YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ'NDEN TÜRKİYE'DE BİR İLK

Sağlık Antropolojisi Yüksek Lisans Programı başladı…

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ'NDEN TÜRKİYE'DE BİR İLK
 
Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından YÖK’e yapılan müracat neticesinde Türkiye’de ilk defa Sağlık Antropolojisi Yüksek Lisans Programı açılmasına izni verildi. Türkiye’de Antropoloji bölümleri arasında ilk kez staj uygulamasını da başlatan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü, Sağlık Antropolojisi Yüksek Lisans Programlarını tezli ve tezsiz olmak üzere iki programda başlatıyor.
Antropologların sadece sahada değil, özel sektörde de etkin bir şekilde çalışacaklarına inanan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Antropoloji Bölümü, başta uygulamalı antropoloji olmak üzere iletişim, psikoloji, dünya kültürleri ve coğrafyası gibi özel sektörün her alanının ihtiyaç duyacağı konularda yetkin antropologlar yetiştirmektedir. Batıda son 30 yılda oldukça önemli bir yere sahip olan antropoloji bilim dalı, Türkiye’de son birkaç senedir hak ettiği yere gelmeye başladı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi antropolojinin sağlık alanında da çalışmalarını başlatarak, Sağlık Antropolojisi Yüksek Lisans Programına bu sene (tezli ve tezsiz olmak üzere iki alanda) yer verdi.  
 
Sağlık Antropolojisi nedir?
Sağlık Antropolojisi en geniş anlamıyla sağlığı ve iyi olmayı etkileyen tüm faktörleri, hastalık deneyimi ve hastalığın yayılması, hastalıktan korunma ve tedavi yöntemlerini, iyileşme süreçleri, terapi yönetiminin toplumsal ilişkiler boyutunu ile çoğulcu sağlık sistemlerinin kullanımı ve kültürel önemi üzerine yoğunlaşır. Sağlık antropolojisi halk sağlığı, salgın hastalıklar, inanç sistemleri ve kültürel birikimin tedavi süreçlerine etkileri, geleneksel tedvai biçimleri, sağlık uygulamaları ve politikaları gibi çok çeşitli konularda farklı ve disiplinlerarası yaklaşımlar geliştirir. Küresel sağlık reformları ve politikalarının yerel dile çevrilmesi ve geliştirilmesi konusunda çözümler ve öneriler getirir. Antropolojinin yöntemi olan etnografik çalışma sayesinde sağlık kurulmarını şekillendiren politikaların kuşbakışı göremediği sorun ve çözümlere giden etkili yöntemlerden biridir.
 
Kimler başvurabilir?
Disiplinlerarası çalışma prensibine dayanan Sağlık Antropolojisi Tezli ve Tezsiz Yüksek Programları, tüm disiplinlerden adayların öğrenim görebileceği şekilde tasarlanmıştır. Özellikle sağlık alanında çalışanlar ve çalışmayı düşünenlerin (hekimlerin, hemşirelerin, sağlık ve bakım kurumu yöneticilerinin, sağlık personellerinin) yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerde çalışmayı hedefleyen adaylar, antropologlar, sosyologlar, demograflar, ekonomistler, istatistikçiler, psikologlar ve ilgili alanlardan herkes programa başvurabilir.
 
 
 
Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ertan sezmiş
ertan sezmiş - 12 yıl Önce

Kusura bakmayın ama antropoloji bölümünün, sağlık antropolojisi yüksek lisans diye açılması yani başına sağlık eklemesi yapılması, beni şaşırttı. Neden başına sağlık ekleniyorki, insanların gözü önünde imajı farklı olsun diyemi anlaşılan yeni bir pazarlama yöntemi daha bulunmuş...

SIRADAKİ HABER