KPSS'YE GİREN ADAYLAR, BU ARAŞTIRMAYI MUTLAKA OKUYUN!

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Eğitim Yönetimi ve Denetimi ABD Başkanı Doç.Dr. Levent ERASLAN KPSS araştırması yaptı. İşte çıkan sonuç.

KPSS'YE GİREN ADAYLAR, BU ARAŞTIRMAYI MUTLAKA OKUYUN!

260 öğretmen adayının katıldığı bu araştırmada KPSS çok farklı olarak metaforik anlamlarla açıklanmıştır. Çıkan sonuç ise genel itibariyle olumsuz imgeler şeklindedir. Git gide bir sınav toplumu olan Türkiye’de nesilleri yetiştirecek öğretmen adaylarının bir hayli yorgun, kırgın ve umutsuz oldukları ne yazık ki bu araştırmada görülmüştür. Mevcut sisteme bir de Bakanlığın alan sınavı kurgulaması ve bu dar bir kadro ile gerçekleştirmeye çalışması da ayrı bir ironidir.

ÖĞRETMEN ADAYLARININ KPSS METAFORLARI ARAŞTIRMASI
Öğretmen adaylarının Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSSS)’na dönük olarak geliştirdikleri metaforları temel alan bu araştırma 260 öğretmen adayını kapsamaktadır. 1-2-3-4. sınıf öğretmen adaylarından oluşan çalışma grubuna “KPSS ……………………….. gibidir. Çünkü…………………………………………” metafor üretim cümlesi verilmiş ve 260 metafor elde edilmiştir. Nitel araştırma teknikleri kullanılarak içerik analizi yapılmıştır.
Belirlenen metaforlar saptanan referans kategorilerine göre analiz edildiğinde öğretmen adayları KPSS’nı çok yüksek bir oranda olumsuz metaforlarla açıklamışlardır. Örneğin ;

1. Bir kene gibidir.
2. Bir vampir gibidir.
3. Bir boş teneke gibidir.
4. Kötü bir hastalık gibidir.
5. İşkence
6. Hipodromda yarış atı olmak
7. Uçurum
8. Eşek şakası
9. Zehir
10. Elek
11. Aşılması zor bir tepe
12. Vatoz balığı
13. Uyuşturucu
14. Bataklık
15. Çirkin,kötü bir kıyafet
16. Karabasan
17. Ölüm fermanı
18. Lağım
19. Pişmanlıktır
20. Son bahardır
21. Hakkımızın yendiği yerdir
22. Akrep
23. Sıkıntılı bir süreç
24. İşkence gibidir.
25. Savaş gibidir.
26. Limon gibidir.
27. Bir kör kuyu gibidir.
28. Başıma hızla atılmış taş gibidir.
29. Yılan gibidir.
30. Gardiyan gibidir.
31. Sigara gibidir.
32. Ölüm uykusu
33. Bunalım
34. Stres
35. Sigara gibidir.
36. Kabus
37. Skandal
38. Pislik
39. Hapis
40. Kurbanların verildiği pazar.
41. İşkence
42. Uçurum
43. Uyuşturucu
44. Kanser
45. Çöplük
46. Girdap
47. Gardiyan
48. Hayat ile ölüm arasındaki çizgi gibidir.
49. Yarış, baskı süreci gibidir.
50. Hastalık
51. Sırat köprüsü
52. Bataklık
53. Bir at gözlüklüler yarışı gibidir.
54. Zorla yapılan bir dayatma gibidir.
55. Maraton yarışları gibidir.
56. 16 yıllık eğitimin zırvası gibidir.
57. Kaynayan bir kazan
58. Amacından sapmış bir iş
59. Savaş
60. Bir kör kuyu gibidir.
61. Rezil sistemin rezilliği
62. Saçmalıktır
63. Gereksizliktir
64. Bir muamma
65. ÖSS sınavında yaşadığım kâbus gibidir.
 
Metafor, bir kavramın bireyde oluşturduğu etiket, anlam ya da kavramsal ifadelerdir. Bir görme ve anlama sürecidir. Bireylerin basit olarak bir kavramı bir başka kavramla açıklamasından daha önemli ve güçlü bir zihinsel üretimdir çünkü ilgili kavrama dönük sahip olunan derinliği ve deneyimleri ifade eder.
Kamu Personeli Seçme Sınavı her yıl binlerce kişinin girdiği ve öğrencilerin fakülte birinci sınıftan itibaren dikkatle izledikleri bir sınavdır. Bu sınav bireylerin algılarında yukarıda da belirtildiği gibi genelde olumsuz bir imgeye sahiptir. Bu araştırmanın amacı “sınav toplumu” haline gelen ülkemizde sınav yaklaşırken karar vericilerin dikkatini bu duruma çekmektir. Bireylerin zihinsel algılarında KPSS özelinde tüm sınavlar genelinde olumsuz bir algı oluşmuştur. Bu algı onların kendilerine yabancılaşmalarına, bireysel gelişimlerini tamamlayamamalarına, çoktan seçen ve okul eğitimlerini değil dershaneleri önceleyen, entelektüel eğitim değil, sınava dönük tabloid eğitimi seçmelerine neden olmaktadır. Bu yüzden üniversitelerde öğrenciler kendilerini hem yazılı hem sözlü ifade etmede zorluk çekmektedir. Sınav süreçlerinde bir çok öğrenci özkıyıma (intihar) yönelmektedir. Bu yüzden karar vericilerin, göreve gelen her yeni Milli Eğitim Bakanı’nın yeni sınav kurgulamaları yerine sınavla seçme sistemlerini popülist değil bilimsel yol ve yöntemlerle inceleyerek değiştirmeleri önerilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER