İŞTE TÜRKİYE'DEKİ REKTÖRLERİN PROFİLİ !

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen "üniversite rektörlerinin yönetim profilleri" araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre vakıf üniversitesi rektörleri daha tedbirci ve daha kuralcı davranıyor.

İŞTE TÜRKİYE'DEKİ REKTÖRLERİN PROFİLİ !

İşte Türkiye'deki Rektörlerin Profilleri

 

Şirket yöneticilerinin profillerini ortaya çıkaran araştırmalar üniversiteleri yöneten rektörlere yönelik de yapıldı. Türkiye'de ilk kez yapılan ve üniversite rektörlerinin profillerini ortaya çıkarmayı amaçlayan araştırma, Marmara Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Dr. Ata Özdemirci ve Öğr. Gör. Dr. Esra Dinç Özcan ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğr. Gör. Görkem İldaş tarafından 2012 yılında (Mayıs- Temmuz) yapıldı. Rektörlerin "girişimci", "yenilikçi", "fark yaratan" öğrencileri, topluma kazandırma isteklerini farklı platformlarda dile getirdiğini söyleyen Görkem İldaş, "Ancak üniversite sayısının da hızla artmasıyla, biz rektörlerin yenilikçi mi, kuralcı mı, risk seven mi, riskten kaçınan mı nasıl bir yapıda oldukları hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Üniversitelerin stratejik yönelim ve kurumsal girişimcilik düzeylerini ele alan araştırmamız, stratejik yönetim ve liderlik alanında faaliyet gösteren uluslararası bir bilimsel dergide yayınlanmak amacıyla yapıldı" dedi. 
 
64 rektör katıldı 
Araştırma için 105 devlet, 64 vakıf üniversitesinin rektörüne ulaşılmaya çalışılmış ve 89 sorudan oluşan ankete 64 rektör katılmış. Anketlerin tam olarak doldurulmayan 7'si ise değerlendirme dışı bırakılmış. Bu sayı, Türkiye'deki rektör sayısının üçte birinden fazlasını temsil ediyor. Anketlerin yüzde 56,1'i devlet, yüzde 43,9'u vakıf üniversitesi rektörleri tarafından doldurulmuş. Araştırmaya göre rektörlerin yüzde 75.9'u risk almak ve maceraya girmenin bir insanın varoluş için önemli bir deneyim olduğu konusunda hemfikir. "Hayat risk almaktan ibarettir." İfadesine, rektörlerin yüzde 46.3'ü "kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum", yüzde 18.5'i "kesinlikle katılmıyorum ve katılmıyorum", yüzde 35.1'i ise "ne katılıyorum ne katılmıyorum" cevabını vermiş. "Başarısızlık riski ve belirsizlik ihtimali beni motive eder." ifadesine; rektörlerin yüzde 55.5'i "kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum", yüzde 27.7'si "kesinlikle katılmıyorum ve katılmıyorum", yüzde 16.6'sı "ne katılıyorum ne katılmıyorum" cevabını vermiş. 
 
Önerilere açıklar 
Üniversite yönetim davranışlarının da yansıtıldığı araştırmanın sonuçlarına göre üniversite "Üniversite yönetimi, çalışanlardan gelen önerilere ne derece açıktır?" sorusuna rektörlerin yüzde 89.4'ü "oldukça fazla ve fazla", yüzde 7'si "ne az ne fazla", yüzde 3.5'i ise "oldukça az ve az" yanıtını vermiştir. "Üniversitenizde, çalışanların düşüncelerini hayata geçirmelerini sağlayacak nitelikte inisiyatif kullanabilmeleri ne derece mümkündür?" sorusuna rektörlerin yüzde 71.9'u "oldukça fazla ve fazla", yüzde 21'i "ne az ne fazla", yüzde 7'si ise "oldukça az ve az" yanıtını vermiş. Vakıf üniversitesi rektörleri bu soruya yüzde 84 oranında "oldukça fazla ve fazla" yanıtını verirken, devlet üniversitesi rektörlerinde bu oran yüzde 62.5. 
 
Risk almayı göze alıyorlar 
"Üniversitenizde, çalışanların ne derece yetkilendirildiği söylenebilir?" sorusuna rektörlerin yüzde 80'i "oldukça fazla ve fazla", yüzde 16.3'ü "ne az ne fazla", yüzde 3.6'sı ise "oldukça az ve az" yanıtını vermiş. "Belirsiz durumlarda karar verme zorunluluğu ile karşılaşıldığında, üniversiteniz ne derece riske girmeyi göze alır ve agresif bir strateji takip eder?" sorusuna vakıf üniversitesi rektörlerinin yüzde 68'i "oldukça fazla ve fazla", yüzde 20'si "ne az ne fazla", yüzde 12'si ise "oldukça az ve az" yanıtını vermiş. Buna karşın devlet üniversiteleri rektörlerinin yüzde 46.8'i "oldukça fazla ve fazla", yüzde 37.5'i "ne az ne fazla", yüzde 15.6'sı ise "oldukça az ve az" yanıtını vermiş.
 
Vakıf üniversiteleri tedbirci
Araştırmadan çıkan sonuca göre, üniversite yönetimleri kendilerini yüksek oranda yenilikçi kurumlar olarak tanımlamış. Girişimcilik konusunda üniversite rektörlerinin en çok katıldıkları ifade, "Üniversite yönetimi, yeni proje ve fikirleri desteklemektedir" ifadesi olurken en az katıldıkları ifade ise "Üniversitemiz, rakipleri çözerek bozma stratejisi uygulamaktadır" ifadesi. Ayrıca rektörlerin karakter eğilimleri, "risk sevme", "tedbircilik", "kuralcılık" boyutları ile değerlendirildiğinde vakıf üniversitesi rektörlerinin daha tedbirci, daha kuralcı ve riski daha az seven yapıda olduğu ortaya çıkmış. Vakıf üniversitelerinin daha proaktif yapıda olması dikkat çeken sonuçlardan biri. Vakıf üniversitelerinin ticari sorumlulukları bu üniversitelerin tedbirci, kuralcı ve riski daha az seven rektörlerle çalışmasının nedenini açıkladığını belirten uzmanlara göre aynı zamanda vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet başkanlığı sistemiyle yönetilmesi de rektörlerin yönetimde daha az risk alır yapıda olmasını açıklamak için sebep olarak gösterilebilir.
 
Sabah-İş'te İnsan
Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER