GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDE YANGIN

Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi ahşap binada yangın çıktı.

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ'NDE YANGIN

Beşiktaş'ta bulunan Galatasaray Üniversitesi'nde saat 19.30 sıralarında yangın çıktı. Hocaların odalarının bulunduğu 3 katta çıktığı belirtilen yangın nedeniyle olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Rüzgarında etkisiyle alevler kısa sürede 3. katı ve çatı katını sardı. Çırağan Sarayı yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Kıyı emniyetine bağlı ekipler de denizden yangına müdahale ediyor.

BİZ DERSTEYDİK

Yaklaşık 3 saat süren çalışma sonucu yangın kontrol altına alındı. Öğrenciler, "Yangın alarmı çaldı. En başta pek umursamadık. Daha sonra büyüdü. Bizi dışarıya çıkardılar" dedi. Çalışmaları korku dolu bakışlarla izleyen öğrenciler,  "Yangın alarmı çaldığında biz dersteydik. Küçük çaplı bir yangındı. Rüzgarın etksiyle yangın büyüyünce bizi dışarıya çıkardılar. Burası bizim evimizdi. Bir tarih yandı" diye konuştu.
 
MİMAR SARKİS BALYAN

Yanan bina, Galatasaray Üniversitesi tarafından kullanılan, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı'nın müştemilatı olan bina. Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen (1871) ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edildi ve 1992 yılında da üniversiteye devredildi. İlk dönemde idari birimler, sınıflar, kütüphane ve öğretim üyelerinin bürolarını barındıran ana bina, günümüzde sadece idari birimlerin bir kısmı ile Hukuk, İİBF ve İletişim Fakülte sekreterliklerini ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin bürolarını içeriyor.

ELEKTRİK KONTAĞI
Yangının bir hocanın odasında, elektrik kontağından çıktığı belirtiliyor. Yangın anından bina tahliye edildi, can kaybı yok. Dumandan etkilenenler olduğu belirtiliyor.

Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy kampüsünde bulunan tarihi bina alev alev yandı. Tarihi üniversite binasında yangın nedeniyle meydana gelen maddi hasar, gün aydınlanınca ortaya çıktı.

Derste olan 100 kadar öğrenci canını zor kurtardı. Vali Mutlu “Büyük ihtimalle elektrik tesisatından çıkmış. Spekülasyonları araştıracağım” dedi.

Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy kampüsünde öğretim üyelerinin odaları ve sekretaryanın bulunduğu tarihi ahşap binada dün saat 19.00 sıralarında 3. katta bulunan bir öğretim üyesinin odasındaki elektrik kontağından yangın çıktı. İki farklı sınıfta İngilizce ve Fransızca eğitimi alan öğrenciler yangını fark edince binayı terk etti. Ancak iddiaya göre sirenler çalmasına rağmen başka bir sınıfta Rusça dersindeki yabancı öğrencilerin bulunduğu sınıfın hocası koridora bakıp yangına dair bir işaret göremeyince derse devam etti. Yaklaşık bir saat sonra öğrenciler ve hoca, elektrikler kesilip dışarı çıkınca yangını fark etti. Öğrenci ana kapıya yöneldi anca kıpı kilitli olunca çıkamadı. Ardından öğretim üyesi öğrencileri bahçeye açılan tünele yönlendirdi ve binayı terk ettiler.



Söndürme sistemi yok

Sarıyer, Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu itfaiyeleri 47 araç ve 110 personelle yangına müdahale etti. Kıyı Emniyeti’ne bağlı 5 söndürme gemisi de denizden yangına su ve köpük sıktı. Ancak alevler hızla büyüdü, binanın çatısı çöktü. Yangın yaklaşık 3.5 saat sonra kontrol altına alındı. 10 itfaiye görevlisi dumandan etkilendi.

Binada yangın uyarı sistemi olmasına rağmen yangın söndürme sistemi bulunmadığı bildirildi.

 

 



Zabıt tutulurken başladı

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga yangınla ilgili şu bilgiyi verdi: “Bir öğretim üyesinin odasında elektrik kontağı marifetiyle duman söz konusu oluyor. Yangın alarmı çalıyor. Güvenlikçiler hemen müdahale ediyorlar, söndürüyorlar daha doğrusu alev bile yok. Dumanlı yere köpük sıkıyorlar. Sonra itfaiye geliyor, itfaiye yangın söz konusu olmadığı için zabıt tutarken ondan sonra çatıda işte dumanlar çıkıyor daha sonra alev alıp gidiyor.”



Vali: Araştırılacak

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise şu açıklamayı yaptı: “Yangına müdahale anında yapıldı. Çatının büyük bölümü yandı. Yangın büyük ihtimalle elektrik tesisatından çıkmış olabilir. Yangına gece olduğu için havadan müdahale yapılamadı. Savcılık soruşturma açacaktır. Spekülasyonlarla ilgili ben de araştırma yapacağım.”

 

 



Hüzünlü gözlerle izledi

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, Galatasaray Üniversitesi’ndeki yangını Boğaz’dan üzüntülü gözlerle izledi, “Umarım sabotaj değildir” dedi.



AVM VE OTEL YAPILAMAZ

GALATASARAY Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk, “O bina üniversite olarak faaliyetlere devam edecek. En kısa zamanda okulu yeniden eski haline kavuşturacağız. Binanın yakıldığı için otel ya da AVM yapılacağına dair spekülasyonlar da doğru değil” dedi.

TEKRAR OKUL OLMALI

PROF. Dr. İlber Ortaylı ise “Boğaz’daki tarihi binaların, okul olanlarının art arda yanması çok düşündürücü. Bunlar tekrar okul yapılmalı. Yanan binadaki kütüphaneye altı bin kitap bağışladım. Bazı kitapları bulmak çok zor” diyerek endişelerini dile getirdi.

'TELAFİSİ ÇOK ZOR'

Üniversitenin eski rektörlerinden Erdoğan Teziç ve tarihçi İlber Ortaylı ise arşivde bulunan kitaplara dikkat çekti. Binada kendi bağışladığı 6 bin kitabın olduğunu söyleyen Ortaylı, bu kitaplardan bazılarının bulunamayacak nitelikte olduğunu söyledi.

Binanın onarımı için Galatasaray kurumu mensuplarına büyük iş düştüğünü söyleyen Teziç ise, "Bina bir şekilde restore edilebilir. Ancak çok zengin bir kitap malzemesi vardı orada. Ben 50 yıllık kitaplarımı oraya bağışlamıştım. Başka yerlerde bulunma imkanı olmayan nadide eserler bulunuyordu. Bunların hepsi heralde kullanılamayacak hale geldi. Bunların telefisi çok zor" diye konuştu.

142 YILLIK BİNA

GALATASARAY Üniversitesine ev sahipliği yapan bina, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı’nın müştemilatı olan bir bina. Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından 1871’de inşa edilen ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi’ nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu’na tahsis edildi ve 1992 yılında da üniversiteye devredildi.

Üç büyük yangın

İstanbul’da son dönemde tarihi mekanlarda üç kez yangın çıktı. Galatasaray Üniversitesi’nden önce Aralık 2010’da Haydarpaşa Garı, Aralık 2012’de de Cağaloğu’nda bulunan 150 yıllık İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası yandı.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER