FEN EDEBİYAT MEZUNLARININ FORMASYON ÇİLESİ

Fen-Edebiyat mezunu öğrenciler, formasyon konusunda isyanlarını dile getirdiler.

FEN EDEBİYAT MEZUNLARININ FORMASYON ÇİLESİ
Yüksek Öğretim Kuruluna, geçtiğimiz yıl mayıs ayında alınan formasyonun kaldırılmasıyla ilgili kararla birlikte yaşanan kriz ve bu krizin iyiyönetilememesi nedeniyle birçok sıkıntılar yaşanmış, daha sonra bakanlığın yapmış olduğunuz açıklamayla birlikte Fen-EdebiyatFakültelerine formasyon hakkı tekrarverilmişti.  
Fakat halen formasyonun nasıl ve hangi şartlar doğrultusunda verileceğikesin değil. Bu konudaki belirsizlik bufakültelerde okuyan öğrencileriderinden üzmüş ve geleceğe dair karamsarlığa itmiştir. 
 
Fen edebiyat fakültelerinin bu şekilde önünün kapatılması sınırlı sayıda araştırma görevlisive yüksek lisans alımını göz önüne alırsak on binlerce öğrencinin diplomalı işsiz kervanınakatılması anlamına gelmektedir.Bu bağlamda Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencilerininöğretmen olma durumu hayati öneme taşımaktadır. Bu yolun kapatılması veya sınırlıformasyon programı kontenjanlarıyla sekteye uğratılması Fen-Edebiyat fakültelerinin kapısına kilit vurulması isteğinin açık bir göstergesidir. 
 
YÖK tarafından Üniversitelere verilen Pedagojik formasyon sertifika kontenjanları oldukça sınırlıdır. Formasyon konusunun ivedi bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Avrupa ülkelerinde bireyin ailesi için pedagog olması amaçlanıp böyle eğitilirken bizde ise geçici ya da kalıcı eğitimin birer ferdi olmaya aday Fen-Edebiyat öğrencilerinin, pedagojik formasyon almamaları için katmerli zorluklar çıkarılmaktadır.
 
Gerek öğretmen adaylarının, gerekse akademisyen adaylarının yetiştirildiği bu fakültelerinin bu denli büyük sorunları olması son derece üzücüdür. Kontenjanlı bu sistem Fen Edebiyat Fakültesi mezunları ve öğrencileri için tek başına yeterli bir çözüm değildir. Nedeni ise, geçen sene verilen kontenjanların, diploma notu 4 üzerinden 3.10 ve üzeri olan mezunlar dışında kimseye yaramadığını görmekteyiz. Bu sene üniversitelere gerekli kontenjan verilmez ise binlerce insanın yine mağdur olacağı ayan beyan ortadadır.,
 
Alan sınavının geldiği bu dönemde Pedagojik Formasyon konusunun kanayan bir yara olmaktan çıkarılması noktasında sizden yardım istiyoruz. Fen-edebiyat fakültelerinin üzerindeki bu sis bulutu kaldırmalıdır. On binlerce öğrencisi ve mezunu olan Fen-Edebiyat fakültelerinin bu kararlarla ikinci plana atılması düşündürücü bir durumdur. Kaliteli ve yoğun eğitimden geçen Fen-Edebiyat fakültesi öğrencilerinin bu şekilde vasıfsız eleman olarak görülmesi, tüm Fen-Edebiyatçıları zihin karmaşasına sürüklemiş ve motivasyonlarını kırmıştır. Son 3 yıl içerisinde(Yusuf Ziya Özcan'dan) itibaren formasyon konusundaki gelişmeleri ve düzenlemeleri incelediğinizde ne derece karmaşık bir sürecin olduğunu çok açık bir şekilde göreceksiniz.
 
 
kpssrehber
Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER