DERSHANELER AÇIK LİSEYE DÖNÜŞÜYOR

BAKAN AVCI'DAN SON DAKİKA DERSHANE AÇIKLAMASI

DERSHANELER AÇIK LİSEYE DÖNÜŞÜYOR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı özel okula dönüşemeyecek durumda olan dershanelerin açık lise olarak hizmet verebileceğini söyledi.
 
SETA’nın düzenlediği panelde konuşan Avcı ayrıca ücretsiz olmak koşuluyla etüt merkezlerinin açılabileceğini ifade etti

Şu andaki haliyle özetleyecek olursam biliyorsunuz 1992-93'ten beri yürürlükte olan bir açık lise uygulamamız var. 20 sene önce lise çağını geçmiş ama lise eğitimini tamamlamak isteyen yetişkinler için geliştirilmiş bir model. 4+4+4 ile birlikte liselere olan talep ciddi oranda arttı ve çeşitlendi. Çalışan insanlar var. Farklı gerekçelerle örgün eğitime katılmak istemeyenler var. Mevsimlik işçi çocuklar var. Bunun için biz açık liseyi çağ nüfusunun da hizmetine açtık. Yani sadece yaşı geçmişlere değil, örgün eğitime devam edenlere de bu kapıyı açmış olduk.
 
Dershanelerin dönüşüm sürecinde bu imkanı da bir geçiş yöntemi olarak değerlendirebiliriz. Adı açık lise olur mu olmaz mı görüşürüz. Çünkü bazıları açık lise adının çok uygun ve cazip olmadığını söylüyor. Ama ismin ötesinde yapılacak iş şu, mevcut açık lise uygulamamız var ve 1 milyon 200 bin kişi okuyor. Şu anki uygulamaya göre sene başında kitaplarını alıp evlerinde çalışıp sınavlara geliyorlar.
 
NİTELİK KAZANDIRMAMIZ LAZIM
 
Bu çok nitelikli bir eğitim değil. Buna nitelik kazandırmamız lazım diye düşündük. Özel okula dönüşme kabiliyeti olmayan dershanelerin özel okul kadar yüksek kriter istemeyen bir statü ile açık liseye dönüştürülmesi. Ama devam zorunluluğu olacak tabii ki. Dershane sektöründen bazı temsilciler bu teklifi kabul etti. 
 
HALK EĞİTİM MERKEZİNE DE ÇEVİREBİLİRİZ
 
Bu önerimizin dışında kurslarımız da var. Farklı dallarda tekil konularda kurs veren kurumlarımız var. Bazı dershaneler onlara dönüşebilir. Bir kısmını biz halk eğitim merkezi olarak değerlendirebiliriz. Dershaneci diğer önerileri yapmak istemiyorsa bu alternatifi seçecek. Sektörde bu dönüşümün hemen olmasını isteyenler var. Hiçbir dönüşümü istemeyenlerden biz dershaneleri alıp halk eğitim merkezine çevireceğiz. 
 
OKUMA SALONLARI KAPATILMAYACAK
 
Bunun içinde etüteğitim merkezleri ve okuma salonları yok. Okuma salonları kapatılmayacak. Herhangi bir yaptırım, kapatma ve dönüştürme yok. Bunlar zaten gönüllü kuruluşlar. Oralarla ilgili hiçbir şey öngörmüş değiliz ve öngörmeyi de düşünmüyoruz. Etüt merkezleri kabaca 3'e ayrılıyor. İleri bir kreş gibi düşünülecek olan çalışan ebeveynlerin çocuklarını emanet ettikleri mekanlar var... Bunlarla ilgili bir sorun yok. İkincisi bizim açtığımız kalkınma bakanlığının sağladığı maddi imkanlarla SODES projesi dediğimiz projelerimiz var. Özellikle doğuda uyguluyoruz. Dezavantajlı kesimlerin eğitimlerine katkıda bulunmak, kötü alışkanlıklardan korunması gibi hem eğitsel hem de sosyal amaçlarla açılmış kurumlar var. Bunlarla ilgili de sorun yok. Bunlar ücretsiz hizmet veriyor.
 
ETÜT EĞİTİM MERKEZLERİ YA DÖNÜŞECEK YA KAPANACAK
 
Bir de etüt eğitim merkezi adı altında dershanecilik yapanlar var. Bunların dönüşmesi şart. Bunların bu kategoriye uygun hale getirilmesi gerekiyor. Ücretsiz olması şartıyla açık kalabilir. Aksi halde dönüşecek. Dershanelerin dönüşüm süreciyle ilgili paydaşlarla görüşeceğimiz genel çerçeve budur. 
 
Bütün dönüşen kurumlara öğrenci desteği sağlayacağız. Yoksul ama başarılı öğrencileri burslandırarak desteklemeyi vaat ediyoruz. 
Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER