TEB Başkanı Erdoğan Çolak, birlik genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, kadına yönelik şiddete dikkat çekti ve kampanya hakkında bilgi verildi.
Çolak, kadına yönelik şiddetin herkesin üzerinde önemle durması gereken bir sorun olduğunu belirterek, bunun bir sorumluluk olduğunu söyledi.
Bu kapsamda TEB olarak bir kampanya başlattıklarını anlatan Çolak, ''Kampanyamız ile Türkiye genelindeki halk eczanelerinde ilaç ve sağlık hizmeti sunan toplam 12 bin 641 kadın meslektaşımız adına birer lirayı, kadına yönelik şiddet konusunda yıllardır mücadele eden Mor Çatı ve Kadın Dayanışma Vakfı'na, bir kadın için dahi olsa şiddetin yaralarını sarmak için aktarıyoruz'' diye konuştu.
Bu kampanya ile eczacı örgütlerine, meslektaşlarına ve topluma açık bir çağrıda bulunduklarını belirten Çolak, ''Toplumsal bir sorun haline gelen kadına yönelik şiddet konusunda bugün, hemen şimdi hep birlikte harekete geçme çağrısıdır bu. Bu çağrı, yalnızca sivil toplum alanına yönelik değil; siyasilere, yargıya, kolluk kuvvetlerine yani kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda sorumluluk alması gereken herkesedir'' dedi.
TEB Genel Saymanı Nevin Taşlıçay da kadına yönelik şiddetin bir sağlık sorunu olduğunu ve kadın sorununun çok ötesine geçtiğini ifade etti. Kadınların sokakta, mahallede, iş yerinde kısaca kamusal her alanda şiddete maruz kaldığını ya da şiddet tehdidi ile yaşadığını belirten Taşlıçay, şunları kaydetti:
''Kadına yönelik şiddet bireyselleştirilemeyecek, münferit addedilemeyecek bir hal almış durumda ve artarak devam ediyor. Kadınların fiziksel ve psikolojik sağlığını tehdit eden ve dahası canına kast eden, kadına yönelik şiddet, ciddi bir toplumsal sorun haline gelmiş durumda. Biz eczacılar yalnızca ilaç danışmanı olarak değil, aynı zamanda birer sağlık danışmanı olarak ve hastalarımız ile güvene dayalı, yüz yüze ilişkiler sürdüren kişiler olarak, bu toplumsal soruna ilişkin üzerimize önemli sorumluluklar düştüğüne inanıyoruz.
Bu amaçla bu yıl 8 Martta yıllardır kadına yönelik şiddet konusunda görünür ve başarılı işler sürdürmekte olan iki kuruma destek olmaya karar verdik. Çünkü, şiddet mağduru kadınları korumak için yalnızca söz üretmek yetmez, gerekli yapısal düzenlemeler yapmak ve var olan yapıları da güçlendirmek gerekir. Bizler yaşamın her alanında örgütlü topluma inanıyoruz. Bu nedenle bu alanda yılmadan, yıllardır örgütlü mücadele sürdüren kurumlarla daha somut iş birliği içerisinde olmak istiyoruz.''
-''KADIN CİNAYETLERİ YÜZDE BİN 400 ARTMIŞTIR''-
Mor Çatı ve Kadın Dayanışma Vakfı adına konuşan Ezgi Sarıtaş da kadına yönelik şiddetin önemine dikkati çekti ve kadın örgütlerinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
TEB'in bu konuya gösterdiği ilgi ve destekten ötürü teşekkür eden Sarıtaş, ''Adalet Bakanlığının verilerine göre, kadın cinayetleri yüzde bin 400 artmıştır'' dedi.
Sarıtaş, yasal mekanizmalardaki eksikliğin şiddeti giderek tırmandırdığını ifade etti.
Konuşmaların ardından TEB başkanı Çolak, sembolik olarak çeki Sarıtaş'a takdim etti.
Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2011, 00:00