ZORUNLU BES 'KIDEME GEÇİŞ' DEMEK

Hükümetin üzerinde çalıştığı zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ni değerlendiren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Dünyada başka bir örneği olmayan ve BES’i güçlendirmek adına yapılan bu uygulamakıdem tazminatını bu sisteme almanın ilk aşaması” dedi.

ZORUNLU BES 'KIDEME GEÇİŞ' DEMEK




Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıkladığı, ‘Otomatik BES' olarak adlandırılan ve çalışanların zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girişini öngören tasarıya işçi örgütlerinden tepkiler geliyor. Her ay çalışanların maaşlarından asgari 100 TL'lik bir kesintinin yapılacağı sisteme göre devlet kasasına 10 yılda 100 milyar TL'lik bir girdi sağlanması planlanıyor.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, zorunlu BES’in yaklaşık 18 milyon ücretli çalışanı ilgilendirdiğini vurgulayarak, “İşçiden yapılacak zorunlu kesinti çalışanların reel gelirlerinin azalmasına ve iş barışının bozulmasına yol açacaktır” dedi. Öngörülen sistemin 18 milyon ücretli çalışanı ilgilendirdiğini ifade eden Atalay, Türkiye'de uygulanmak istenen otomatik katılım modelinin dünyada bir başka örneğinin olmadığını belirtti.

5'İNCİ YILDA SİSTEMDEN ÇIKIŞ ORANI YÜZDE 50
2013'te devlet katkısı gibi bir teşvik sağlanmış olmasına rağmen Bireysel Emeklilik Sistemi uygulamasının Türkiye'de beklenen sonucu vermediğini vurgulayan Atalay, “Bu sisteme girenler iyi bir gelir elde edemediklerini düşündüklerinden sistemden çıkmaktadır. Türkiye Sigortalar Birliği verilerine göre, devlet katkısı teşviki sunulmasına rağmen 12 yıllık dönemin sonunda kişilerin sistemden çıkış oranı yüzde 35 seviyesindedir. Sistemde beşinci yılını dolduranlar incelendiğinde, çıkış oranı yüzde 50'ye yaklaşmaktadır. Sınırlı sayıda katılımın olması ve belirli bir süre sistemde kalan kişiler ayrılmak zorunda kaldıklarında, fazla fayda sağlayamadıkları bir yapı ortaya çıkmıştır” dedi.

İSTİHDAMIN YARISI ASGARİ ÜCRETLİ
Türkiye'deki istihdamın yarısına yakınının asgari ücret düzeyinde yasal kazancı olduğuna dikkat çeken Atalay, açıklamasında şunları kaydetti: “Devletin resmi verilerine göre bir kişinin asgari aylık geçim maliyeti net 1.600 TL olarak belirlenmişken, aylık net asgari ücret 1.300 TL olarak kararlaştırılmıştır. Her ay 300 TL eksik ücret alan çalışandan ayrıca 100 TL zorunlu bireysel emeklilik kesintisi yapılması, çalışanları açlığa mahkum etmektir. Bu uygulamada ısrar edilmesi, iş barışının bozulması ve çalışanların reel gelirinin azalması gibi sonuçlar doğuracaktır.”

KIDEM TAZMİNATININ YENİ ADRESİ ZORUNLU BES
Getirilmek istenen ‘zorunlu' bireysel emeklilik sisteminin, sürekli gündemde tutulan ve tüm hazırlıklarının bitirildiği iddia edilen yeni kıdem tazminatı sistemine geçiş olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay, “Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek'ten bugüne kadar işçilerle ilgili hayırlı bir haber ve çalışma görmedik. Bu düzenleme de onlardan biridir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER