ÜYELERDEN ALINAN DAYANIŞMA AİDATI MAHKEME KARARIYLA DURDURULDU ...

Mersin, Kastamonu ve Kırşehir İl Özel İdareleri ile Bem Bir Sen arasında yapılan sözleşme ile Türk Yerel Hizmet-Sen üyelerinden yasadışı olarak alınan Dayanışma Aidatının Yürütmesinin Durdurulmasına karar verildi.

ÜYELERDEN ALINAN DAYANIŞMA AİDATI MAHKEME KARARIYLA DURDURULDU ...
 
 
 
Sıkça gündeme gelen Dayanışma Aidatı konusunda verdiğimiz hukuk mücadelesi devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Çorum Belediyesindeki üyelerimizden bu güne kadar kesilen kişi başı 1.150 TL lik Dayanışma Aidatı icra kanalı ile tahsil edilmiş ve geçen hafta Çorum da düzenlenen basın açıklaması ile üyelerimize teslim edilmişti.

Bu esna da da açmış olduğumuz davalar neticesinde elimize mahkeme kararları ulaşmaya başlamaktadır. Mersin 1. İdare Mahkemesi Esas No: 2012/1007 sayılı kararı ile, Kastamonu İdare Mahkemesi Esas No: 2012/701 sayılı kararları ile adı geçen kurumlar ile ilgili sendika arasında yapılan sözleşmenin Dayanışma Aidatı kesilmesi ile ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Ayrıca Yozgat İdare Mahkemesi Esas No: 2012/46, Karar No: 2012/1223 sayılı kararı ile Kırşehir İl Özel İdaresinde yapılan sözleşmenin ise ilgili maddesini iptal etmiştir.

Sonuç olarak mahkemeler karar verirken Dayanışma Aidatı uygulamasının sendikal hürriyeti engellediği, kişilerin sendika seçmesinin önünde engel teşkil ettiği gerekçeleri ile yürütmenin durdurulmasına yada sözleşmenin ilgili maddesinin iptaline karar vermiştir. 4688 sayılı yasada düzenleme yapılıncaya kadar yapılan sözleşmelerde iş kanunundaki Dayanışma Aidatı konusuna atıfta bulunularak bazı düzenlemeler yapılırken yasamızda yapılan değişiklik ile "Sendika üyesi ile üye olmayanlar arasında herhangi bir ayrım yapılamaz" ifadesi ile Dayanışma Aidatının önüne geçilmiş, ayrıca; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verdiği görüşlerle yasaya atıf ta bulunularak Dayanışma Aidatı yada başka adlar altında kesinti yapılamayacağını tescillemiştir.

Halen geldiğimiz noktada işçi sendikalarının yaptığı Toplu Sözleşmelere atıfta bulunmak, işçi toplu sözleşmelerine göre dayanışma aidatı talep etmek gülünç olmaktan başka bir şey değildir. Kamu çalışanlarını direk ilgilendiren bir yasa varken halen işçi sendikaları ilişkilendirmek çok doğru bir yaklaşım olması gerektir. Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda yer almayan konularda iş kanunun atıfta bulunulmakta iken mevcut yasada açık hükümler var iken halen iş kanununa yada uluslararası sözleşmelere gitmenin mantığının sadece ekonomik ve duygusal bir mantıkla alakası olduğu kanaatindeyiz.
Daha önceleri de çıkan mahkeme kararlarını yayımlamıştık.
1- İstanbul Büyükşehir Belediyesi
2- İzmir Büyükşehir Belediyesi
3- Isparta Belediyesi
4- Gaziosmanpaşa Belediyesi
5- Sultangazi Belediyesi
6- Çorum Belediyesi
7- Yozgat Belediyesi
8- Nevşehir Belediyesi

9- Mersin Özel İdare
10- Kastamonu Özel İdare

11- Kırşehir Özel İdarelerinde yapılmış olan sözleşmelerin bir kısmının Dayanışma Aidatının yürütmesinin durdurulmasına, bazı kurumlarda ise Dayanışma Aidatı maddesinin iptaline karar verilmiştir.
Geldiğimiz noktada Çorum ve Sultangazi Belediyesinden İCRA yolu ile tahsil ettiğimiz gibi diğer kurumlardan da icra yolu ile tahsil etmeye devam edeceğiz.
Son zamanlarda bazı sendikalar kurumlar aleyhine açmış olduğumuz davalara müdahil olmaya başlamışlardır. Haklarıdır olabilirler. Ancak söyleyecekleri söz çok önemlidir! Ne diyecekler acaba merak ediyoruz? "Efendim haksız ve hukuksuz olarak bizim kasamıza paralar giriyordu Türk Yerel Hizmet-Sen açtığı davalar ile bu muslukları kesti onun için müdahil olduk mu diyeceklerdir?" merak etmiyoruz dersek yalan olur.
Unutmayınız ki memurun sırtından sizlere para kazandırmayacağız, sizi ve sizin gibi düşünenleri zengin etmeyeceğiz. Haklı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER