ÜNİVERSİTE HARÇLARININ KALDIRILMASINA DESTEK

DES Üniversite Harçlarının Kaldırılmasını Destekliyoruz

ÜNİVERSİTE HARÇLARININ KALDIRILMASINA DESTEK
 
Milyonlarca üniversite öğrencisine ciddi ekonomik yük getiren ve sık sık eylem konusu olan üniversite harçlarının kaldırılması için kurmaylarına talimat veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir eğitim reformu gerçekleştirmiş olacağını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Üniversite harç ücretlerinin kaldırılması kimi dönemler gündeme gelse de uygulamada çözülemeyen bir sorun olarak kalmıştı. Her fırsatta eğitimi birci öncelikli konu olarak gördüklerini söyleyen Başbakan Sayın Erdoğan’ı başlattığı çalışma dolayısıyla tebrik ediyor, yapılanları parasız eğitim ve üniversite için önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.
 
Hükümetin harçları kaldırılmasının akabinde devletin üniversitelere bütçe ayırması, üniversitelilere söz, yetki, karar hakkı vermesi ve YÖK'ü kaldırması yahut çağdaş, demokratik bir statüye kavuşturması yönünde devrim niteliğinde adımlar atmasını beklediklerini söyleyen Gürkan Avcı, Başbakan Erdoğan’dan harçları kaldıracak yasal düzenlemenin tamamlayıcısı olması münasebetiyleyüksek öğrenim harçları yüzünden parasız eğitim talebi için pankart açan ve aylarca tutuklu kalan öğrencileri de affetmesini istedi. 
 
Son yıllarda, küresel güç ve bölgesel lider olma yolunda ciddi mesafeler kateden Türkiye’nin eğitim, bilim, teknoloji, kültür ve sanatın üretim üsleri olan üniversitelere daha çok önem vermesi gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, şunları söyledi;
 
Üniversitelerde bir yılda öğrencilerden ortalama 1,2 milyar TL harç parası toplanıyor. Son 3 yıldır üniversite harçlarına zam yapılmadığı gibi Türkiye son yıllarda üniversitede okuyan öğrenci başına yapılan kamu harcamalarında ciddi artışları da yakalamıştır. Fakat üniversitelerimizin ve üniversitede okuyan öğrenci sayımızın sürekli atmasından dolayı gelişmiş ülkelerin GSMH‘dan yükseköğretime ayırdıkları paylar sıralamasında yine çok gerilerde yer alıyoruz.
 
Öğrencileri ve velilerini ciddi sıkıntıya sokan harçlar yüzünden hem okumak hem de çalışmak zorunda kalan ve zamanla maddi nedenlerle okumaktan vazgeçen gençlerin bu uygulama sayesinde çok rahatlayacağını düşünüyorum. Yeni ve büyük Türkiye için, üniversite öğrencilerinin beslenme, barınma ve burs sorunlarının da devlet maharetiyle çözülmesi gerekiyor. Türkiye bu sayede, piyasacı, liberal ekonomik programlar uygulayan devletlere de örnek olacaktır.
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER