Türk Eğitim Sen Genel Merkezi, İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100. Yılını üç anlamlı etkinlikle kutladı. Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi’nde pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, İLKSAN Yönetim Kurul Başkanı Tuncer Yılmaz, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ile Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları da katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan açılış konuşması yaptı. İstiklal Marşı’nın 100’üncü yılını coşkuyla kutladıklarını belirten Geylan “İstiklal Marşı içeriği itibariyle hem milletimizin kurtuluş ümidini hem de cephede devletimizin bekası için canını ortaya koyan kahraman ordumuzun mücadele azmini besleyen bir destan olmuştur. İstiklal Marşı; bu toprakların, Anadolu’nun nasıl vatan yapıldığını ve Türk milletinin azmini anlatan nadide bir eserdir, ezelden ebede kadar ‘Hakk’a tapan’ milletimizin hür yaşayacağının ebedi destanıdır” dedi.
Türk Eğitim-Sen’in 15-18 Temmuz 2021 tarihlerinde 2. Maarif Kongresi’ni de toplayacağını belirten Geylan, “Ölümsüz lider Mustafa Kemal Atatürk, 15 Temmuz 1921’de Ankara’da 1. Maarif Kongresini toplamıştı. O tarihlerde Kurtuluş Savaşı devam ediyor, askerlerimiz cephede canhıraş mücadele ediyordu. Maarif Kongresinde yer alan irfan ordusu, Cumhuriyete giden yolun kaldırım taşlarını döşedi. Biz de Türk Eğitim Sen olarak 2023’e yani devletimizin kuruluşunun 100’üncü yılına doğru, daha güçlü, daha büyük, daha kutlu bir Türkiye’ye giden yolda omuz verecek bir etkinliğe imza atacağız ve 13-18 Temmuz 2021 tarihlerinde 2. Maarif Kongresini toplayacağız. 2. Maarif Kongresi, İstiklal Marşımızın ruhunu da yansıtacaktır. Bu vesileyle İstiklal Marşı’nın 100’üncü yıl dönümünde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun. Ayrıca devletimizin kurucusu Büyük önder Atatürk ve silah arkadaşları ile bu toprakları kanlarıyla sulayarak vatan yapan kahraman ecdadımızı minnetle anıyorum” diye konuştu.
Genel Başkan Geylan’ın ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci bir konuşma yaptı. Kahveci, “Birilerinin Cumhuriyet Bayramını kutlarken dahi Atatürk’ün adını telaffuz edemediği bir süreç yaşıyoruz. Ama herkes bilmelidir ki; Türkiye Kamu-Sen yarım milyona yakın üyesiyle birlikte milli heyecanı sağlam tutacak ve bu ülkenin geçmişten gelen tüm değerlerini ileriye taşımak için gayret sarf edecektir. Atatürk bize hür ve bağımsız yaşayacağımız bir vatan toprağı bırakmıştır. Bizler de Atatürk’e minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Bu vesileyle Türkiye Kamu-Sen olarak, yok olmak üzereyken bu millete iman ve inanç yükleyen ve küllerinden doğmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına; vatanı, milleti ve ülkesi için canlarını vermekten çekinmeyen tüm gazi ve şehitlerimize olan minnetlerimizi bir kere daha ifade etmek istiyorum. İstiklal Marşımızın kabulünün yüzüncü yılında, bizlere umudu ve kararlılığı aşılayan, istiklal ve bağımsızlığımızın bizim karakterimiz olduğunu hatırlatan, bu eşsiz eseri bizlere armağan eden Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından “İstiklalden İstikbale İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy” Paneli düzenledi. Panel Yöneticisi Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Sakallı olurken; Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin “İstiklal Marşımız İle İstikbale”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tüzer “Buhran Çağının ‘Büyük Adam’ı: Mehmet Akif Ersoy”, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Yüce “Hakikat ve Ahlakın Abidesi: Mehmet Akif” konularıyla panele konuşmacı olarak katıldı.
Panelde İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin yüzüncü yılında Türk milletinin istiklal mücadelesi, bağımsızlık, kahramanlık, zafer, vatan sevgisi, bayrak sevgisi, Türk milletinin fedakârlığı, Türk bağımsızlık mücadelesi ile büyük üstat Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri yakın plana alındı.
Panelin ardından Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan; Prof. Dr. Fatih Sakallı, Prof. Dr. Nurullah Çetin, Prof. Dr. İbrahim Tüzer, Prof. Dr. Sefa Yüce’ye panele yaptıkları katılardan dolayı plaket takdim etti.
Etkinliğin ikinci aşamasında Türk Eğitim-Sen’in hazırladığı “100. Yılında İstiklâl Marşımızı ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anlamak” kitabının tanıtım töreni düzenlendi. Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Kocakaplan’ın tanıtımını yaptığı külliyat, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin makalelerinden oluşmaktadır.
2021 yılının İstiklal Marşı Yılı olarak ilan edilmesi ve bu yönde ülke genelinde etkinlikler yapılması kararlaştırılmamışken, Türk Eğitim-Sen külliyat hazırlama kararı alıp çalışmalara başladı. Sendikamız bu şekilde tıpkı daha önceki etkinlik ve yayınlarında olduğu gibi ne kadar ufuk sahibi ve ileri görüşlü bir kuruluş olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Kitabı yayına hazırlayan editör hocalarımız eşliğinde Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenlerin makalelerinden oluşan kitapta 25 yazı yer almaktadır. Bu yazılar, İstiklal Marşımızı, Mehmet Akif Ersoy’u ve onun eserlerini anlamaya yönelik her biri, birbirinden değerli kalem çalışmalarıdır. Her zaman ilklerin sendikası olmuş Türk Eğitim Sen, bu eserle; yenilikçi vizyonu ve Türk milletinin değerlerine katkı sunma misyonuna uygun bir çalışma ortaya koydu.
Etkinliğin üçüncü aşamasında ise Türk Eğitim-Sen’in İstiklal Marşı’nın Kabul Edilişinin 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy Anısına düzenlediği “İstiklalden İstikbale” Şiir Yarışmasında dereceye giren şiirlerin sahiplerine ödülleri takdim edildi.
Bilindiği gibi Ortaöğretim Öğrencileri, Yükseköğretim Öğrencileri (Ön lisans, Lisans ve Lisansüstü) ve Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendikaların üyeleri olmak üzere üç kategoride gerçekleştirilen yarışmada, 554 şiir yarışmıştı. Seçici kurulumuz titiz bir çalışmanın ardından ödüle layık görülen şiirleri belirlemiş, geçtiğimiz günlerde de dereceye giren şiirler kamuoyuna açıklanmıştı.
Buna göre; Ortaöğretim Öğrencileri Kategorisi’nde Afranur İkbal Keleş’in “İstiklalden İstikbale” isimli şiiri birinci oldu. Aynı kategoride Ahmet Selim Keskin’in “Bizim” adlı şiiri ikinci, Sümeyye Ataseven’in “İstiklal Timsali Şanlı Bayrağım” adlı şiiri de üçüncü oldu.
Yükseköğretim öğrencileri kategorisinde ise Muhammed Şara’nın “Kutlu Bir Dava” adlı şiiri birinci olurken; Burkuhan Parlar’ın “Ben Bayrak” şiiri ikinci, Gökhan Kefal’in “Mehruba” isimli şiiri üçüncü oldu.
Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendika üyeleri kategorisinde birinci olan şiir Tekin Taban’ın “Akif’ten Bize” isimli eseri oldu. Mustafa Metli’nin “Korkmuyoruz” şiiri ikinci, İbrahim Şaşma’nın “İnşirahlar Üzerine” şiiri üçüncü oldu.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz ile Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları ve Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri yarışmada dereceye giren şiirlerin sahiplerine ödüllerini takdim etti.
Daha sonra seçici kurul üyelerine şiirleri titizlikle değerlendirdikleri ve yarışmanın amacına uygun bir şekilde sonuçlanmasını sağladıkları için plaket takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2021, 22:47