TÜRK EĞİTİM-SEN AMASYANIN EĞİTİM-ÖĞRETİM RAPORUNU YAYINLANDI

Türk Eğitim Sen Amasya Şubesi Eğitim Öğretim Raporu. ( 11.11.2012)

TÜRK EĞİTİM-SEN AMASYANIN EĞİTİM-ÖĞRETİM  RAPORUNU  YAYINLANDI
            Bu rapor Amasya’da bulunan birçok okul gezilerek gözlemlere dayanarak,öğretmen, idareci ve veli görüşleri alınarak hazırlanmıştır.Görülmektedir ki, 4+4+4 sistemi kaliteyi artıracak hiçbir yenilik getirmemiş,aksine eğitim kalitesini daha geriye götürecek uygulamaları getirmiştir.Gerçek şudur:Amasya’nın çocukları bu yeni sistemle geçen yıldan daha iyi bir durumda olmayacaklardır. İdareci de,öğretmen de,veli de bu” oldu bittiye” neden getirildiklerini anlayamamıştır.
Bütün bunlar göstermektedir k i 4+4+4 sistemi bu haliyle uygulanamamaktadır.Bu görülmüştür.Okul müdürleri,müdür yardımcıları,öğretmen ve veliler böyle düşünmektedir. Derhal daha fazla neslin geleceği yok edilmeden okula başlama yaşı 72 aya çekilmeli ve 5. Sınıflar da ilkokula dahil edilmelidir.Yani TÜRK EĞİTİM SEN’İN ÖNERİSİ olan1+5+3+4 sistemi uygulanmalıdır.
Ayrıca;
Sayın Başbakan, her fırsatta okullarda veli ve öğrencilerden para toplanmasın demektedir. Ancak Okullarda para toplanmaması için gerekeni yapmamaktadır. İlköğretim(ilkokul-ortaokul) okullarına ne Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ne de İl Özel İdareleri’nden bir kuruş para gelmemektedir. Bu okulların elektrik,su,yakıt,internet giderlerinin tamamı ile telefon giderlerinden çok az bir kısmı (Amasya’da 40-TL) Milli Eğitim Müdürlüğü’nce karşılanmaktadır.Ancak okullarımızın temizlik,bakım onarım,boya badana ve kırtasiye masrafları mecburen velilerden talep edilmektedir.Okul yöneticileri de bu durumdan rahatsızdır,ama başka çareleri yoktur.Eğer okullarda para toplanmasın deniyorsa tüm okullara öğrenci başı yıllık 100-TL (TÜRK EĞİTİM SEN’İN ÖNERİSİ) para verilmelidir.
Yaptığımız görüşme ve gözlemler aşağıdaki gibidir:
•          2012-2013 Eğitim öğretim yılı 4+4+4 ün uygulanamaması ile başlamıştır.Başlangıçta çok sayıda (Amasya’da 250) sınıf öğretmeni norm fazlası konumuna düşmüştür.
•          Okul müdürleri öğrencileri okullara sığdırabilmek için ya da norm fazlası öğretmenlere sınıf açabilmek için boş buldukları her alanı (kütüphane, laboratuar, bilgisayar derslikleri, öğretmen odaları,idareci odaları) sınıfa çevirmişlerdir.
•          Birçok okul hem ilkokul, hem ortaokul olduğu için sabahçı-öğleci uygulamasına gitmek zorunda kalmıştır.(Eski sistemde amaç tüm okulların tekli öğretim yapmasıydı)
•          Köy ilkokullarının hemen hepsinde birleştirilmiş sınıf uygulamasına gidilmiştir(Eski sistemde amaç tüm okullarda birleştirilmiş sınıf uygulamasından vazgeçmekti.)
•          4+4+4 sistemine göre yasal düzenlemeler yapılmadığı için sadece ilkokula dönüşen okullardaki branş öğretmenleri, sadece ortaokula dönüşen okullardaki sınıf öğretmenleri mevcut norm yönetmeliğine uyulmadan hukuksuz olarak görevlendirmeye tabii tutulmuşlardır.Yıllarca köyde çalışan sınıf öğretmenleri zorla yeniden köye ya da farklı ilçelere gönderilmişlerdir. Okullarda kimin Norm fazlası olduğu , mevcut norm yönetmeliğine göre belirlenmemiştir.
•          Özür Grubu Atamalarda Anayasanın “aile bütünlüğünün korunması” ilkesi göz ardı edilerek İl Emri uygulamasının kaldırılması aileleri parçalamış, sorun sadece bu yıla özgü yönetmeliği olmayan( alan değişiklikleri,becayiş,ücretsiz izne ayrılma,öğretmenlik yerine memurluk yapma) uygulamalarla çözülmeye çalışılmıştır.Gelecek yıllarda nasıl olacağını kimse bilmemektedir. Özür grubu atamalarının il emri uygulaması getirilerek yılda en az iki defa yapılması gerekmektedir.
•          Bazı mahallelerdeki ilköğretim okullarının sadece ilkokula, bazılarında da sadece ortaokula dönüştürülmesiyle öğrenciler evlerinden oldukça uzaktaki okullara ancak servis araçlarıyla gitmek zorunda kalmışlardır.
•          Birçok sınıf öğretmeni norm fazlası olmamak için ya da il emri kaktığı için atanamadığından alan değiştirmek zorunda kalmış, hem öğrenciler hem de öğretmenler açısından mağduriyetler oluşmuştur.
•          Alan değişikliği yapan öğretmenlerin boşalttığı kadrolara hiçbir kriter uygulanmadan geçici görevlendirmeler yapılmıştır.Oysa ki bu boş kadrolara sıralar çalıştırılarak atama yapılması gerekmektedir.İl içi sıralar her yıl en az iki defa çalıştırılmalıdır.
•          Köylerin bazılarında yeni ilkokul ve ortaokullar oluşturulmuş,ancak buralardaki eski binalar hiçbir tadilata uğramadan,yetersiz (tuvalet,kalorifer,yemekhane) fiziki şartlarla ilkel koşullarda eğitim öğretime başlamışlardır.
•          İlkokullarda Din Kültürü ve İngilizce dışındaki (Beden Eğitimi,Resim ve Müzik) gibi yetenek isteyen derslere branş öğretmeni girememektedir.
•          Bünyesinde hem ortaokul hem ilkokul olan okulların idareci,memur ve hizmetlileri birçok işlemi her iki okul için ayrı ayrı yapmalarına,iş yüklerinin iki katına çıkmasına karşın hiçbir ek ödeme ya da ücret alamamaktadırlar.
•          Sınıflara 60 aylıktan 82 aylığa kadar değişen öğrenciler gelmiş ve aynı sınıfta bulunmaktadırlar.Çizgi çizmeyi beceremeyenle okuma yazmayı bilen öğrenciler aynı sınıfta ve çizgi çizmeyi bilmeyen öğrenci seviyesine göre eğitim görmektedirler.1.Sınıf öğretmenleri tuvalet alışkanlığı olmayan,tuvaletten sonra pantolonunu çekemeyen,iki aydır velisi ile sınıfa gelen miniklerle nasıl başedeceğini düşünmekte ve çok yıpranmaktadırlar.
•          Bilhassa ilçelerde Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın karşı olmasına rağmen görevlendirme,liyakatsız şube müdürleri çalışmaktadır.Derhal Milli Eğitim Şube Müdürlüğü sınavı açılmalıdır.
 •      Okullarımızda 400-500 TL ye ücretli öğretmen çalıştırılmaya devam edilmektedir.Ücretli öğretmenliğin bitirilmesi için Şubat 2013 de öğretmen ataması yapılmalıdır.
  •        Şu anda Okullarımızda dört farklı statüde(şirket elemanı,4/c li,belediyeden geçen işçi ve kadrolu memur) çalışan hizmetli arkadaşlarımız vardır.Hem maaşları hem özlük hakları farklı bu personel aynı işi yapmaktadırlar.Bu durum kurumlardaki çalışma barışını ve verimliliği olumsuz etkilemektedir.Tüm hizmetlilerin iş güvenceli,aynı özlük haklarına ve maaşa sahip olmaları için düzenleme yapılmalıdır.
                            TÜRK EĞİTİM SEN AMASYA ŞUBESİ
Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER