TARİHİ REZALET

TÜRK EĞİTİM-SEN KONYA 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI TANFER ATA’NIN “MÜDÜR ADAYLARININ SÖZLÜ SINAV SONUÇLARINA TEPKİ” KONULU BASIN AÇIKLAMASI METNİ.

TARİHİ REZALET
Saygıdeğer Eğitim Çalışanları ve Basınımızın Güzide Temsilcileri,
 
Konya ilinde bir “TARİHİ REZALET” daha yaşanmış bulunmaktadır. Nedir bu Tarihi Rezalet? derseniz; ne olacak, yandaşların birinci sınıf vatandaş olarak değerlendirildiği, diğer adayların ötekileştirildiği, yok sayıldığı bir SÖZLÜ SINAVI sonuçlarıdır, diyeceğiz.
 
Konya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, münhal bulunan Okul Müdürlüğü kadrolarına sınava bağlı atama yapılabilmesi için gerekli duyurular yapılarak, Müdür Adaylarının müracaatları alınmış ve Sözlü Sınav yapılmış bulunmaktadır. Sözlü Sınava 277 Müdür adayı katılarak değişik puanlar almıştır.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin Sözlü Sınavları düzenleyen 11. maddesi şöyledir:
 
Sözlü sınav konuları ve puan değerleri
MADDE 11 –(1) Sözlü sınav, Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca yapılır.
(2) Sözlü sınavda aday;
a) Mevzuat bilgisi ve uzmanlık düzeyi: %20,
b) Analitik düşünme ve analiz yapabilme kabiliyeti: %10,
c) Temsil kabiliyeti ve liyakat düzeyi: %15,
ç) Muhakeme gücü ve kavrayış düzeyi: %10,
d) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti: %10,
e) Davranış ve tepkilerinin yapacağı işe uygunluğu: %10,
f) Yeniliklere ve teknolojik gelişmelere hakimiyeti: %10,
g) Genel kültür düzeyi: %15,
konularından değerlendirmeye tabi tutulur.
(3) Sözlü sınavda adaylar, ikinci fıkranın (a) ve (g) bentlerinde belirlenen konulardaki soru zarflarını kura çekmek suretiyle seçer.
(4) Her aday, sözlüsınavda komisyon üyelerinin her biri tarafından ikinci fıkradaki sınav konularının karşılarında belirtilen puan ağırlıklarıesas alınarak 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermişolduğu puanlar toplamının aritmetik ortalamasıalınarak sözlüsınav puanıbelirlenir.
 
Bu hükümlere göre; Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğünce oluşturulan 5 kişilik Sözlü Sınav Komisyonu tarafından yapılan ve 277 adayın değerlendirildiği Sözlü Sınavda dikkati çeken konular şunlardır:
 
1.       Sözlü Sınavlar 05-07 Eylül 2013 tarihleri arasında 3 günde toplam 22 saatte tamamlanmıştır. Yönetmelik gereği, toplam 8 konu başlığında değerlendirilen 277 Müdür adayına yeterli zaman ayrılabilmiş midir?
2.       Sözlü Sınavlarda sesli ve görüntülü kayıt yapılması hakkında Yargı Kararları bulunduğu halde, bu işlem neden yapılmamıştır?
3.       Yazılı puan notu yüksek olan adaylardan sözlü puanları düşük; yazılı puan notu düşük olan adaylardan da sözlü puanları yüksek olanlara çok fazla rastlanmaktadır. Bu bir tesadüf müdür? Yoksa, ince bir çalışmanın eseri midir?
4.       Sözlü Sınav Komisyonunun, Yönetmelikte belirtilen 8 konu başlığı üzerinde uzmanlıkları var mıdır? Kısıtlı zaman aralığında 277 Müdür adayını tam manasıyla nasıl değerlendirerek puanlamalar yapmışlardır?
5.       Sözlü Sınav Komisyonunun elinde Müdür adaylarının puanlamaya esas bütün bilgi ve belgeleri olduğu için, sıralamayı etkileyecek puanlamaların yapıldığı çok açıktır.
6.       Sözlü Sınav sonucunda adaya notu bildirilmediği için komisyon tarafından verilen puanlamalar üzerinde sonradan düzeltmeler yapılıp yapılmadığı da kuşkularımız arasındadır.
7.       Yukarıdaki kuşkuları kuvvetlendiren bir başka tespitimiz de, her nedense bir sendikaya mensup adayların merkezi ve büyük okullara atanabilecek düzeyde puanlar almış olmasıdır. Bu bir tesadüf müdür? Diğer sendikalara mensup adaylara da köy ve kasabalar gibi taşradaki okullar uygun görülmüş olmalı ki, puanlama da buna göre yapılmış gözükmektedir.
 
Sözlü Sınav sonuçları hakkında daha onlarca usulsüzlük ve yandaş kayırmacılığı ile ilgili maddeleri sıralayabiliriz ama bunu anlayacak izan sahibi yöneticiler var mıdır, bilinmez! Burada söylenebilecek tek söz, bu Sözlü Sınav sonuçları hiç kimseyi tatmin etmemiştir, vicdanları kanatacak ve kul hakkına girilmiş olan sonuçlardır. Unutulmamalıdır ki, bu kantar gün gelecek buna sebep olanları da tartacaktır.
 
Türk Eğitim-Sen olarak başından beri, Adaletin ve Objektifliğin sağlanamayacağı endişesiyle Sözlü Sınavlara karşıyız. Yönetmeliği de yargıya taşımış bulunmaktayız. Puanlamaya esas bilgi ve belgelerin istenmesi suistimallere yol açacağı için gerekli suç duyurularında da bulunduk, ilgililer hakkında şikayetçi olduk. Bütün bunlara rağmen, Sözlü Sınavlara giren ve haksızlığa uğrayan Müdür adayları da haklarını aramalıdır. Sonuçların açıklanmasından itibaren üç gün içerisinde itiraz etmeliler ve itirazlarından sonuç alamazlarsa, konuyu yargıya taşımalıdırlar. Adil ve Objektif atamalar yapılıp, hak yerini buluncaya kadar, herkes üzerine düşeni yapmalıdır.
 
Eğitim çalışanları ve Müdür adayları ile birlikte bizler, Bu “Tarihi Rezalete” göz yuman, onay veren ve işlem yapmayan Sayın Konya Valisini ve Sayın Konya İl Milli Eğitim Müdürünü İSTİFA ETMEYE çağırıyoruz. Okul Müdürlüğü gibi Devletin saygın Makamları, bu tür haksızlıklarla dolu sınavlarla hiç kimseye peşkeş çekilemez. Bu haksızlığa, bu adaletsizliğe, bu hukuksuzluğa birileri “DUR!” demelidir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 11/09/2013.
 
 
Tanfer ATA
Türk Eğitim-Sen
Konya 1 Nolu Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER