Atama bekleyen öğretmenler, bugün Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ı ziyaret etti.
Türk Eğitim-Sen olarak ataması yapılmayan genç meslektaşlarımızın atama mücadelelerine her zaman tam destek verdiklerini bildiren Genel Başkan Talip Geylan, “Türk Eğitim-Sen olarak her daim atama bekleyen öğretmenlerin yanında yer alacağız. Atama sayıları artırılana, öğretmen açığı ortadan kaldırılana dek mücadelemiz sürecektir” dedi.
Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl Türkiye'de ücretli öğretmen sayısının 80 bin 583’e ulaştığını, 150 bine yakın norm kadro açığı bulunduğunu söyleyen Geylan, her yıl eğitim fakültelerinden 40 bin yeni mezunla birlikte atama bekleyen öğretmen sayısının da 500 binin üzerinde olduğunu kaydetti.
Hal böyleyken 2021 yılı için belirlenen 20 bin atamanın ihtiyacı karşılamayacağı gibi ataması yapılmayan öğretmenlerin beklentisine de uygun olmadığını bildiren Geylan, “Pandemi süreci de dikkate alındığında bu gençlerimizin işsiz, güçsüz sokaklarda gezmesi hepimizin vicdanını kanatmaktadır. Eğitim fakültelerinde ciddi bir eğitim alan, en zorlu sınavlardan alnının akıyla çıkan, mezun olunca tebeşir tozlu sınıflarında öğrencileriyle buluşacakları günü bekleyen öğretmenlerimiz için atama sayısını artırmak, onların önlerini açmak devletimizin gücünü de ortaya koyacaktır” diye konuştu.
Neredeyse bir istihdam modeli haline getirilmiş olan ücretli öğretmenliğin sonlandırılması için 2021 yılındaki atama sayısının artırılması gerektiğini bildiren Geylan, “Ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapılmalı, ardından bu uygulamaya ivedilikle son verilmelidir” dedi. Ücretli öğretmenliğin insanları köleleştirdiği, ‘çay, simit’ parasına sömürüldüğü bir uygulama olduğuna dikkat çeken Geylan, ülkemize yakışan tüm öğretmenlerin aynı özlük ve mali haklara sahip olduğu, insani bir düzeni önceleyen, statülerini yükselten kadrolu öğretmen istihdamıdır” dedi.
Öğretmenlerin ülkemizin kalkınmasında, dünya ülkeleri ile rekabet etmesinde başat rol üstlendiğini belirten Geylan, “Öğretmen yoksa eğitim de yok demektir. Eğitimin olmaması ise geleceğimizin karanlıklara hapsedilmesi anlamına gelir. Şayet; PISA, TIMSS gibi sınavlarda çocuklarımızın başarı skalasının yükselmesini, yaptığı buluşlarla çığır açacak daha çok bilim insanı yetişmesini, ülkemizde edebiyattan, bilime, kültürden sanata kadar birçok alanda öncü olmayı ve refah dolu yarınlara ulaşmayı hedefliyorsak, öğretmen açığını hem de hiç zaman kaybetmeden kapatmalıyız. Milli Eğitim Bakanlığı mutlaka Hükümete ve Maliye Bakanlığı’na bu konuda ısrarcı olmalı ve en azından ücretli öğretmen sayısı kadar yani toplamda 80 bin öğretmen ataması yapılmasını sağlamalıdır” diye konuştu.