TAKSİM RESTLEŞMESİ

Sendikalar ile istanbul valilği arasında takim meydanı restleşmesi yaşanıyor. Vali izn veremeyiz dedi.

TAKSİM RESTLEŞMESİ
 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılıp yapılmamasıyla ilgili İstanbul Valiliği’nde yapılan ikinci toplantıdan da sonuç çıkmadı. Valilik çıkışında açıklama yapan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Taksim haricinde herhangi bir yeri kabul etmeyeceklerini söyledi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise hemen ardından basın toplantısı düzenleyerek, “Taksim’de sadece anıta çelenk konulmasına ve Kazancı Yokuşu’nda anma seramonisine izin vereceğiz. Bunun haricindeki toplanmalar hukuksuzdur” dedi.

Sendikalar ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden kurulan 1 Mayıs Tertip Komitesi, bu yıl 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını açıkladı. İstanbul Valiliği’nde kutlamalarla ilgili geçtiğimiz pazartesi günü bir toplantı yapıldı. Ancak toplantıdan sonuç çıkmadı.Toplantı sonunda Tertip Komitesi konuyu bir kez daha kendi aralarında ele alacaklarını söyledi. Yeni toplantının Perşembe günü (dün ) saat 12.30’da yapılması kararlaştırıldı.

 

TAKSİM’DE KUTLAYACAĞIZ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile beraberinde Türk Tabipler Birliği Başkanı Özdemir Aktan ve Türk-İş Örgütlenme Genel Sekreteri Nazmi Irgat dün saat 11.00’de Taksim Gezi Parkı girişinde basın açıklaması düzenledi. Kani Beko, “Bu yıl da, çağırıcı ve katılımcı örgütler olarak İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim 1 Mayıs Alanı’nda kutlayacağız. Bir kez daha halkımızın bilmesini istiyoruz ki; hiçbir sıkıntıya yer bırakmadan, sorumluluk duygularımız ve tüm coşkumuzla, birlik ve dayanışma içerisinde Taksim 1 Mayıs Alanı’nda olacağız” dedi.

İKİNCİ TOPLANTIDA RESTLEŞTİLER

Tertip Komitesi Başkanı DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TÜRK-İŞ Genel Örgütlenme Sekreteri Nazmi Irgat, KESK Genel Sekteteri İsmail Tombul ve Türk Tabipler Birliği Başkanı Özdemir Aktan saat 12.30’da İstanbul Valiliği’ne gelerek İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’la yaklaşık 1.5 saat görüştü. Tertip komitesi, Taksim’deki yayalaştırma projesinin herhangi bir toplantıya engel teşkil etmediğini, Sıraselviler, Mete Caddesi ve Dolmabahçe’den grupların alana girebileceğini anlattı. Vali ve Emniyet Müdürü de güvenlik kaygılarını dile getirdi. Toplantıdan bir sonuç çıkmadı.

TAKSİM’DE COŞKUYLA KUTLAYACAĞIZ

Görüşmenin ardından açıklama yapan Arzu Çerkezoğlu, kortej ağırlıklarını Beşiktaş ve Dolmabahçe güzergahlarına kaydırdıklarını, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının teknik olarak mümkün olduğunu ancak Valiliğin kaygılarının sürdüğünü söyledi. Çerkezoğlu, tüm emekçilerin, gençlerin, çocukların, kadınların 1 Mayıs’ı Taksim’de coşkuyla kutlayacaklarını duyurdu. “Taksim’de ısrarlıyız” dedi.

TAKSİM HARİCİNDE İZİN VAR

Tertip Komitesi’nin Valilik’ten ayrılmasından hemen sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın basın toptantısı düzenledi. Hüseyin Avni Mutlu, Taksim’deki kutlamalara izin vermeyeceklerini ve bununla ilgili başka bir toplantı yapmayacaklarını belirterek, “Kazlıçeşme başta olmak üzere diğer alanlarda kutlamalara izin vereceğiz. Taksim’de çelenk sunma, Kazancı Yokuşu’nda da anma seramonisinin yapılmasını arzu ediyoruz” dedi.

Hüseyin Avni Mutlu şunları söyledi:

“Hukuken müsaade edilmesi, mevcut şartlardaki sıkıntılar itibariyle mümkün olmayan bir yerde miting yapma arzusu olursa bu hukuki değildir. Hukuki olmayan bir tablonun elbette ki güvenlik güçlerimiz tarafından tedbirleri alınacaktır.

TAKSİM AKLI SELİM DEĞİL

Şundan eminiz ki Taksim’deki mevcut şartlar itibariyle gerçekten bu alanda böyle bir mitingi yapmanın aklı selimle bağdaştırılabilecek maalesef bir tavır olduğunu söyleyebilmemiz mümkün değildir. Buna hiç kimseyi, aklıselimin dışında hareket ediyor diye bir yargıyla söylemiyorum. Taksim Meydanı’na bugünki mevcut şartlar itibariyle gidecek ve o şartları değerlendirecek olan herkes, bu meydanda bu mitingin yapılmasının nedenini kendi kendine izah etmekte zorlanır. Bu bir zorlamadır. Ben sendikalarımızın sayın yöneticilerinin böyle bir zorlamayı yapmamalarını özellikle tavsiye ediyorum.

TEDBİRLERİ EN İYİ ŞEKİLDE ALACAĞIZ

Hukuki olmayacak bir düzenlemenin miting alanına gelme arzusunun sıkıntılı olacağını, güvenlik konusunda bunun tedbirini en iyi şekilde alacağımızı özellikle ifade ediyorum. İstanbul’umuzun güvenlik teşkilatıyla birinci önceliğimiz bu şehirde halkımızın huzurunu temin etmek, mutluluğunu temin etmektir.

ALET EDAVAT VE PERSONEL SIKINTISI YOK

Hüseyin Çapkın da, ne kadar personel görevlendirileceği konusundaki soruya, “Yeteri kadar. Diğer illerden de destek alarak yeteri kadar güç olacak elimizde. Hem personel sayısı tarafından, hem alet edevat açışından. O konuda sıkıntımız olmaz” dedi.

 

.
Güncelleme Tarihi: 25 Nisan 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER