Hürriyetçi Sağlık Sen, bir basın açıklaması yaparak, sağlık çalışanlarına vaat edilen ücret artışının ne durumda olduğunu sordu. Açıklamanın tam metni şu şekilde:
"HÜRRİYETÇİ SAĞLIK SEN (Hürriyetçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası)
Basın Bürosunun Açıklamasıdır.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BEKLEDİĞİ ÜCRET ARTIŞI HAYAL Mİ OLDU?”
Bildiğiniz gibi 03 Aralık 2020 tarihinde hekimlere yapılan zam düzenlemesi diğer sağlık çalışanlarının tepkisine neden oldu. Sağlık çalışanları tepkilerini bir çok ilde gerçekleştirdikleri eylemlerle ve sosyal medya etkinlikleri ile ortaya koydu.
Pratisyen hekim maaşlarına 2500 TL, diş hekimleri de dahil olmak üzere uzman hekim maaşlarına ise 5000 TL, bunun yanında yine hekimlere yönelik ek gösterge zammını öngören yasal düzenleme TBMM’de tüm siyasi partilerin oybirliği ile kabul edilmişti.
Hiçbir sivil toplum kuruluşunun ve yetkili sağlık sendikasının bilgi sahibi olmadığı söz konusu düzenlemenin, basın aracılığı ile kamuoyuna duyurulmasının ardından tabip dışı sağlık çalışanlarının talebi kendilerinin de düzenlemeye dahil edilmesi idi.
Eylemlerin ortaya koyduğu etki nedeni ile, AK Parti sözcüleri tarafından yapılan açıklamalarda, hekimlere yapılması öngörülen düzenlemeye diğer sağlık personelinin de dahil edilerek yeniden ele alınacağı ifade edildi.
Söz konusu düzenlemenin diğer sağlık çalışanlarını da kapsayacak şekilde yeniden ele alınacağının açıklandığı tarihten bu yana yaklaşık iki ay gibi bir zaman geçti.
Tepki eylemlerini organize eden sendikalar bu güne kadar sessizliğe bürünmüş, adete kafalarını kuma gömmüşlerdir. Yasal düzenlemenin tüm sağlık personelini kapsayacağı şekilde bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Ne yazık ki, süreci gerektiği gibi yönetemeyen sendikalar, hekim ve hekim dışı sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirdi. Bir çok hekim, sendikaların yaptığı eylemler neticesinde ücret artışından mahrum bırakıldıklarını düşünerek, tepkilerini sendika üyeliğinden istifa ederek ortaya koydu.
Sağlık çalışanları arasında aleni ayırımcılığa neden olan zam düzenlemesi aynı zamanda iş barışını da olumsuz etkilemiştir. Sağlık hizmetlerinde ekip anlayışını hiçe sayan bu tür yaklaşımlar aslında sağlık bakanının iç dünyasının dışa vurumu dur.
Sağlık Bakanının yüzüne gözüne bulaştırdığı düzenleme hekimler açısından da eksik ve yetersizdi. Üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler de, aile hekimleri de kapsam dışında tutulmuştu. Nereden bakarsanız bakın elinizde kalan yasal düzenleme girişimi samimiyetsizliğin ve iş bilmezliğin bir nişanesidir.
Hürriyetçi Sağlık Sen olarak, bu tür ücret düzenlemelerini tümden reddediyoruz. Yamalı bohça haline getirilen ek ödeme düzenlemesi artık misyonunu tamamlamıştır. Ek ödemeye dayalı bir ücret politikası çağdışıdır. Yapılması gereken tüm ilave ödemelerin kaldırılarak emekli aylığına yansıyacak nitelikte bir ücret politikasını hayata geçirmektir. Emekli aylığına yansıtılmayan ücret düzenlemelerini sağlık çalışanlarına verilmiş sadaka olarak değerlendiriyoruz. Bu nedenle, bu tür sözde ücret artışlarını asla kabul etmiyoruz."