ÖNCELİKLE ÖĞRETMEN DIŞI PERSONEL-" NEDEN?

Millî Eğitim Bakanlığı İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesine müteakip millî eğitim müdürlüklerinin şube müdürü sayıları yeniden belirlenmiş ve MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 04/12/2012 tarihli 2012/43 nolu Genelgesi ile şube müdürü

ÖNCELİKLE ÖĞRETMEN DIŞI PERSONEL-" NEDEN?

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 18/12/2012 tarihinde yayımladığı 2012/44 nolu Genelgeyle, 2012/43 sayılı Genelgede açıklanan kadrolara atama ve görevlendirme işlemlerinin hangi kriterler gözetilerek yapılacağını ayrıca açıklamıştır.

Konu; söz konusu 2012/44 sayılı Genelgede "asaleten atama" ve "görevlendirme" şeklinde iki başlıkta izah edilmiştir.

Asaleten atamayla ilgili olarak MEB Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği dikkate alındığında öncelikle asaleten atama şartlarını taşıyan istekli personelin söz konusu kadrolara atanmak üzere tekliflerinin yapılmasının talep edilmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Norm kadro fazlası şube müdürlerine de il içi atama hakkı verilmesi yerinde bir karar olmakla birlikte önümüzdeki aylarda yapılması muhtemel iller arası yer değişikliğinde bu şube müdürlerinin talepleri şimdiden not edilmelidir.
Diğer taraftan MEB Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine göre şube müdürlüğüne atanmak için görevde yükselme eğitimine başvurma hakkı bulunan personellerin arasından asaleten atama yapılıncaya kadar, söz konusu şube müdürlüğü kadrolarına "görevlendirme" yapılması ön görülmüştür. Söz konusu yönetmelik hükümlerine bakıldığında şube müdürlüğü kadrolarına atanmak için sınav dışında "fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olma, Talim ve Terbiye Kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, APK uzmanı, şef, tesis müdürü, öğretmen, mimar, mühendis, raportör ve sivil savunma uzmanı kadrolarından birinde veya bu kadrolarda toplam en az üç yıl görev yapmış olma" özel şartı da arandığı görülmektedir.

Ancak Bakanlık, 2012/44 nolu Genelde yönetmelikte yer almayan "öncelikle öğretmen dışı personel" ifadesine yer vererek eğitim öğretimin temel ögesini oluşturan öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine bir kez daha şaşı bakmıştır. Eğitimde asli unsurun eğitim öğretim faaliyetleri ve onu yürüten öğretmenler olduğu, eğitim öğretimin konuşulduğu, planlandığı her ortamda eğitim öğretim hizmetleri sınıfından birilerinin olması gerektiği yeniden unutulmuş, öğretmenler bir kez daha ötekileştirilmiştir.

Bakanlık birimlerinde görev yapan tüm eğitim çalışanlarının yürüttükleri hizmetin gereği farklı yeterliklere sahip olması gerektiği bilinen bir gerçektir. Bu hususun, görev unvanlarının ve kadroların karşılaştırılması, kıyaslanması, bir birine karşı üstünlüğü sığlığındaki algıdan çok uzakta tutulması gerektiği bilinen bir gerçektir. MEB çalışanları olarak herkes işi gereği farklı tınılar çıkarsa da devasa bir orkestranın uyumunun eseri güçlü bir sesin tüm paydaşlara ulaşması gerektiği tüm eğitim çalışanlarının ortak bir tespiti olacağına kuşku yoktur.

Şube müdürlüğü veya diğer kadrolara atama veya görevlendirmelerde; çalışma barışını zedelemeden yönetmelik hükümleri doğrultusunda unvanları/kadroları öncelikli sıralanmadan istekli personelin, verilecek kadro gereği ortaya koyması gereken performans ölçütleri ve diğer beklentileri karşılayacak yeterliklere sahip olup olmadığı gözetilmeli, oluşan boş kadrolara yapılacak atama ve görevlendirmelerde objektif ve bilimsel ölçülere uygun olarak belirlenecek şartları taşıyan, o görevler için gerekli sosyal, bilimsel, eğitsel, yönetsel vb. donanıma sahip personeller aranmalıdır. Eğitim yönetimi başta olmak üzere çok farklı bir uzmanlık alanlarında yüksek lisans veya doktora yapmış eğitim çalışanları değerlendirmeye bile alınmadan ötekileştirilmemelidir.

Şube müdürlüğü kadroları için biran önce sınav açılmalı, atamalarda kariyer ve liyakat esaslarına uyulmalı, liyakat ehlini küstürülecek, yarınlar adına kariyerini planlamaya çalışan yüzbinlerce öğretmenin çalışma azmi kırılacak, sistemde kalıcı tıkanıklığa yol açması muhtemel kararlar biran önce gözden geçirilmelidir.

Aktif Eğitimciler Sendikası

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hakan Uçbeyi
Hakan Uçbeyi - 12 yıl Önce

Öğretmenler ötekileştirilmemiş bilakis öğretmen kökenlierin beceremediği ve eline yüzüne bulaştırdıkları işlerin alttan uygularark yetişen tecrübeli GİHS veya THS personeli tarafından yapılmasına hükmedilmiştir. Sizler daha çok tavada tuz kavurmaya devam edersiniz bu kafayla.

Hakan Uçbeyi
Hakan Uçbeyi - 12 yıl Önce

Sayın Editör! Yorumları kafnıza göre yayınlıyırsunuz hatta burada yapılan yorumların (hakaret içermeyen) bile yayını konusunda pozitif ayrımcılık yapıyorsunuz. Artık öğretmenlerden iyice soğumaya başladık.

Hacı
Hacı - 12 yıl Önce

Hazmedemiyorsunuz değil mi? Her sene milarlarcalira zimmet çıkıyor, işten anlamayan öğretmen kökenli şube müdürlerine bundan haberiniz var mı? Mühendisden daha mı iyi bileceksiniz inşaat konusunu, İşletme-Maliye-İktisat vb. 'den daha mı iyi bileceksiniz Muhasebeyi-Bütçelemeyi, Kamu yönetimcden daha mı iyi bileceksiniz kamu yönetimini? Çocuk yönetmekle kamuyu yönetmek çok çokfarklı şeylerdir öğretmenim. Herkes kendi işini yapsın, doğru sınıflara ....

Adnan Koca
Adnan Koca - 12 yıl Önce

MEB taşrada görev yapan ve 44 sayılı genelgeye göre Şube Müdürü kadrolarına başvuru hakkı bulunan şef ve mimar-müh. arkadaşlar, İl MEM'ler ısrarla eğitim kurumlarında 657/88.md. gereği ikinci görev olarak yürüttükleri okul müdürlüğü/yardımcılığı gibi görevli öğretmenlerle diğer sınıfta bir fiil derse giren öğretmenleri bizlerin önüne geçirerek GÖREVLENDİRME YAPILIRSA derhal olayo idari yargıya taşıyalım. Gerçi bukonuda eğitimsendikaları destek vermezler ama sayın Bakan kesin kararlı. Zaten 13 Şube Müdürü kadrosundan 5'i İdari Okul mezunları, 1'i ise Teknik Okul mezunları tarafından yürütülecek işlerden.Hakkımızı arayalım, şimdiye kadar hep sustukve ezildik. Eğitimcilerin kaprisinden, kendini beğenmişliğinden (olmayanları tenzih ederiz)gına geldi yıllardır. Adamlara iş öğrettik sonunda başımıza ekşidiler.

SIRADAKİ HABER