ÖĞRETMEN,MEB VE ÖZÜR GRUBU ...

Aktifsen Öğretmenlerin özür grubu mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Çözüm olarak il emri, becayiş ve aynı ile atama talep etti.

ÖĞRETMEN,MEB VE ÖZÜR GRUBU ...
Özür durumu olarak ifade edilen olgu özel bir durum ve rutin işleyişte var olan kuralların esnetilmesini, yeniden düzenlenmesini gerektirecek, personelin hayatının herhangi bir karşılaştığı özel ve mesleki hayatıyla ilgili güçlükleri bir durumdur. Personelin çalışma hak ve sorumlulukları ile kıyaslandığında öncelikle tercih edilmesi gereken aile bütünlüğünün bozulması, kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu bir yakınının sağlık durumunda olumsuzlukların oluşması/bulunması, yada bunların dışında hayati önemi haiz bir kısım problemlerin oluşması gibi olağanüstü durumların personelin özel ve mesleki hayatındaki ahengi tehdit ettiğinin belgesidir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı 2012 yılı Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değişikliği kılavuzunda “Öğretmenler; sağlık ve eş durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak özür gereklerinin karşılanabileceği yerlere yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir” ifadesine yer almaktadır.
 
22 Ağustos tarihinde öğretmenlerin illere göre tercih edilebilecek branş ve ihtiyaç listeleri belirlendi. Ancak öğretmenlerimiz özür grubu yer değiştirme başvurularını yaparken, başvuru modülünde "Branşınıza ait boş kontenjan bulunmamaktadır" ifadesiyle karşılaşmışlardır. Bu nedenle eş durumu veya sağlık veya genel ve özel hayatı etkileyen özür durumundan tayin isteyen/isteyecek öğretmenlerimiz -özürleri olmasına rağmen- tayin isteyemez duruma düşürülmüşlerdir. 
 
4+4+4 eğitim sisteminde 5. Sınıfların derslerine branş öğretmenlerinin girecek olması sınıf öğretmenlerini norm fazlası durumuna düşürmüştür. Okul/kurum normları belirlenirken mevcut durum dikkate alındığından bu fazlalık beklenenden fazla olmuştur. Çünkü 60-66 aylık öğrencilerin ne kadarının 1. Sınıfa devam edeceği yani kayıt yaptıracağı okul idareleri tarafından tam kestirilmediğinden 2011-2012 eğitim öğretim yılındaki sınıf/şube sayıları dikkate alınarak normlar belirlenmiştir. Eylül ayında ister istemez öğretmen normları o günün şartlarına göre güncellenecek ve norm kadro fazlalığı şu an ifade edildiği kadar olmayacaktır.
 
Genel ve Özel Hayatı etkileyen nedenlere bağlı özür durumunda, öğretmenin hayati tehlikede olduğu yetkili kurumlarca tespit edilmiş olmasına rağmen, bazı öğretmenler branşında kontenjan açılmadığından tayin isteyememektedir.
 
Bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık durumlarını ileri sürerek gerekli belgeleri hazırlayan öğretmenlerin karşısına aynı sorun çıkmıştır.
 
Eş özründen tayin isteyenlerin durumu da diğerlerinden farksızdır.
 
Anayasanın Ailenin Korunması başlıklı 41. Maddesinde “(Değişik: 3.10.2001-4709/17 md.) Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar.” Hükmü yer almaktadır. 
 
Ayrıca 652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükmünde Kararname’nin 37. Maddesinin “6.” bendinde “Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.” İfadelerine yer verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı Anayasa ve 652 sayılı KHK’yi dikkate almayarak öğretmenlerin mağdur olmalarına sebep olmuştur.
 
Bu mağduriyetlerin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı aşağıdaki çözüm önerilerini dikkate almalıdır:
 
1-Özür durumu atamalarında norm kadro durumları dikkate alınmaksızın tüm öğretmenlerin (sınıf-branş) özürlerinin gerektirdiği İl emrine atanmaları sağlanmalıdır.
 
2-Bulunduğu ilde Norm Kadro Fazlası veren branşlarda öğretmenlerin tüm illere tayin istemelerine imkan verilmelidir. (Bulunduğu ilde zaten norm fazlası olan öğretmen en kötü ihtimalle gittiği ilde de norm kadro fazlası olur ancak özürden kaynaklanan problem giderilerek personelin huzurlu bir ortamda görev yapması sağlanmış olur.)
 
3-Yıllardan beri uygulanmayan becayiş işlemi başlatılarak en azından illerin norm kadro durumlarını değiştirmeyecek bir uygulama olarak karşılıklı yer değiştirmelerin önü açılmalıdır. 
 
4-Son çare olarak eş durumu özründen mağdur olan ve eşlerden her ikisi de öğretmen olan meslektaşlarımız, istemeleri halinde ihtiyaç olan diğer illere birlikte atanmalıdır. 
 
Henüz iş işten geçmemiştir, Milli Eğitim Bakanlığı hala ümitle (!) özrüne çare olacak illere atama bekleyen öğretmenlerimize Bayram Hediyesi veya Eğitim-Öğretim Yılı başlama hediyesi verme şansına sahiptir. Ülkenin aydınlık yarınlarını inşa etmek için var gücüyle çalışan tüm öğretmenlerimiz bu hediyeyi hak etmektedir.
Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER