ÖĞRETMENLERE EK DERS MÜJDESİ

Ek Derslerimizin Üzerine Artık Kar Yağmayacak

ÖĞRETMENLERE EK DERS MÜJDESİ

Ek Derslerimizin Üzerine Artık Kar YağmayacakMevcut ek ders yönetmeliğinde; öğretmenlerin ayda dört günden fazla sevkli oldukları süreler ile hafta içi mesai saatlerine denk gelen resmî tatil, dini bayramlar ve kar tatili gibi her bir gün için 7 saat ek ders ücreti kesiliyordu. Bir günlük kar tatili nedeniyle öğretmenlerin 7 saatlik ek ders ücreti kesildiğini herkes hatırlayacaktır.

 

Yönetmeliğin “bir ayda dört günü geçmemek üzere ayakta görülen tedavi nedeniyle ders görevlerini yerine getirmeyen yönetici ve öğretmenler bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar” maddesini gerekçe göstererek ayakta tedavi görmek amacıyla her haftanın bir gününde ayda dört defa sağlık kuruluşlarından birine giderek giriş yapan ve derse gelmeyen öğretmenlerin derse gelmedikleri halde ek dersini alabildikleri dönemleri yaşadık.

 

Bilindiği üzere geçen her bir kış mevsiminde kar yağışı dolayısı ile bir veya daha fazla tatil edilen günlerde öğretmenlerin ek dersleri kesilmekte idi. Her ek ders kesilmesinde bizimde tepkimiz artarak devam ediyordu. Biz hep şunu dedik. Karın yağmasında hiçbir dâhilimiz yok. Ne karın yağmasını istedik. Ne karın yağması için dua ettik. Ne kar yağdı diye tatil olması gibi bir talebimiz oldu. Nede karın yağması sonucu tatil edilen günlere karşılık kesilen ek derslerimizin kesilmesine sevindik. O zaman hiçbir dâhilimizin olmadığı bir mevzuda faturanın öğretmenlere kesilmesi kadar anormal bir durum olamazdı.

 

İşte bundan dolayı geçen yıllarda Eğitim Bir Sen olarak, “Kar tatilinde, ek derslerin üzerine kar yağmıştır” diye basın açıklamasında bulunarak öğretmenlerin haklı tepkilerini kamuoyu ile paylaşmak durumunda kalmıştık.Yaptığımız o günkü açıklamada, yoğun kış şartları nedeniyle İstanbul'da 2 gün tatil edilen okulların sadece öğrencilerin eğitimini değil, öğretmenlerin tatil günlerine denk gelen ek ders ücretlerini de vurduğuna vurgu yapmıştık. Kar tatiline denk gelen günlerde, ek ders ücretlerinin alınamadığını vurguladığımız açıklamamızı “Ders ücreti alamayacağını fark eden öğretmenler tepki olarak kar tatilinden geriye kalan 3 günü sevk veya rapor alarak birleştirme yolunu seçiyor. Öğretmenlerin bu tepkileri elbette ki meşrudur. Ancak okula gelemediği için öğretmenin okuldaki yükü idarecilere kalmaktadır. Kar tatili dolayısı ile tatil edilen iki günden sonraki haftanın geriye kalan üç günü rapor ya da sevk alarak göreve gelmeyen öğretmen ile göreve gelen öğretmen aynı değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Yani sevk alıp evde yatanı da sınıfta öğrencilerinin başında olup dersini yapanı da aynı kefeye konmaktaydı. İki günlük kar tatilinden dolayı o haftaya ait bütün ek derslerim nasıl olsa gidiyor diye geriye kalan üç günü sevk ya da raporla geçiren öğretmenin ek ders almayışını anlarız da, sevk ya da rapor almadan üç gün öğrencisinin başında olup bil fil ders yapan öğretmenin ek dersini almayışının da hiçbir mantıklı cevabının olmadığını gördük.

 

İşte Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006'da yayınladığı Ek Ders Ücretlerine İlişkin Yönetmelik nedeniyle yukarıda ifade etmeye çalıştığımız gibi iki yönlü haksızlık yaşanmaktaydı.

Yönetmelikte değişiklik yapılmamasına rağmen, bu yıl toplu sözleme masasında ki kazanımlarımızdan biri olan idari tatil günlerindeki ek derslerin kesilmemesi, yani ders görevinin yapmış sayılması konusudur. Toplu sözleşmede mutabakata varılan maddeler mutabakat metni imzalandıktan sonra kanun hükmünde sayıldığından, Sendikamız Eğitim Bir Sen'in öğretmenlerin kar tatili nedeniyle alamadığı ek derslerini alabilmeyi sağlamış ve bunu Kazanımına dönüştürmüş olması elbette sevindiricidir. Göğsümüzü kabartarak çok rahatlıkla şunu söyleyebiliriz. Artık öğretmenler ek ders ücretlerini alabileceklerdir.

 

Artık ek derslerimizin üstüne kar yağmayacak. Hükümet ve memur sendikaları arasında kıran kırana geçen toplu sözleşme masasında ki pazarlıkta eğitim çalışanlarına ve öğretmenlere müjdeli haber olarak gördüğümüz bir kazanım daha hediye eden Türkiye'nin Genel Yetkili Sendikası olan Eğitim Bir Sen olduğunu hatırlatıyoruz. Toplu sözleşme masasında kazanıma dönüştürdüğümüz bu konu karara bağlanırken şöyle ifade edilmiştir: “Ders görevlerinin çeşitli sebeplerle yerine getirilmemesi veya öğretime değişik sebeplerle ara verilmesi yüzünden ders görevini yerine getiremeyen öğretmenlerin bu sürelerde varsa ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılacak”. Böylelikle kar tatili gibi beklenmedik okul tatillerinde ek ders ücreti alamayan öğretmenin ek ders çilesi sendikamız Eğitim Bir Sen sayesinde sona ermiş oldu.

 

MURAT ŞİT

Eğitim Bir Sen

İstanbul 4 Nolu Şube
Sultanbeyli Temsilcisi


Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
selin
selin - 12 yıl Önce

yaşasın eğitim bir sen bütün sorunlarımızı çözüyor. hah ha

gökhan
gökhan - 12 yıl Önce

adamın fotoğrafı haberin kapladığı yerden fazla yer kaplıyor. sanki haber adammış gibi...

ali osman
ali osman - 12 yıl Önce

ballandıra ballandıra anlattıkları kazanıma bak.Ben çok sığ bir adamım herhalde. Adamların nemalanmak istedikleri durama bakarmısın Öğretmen maaşlarının en düşük olduğu bir dönemde dalga geçercesine flaş flaş flaş ek ders mucize demedikleri kaldı alsın o ek dersi başına çalsın KALiteli insan(!)

çok komik
çok komik - 12 yıl Önce

her şey bitti bu iş kaldı madalyayı hakettin bizlerinde sayende itibarı artıverdi...

mehmet uçar
mehmet uçar - 12 yıl Önce

ne yalama habe bu ya toplu görüşme mutabakat metninde zaten kar vb. doğal afetlerden dolayı ekders ücretinin ödeneceği hükmü bulunmakta. Yalandan hikaye ujydurup yazıp gündemi meşgul etmeyelim.

ahmet çelik
ahmet çelik - 12 yıl Önce

Bir haftada iki gün sevkli olan bir sınıf öğretmeninin o hafta ek dersinin tamamının kesildiği hakkında ne düşünüyorsun ya.... Sendika yetkilisi...

cemil alyanak
cemil alyanak - 12 yıl Önce

tetikci sendika 2002 den beri öğretmenlere hükümetin ninnisini söyledin ,kazanımını alda git

sinan demirci
sinan demirci - 10 yıl Önce

sendika hak aramalı,yalakalığın sonu yok.sınıf mücadelesi yapın

SIRADAKİ HABER