Tüm kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını düzenleyen toplu görüşmeler 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen referandum ile birlikte anayasada değişiklik yapılmış ve toplu sözleşmeye dönüşmüştü.
Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerli olduğundan her toplu sözleşme döneminde önümüzdeki iki yılın tahminleri dikkate alınmış ve bu durumdan her zaman zararlı çıkan kamu çalışanı olmuştur.
Bilindiği gibi 22 Ağustos 2017 tarihinde 4. Dönem Toplu Sözleşmelerde 2018 yılı için %4+%3,5; 2019 için ise %4+%5’e imza atmıştır. Bu çerçevede, 2018 yılı kümülatif zam oranı %7.64, 2019 yılı kümülatif zam oranı ise %9,20’ olmuştur.
2018 yılında alınan zamlar belli iken 2018 yılında gerçekleşen enflasyon ise % 20,3 olmuştur. Enflasyon farkları ise 6 aylık dönemlerde maaşlarımıza yansıtılmıştır.
2019 yılında ise alınacak zam %4 + %5 iken Merkez Bankasının enflasyon beklentisi 15,91 dir. Muhtemeldir ki yine enflasyon altında kalacağız ve enflasyon farkı alacağız.
Geçmiş toplu sözleşmelerde de durum bundan farklı değildir. Tüm bu tablo ortada iken memurlar için 15 Mayıs itibariyle 5. Toplu Sözleşme için yetkili sendika ve konfederasyonları belirleme zamanı gelmiştir.
Memurlar tercihlerini değiştirmediği takdirde farklı sonuçlar beklemek yerinde olmayacaktır. Bu sonuçları değiştirmek memurların elindedir. Gün bağımsız sendikacılık günüdür.
Gün geleceğe sahip çıkma günüdür. Gün yetkiyi, onu kullanabilecek ve çalışanın lehine adımlar atacak sendikalara devretme günüdür. Gün BASK ( Bağımsız Kamı Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu) ve bağlı sendikalarda toplanma günüdür.