Memur Geçinemiyor
Türkiye Kamu-Sen memurlarla ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı
Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı araştırmaya göre;
-- 1545 TL dolayında ortalama maaş alan bir memur, bir aylık zorunlu ihtiyaçları için 58 gün; 1211 TL alan düşük maaşlı memurlar ise bir aylık ihtiyacı için 75 gün çalışmak zorunda kalıyor.
-- Maaşlar ayın 12 ile 15. günü tükeniyor.
Yaptığımız “Memur Geçim Araştırması”na göre Mart 2011 itibarı ile en düşük dereceli memur maaşı 1211 TL; ortalama memur maaşı ise 1545 TL dolayında bulunuyor. Buna karşın en son yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için ise aylık 3025 TL’ye ihtiyacı var.
Bir aile, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için günlük 100,8 TL’ye ihtiyaç duyarken ortalama maaş alan memur ailesinin günlük geliri 51,5 TL, en düşük dereceli memur ailesinin günlük geliri ise 40,4 TL’de kalıyor. Buna göre ortalama maaşla geçinen bir memur 30 günlük ihtiyacını karşılamak için 58 gün, düşük maaş alan bir memur, ailesinin aylık zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ise 75 gün çalışmak zorunda. Yani ortalama maaş alan memurun maaşı 15,3 gün sonra tükeniyor. Düşük maaşlı memurlar ise aldıkları parayla ancak 12 gün geçinebiliyorlar.
Memurlarının %43,8’inin ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak şöyle dursun, şahsi ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çekmektedir. TÜİK’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Yaşam Memnuniyeti Araştırması” ile Türkiye Kamu-Sen olarak ortaya koyduğumuz tespitler birbirine son derece yakındır.
Ancak vatandaşların %49’unun geçinemediğini açıklayan TÜİK, Ocak ayında yayınladığı yeni bir çalışmada ise Türkiye’deki yoksulluk oranının %18 olduğunu iddia etmektedir ki, bu veriler TÜİK’’in vatandaşların %49’unun geçinemediği tespitleri ile çelişmektedir.
Türkiye Kamu-Sen olarak yaptığımız “Memur Geçim Araştırması”na göre; Türkiye’de yoksulluk oranı %43,8’tir. Bu nedenle Türkiye Kamu-Sen’in memurlar için talep ettiği maaş artışları bilimsel verilere dayanmaktadır. Memurlarımız ve vatandaşlarımız son derece zor şartlarda yaşama mücadelesi vermektedir. Enflasyona göre belirlenen maaş artışları, yoksulluk oranını daha da artırmaktadır. Maaş artışlarında enflasyona göre hareket edilmesinden vazgeçilerek ücretliler geçinme endeksi hazırlanmalı ve artışlara refah payı eklenmelidir. Bu nedenle mutlak surette, kayda değer bir iyileştirme yapılmalı ve vatandaşlarımızın sefaletine son verilmelidir.
Türkiye Kamu-Sen
İstanbul İl Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:06
GÜNEŞ
07:33
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:37
AKŞAM
18:03
YATSI
19:24
1
VEKİL OLMANIN FATURASI; 50 BİN İLA 2 MİLYON TL...
2
JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI: 'AKKUYU ÖLÜM KUYUSU...
3
Danıştay, 'üniversitede sivil polise yer yok' dedi...
4
İŞTE BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN "ÇILGIN" PROJESİ:...
5
KONCUK: 'MİLLİ EĞİTİM BAKANI NİMET ÇUBUKÇU...
6
MEB, yeni müdür ve müdür yardımcılığı sınav...
7
ITUC'tan Memur-Sen'e Şok Yanıt!
8
Danıştay'dan Fizyoterapist, Diyetisyen ve Psikologlara...
9
13 MİLYON KİŞİ SOSYAL GÜVENLİKTEN YOKSUN
10
YÖK'ten 'tam gün' için üç alternatif
ANKETTüm Anketler