MEB Personelinin Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik Taslağı'na Dair Önerilerimiz

MEB Personelinin Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik Taslağı’na Dair Eğitim Bir-Sen'in önerileri

MEB Personelinin Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik Taslağı'na Dair Önerilerimiz
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız Ekim 2009 Kurum İdari Kurulu Toplantısı ve devamında Konfederasyonumuz Memur-Sen ile Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan 2010 Yılı Toplu Görüşme Mutabakat Metni’nde, “Öğretmen dışında kalan Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarının (hizmetli, memur, teknisyen vb.) görev tanımlarının yapılması, bu personelin atama ve yer değiştirme işlemlerinin düzenlenmesi konusunda bir çalışma yapılması” kararlaştırılmıştı.

 

Bakanlık, “Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” Taslağı’nı hazırlayarak, sendikamıza göndermiş ve sendika olarak taslağa ilişkin önerilerimizi teşkilatımızın talepleri doğrultusunda oluşturmuş bulunmaktayız.

 

“Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” Taslağı’na yönelik teşkilatımızdan gelen görüş ve öneriler üzerine taleplerimizi, ekte sunulduğu gibi, şekillendirmiş bulunuyoruz. Bakanlığa sunmadan önce önerilerimize son şeklini vermek üzere, varsa, eleştirilerinizi 22 Mayıs 2011 tarihine kadar [email protected] adresine iletmeniz durumunda, bunlar tarafımızca değerlendirilecektir.

 

Taslağa nihai şekli verildikten sonra önerilerimiz 23 Mayıs 2011’de (Pazartesi) Bakanlığa iletilecektir.

 

MADDENİN TASLAKTAKİ HALİ

 
 MADDENİN DEĞİŞİKLİK İSTENİLEN HALİ
 DEĞİŞİKLİK GEREKÇESİ
 
Kapsam

Madde 2- (1) Bu Yönetmelik, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında; mühendis, mimar, istatistikçi, grafiker, programcı, mütercim, veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, sosyal çalışmacı, psikolog, fizyoterapist, hemşire, tesis müdürü, şef, araştırmacı, uzman, sivil savunma uzmanı, çözümleyici, ayniyat saymanı, sayman, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, mutemet, memur, daktilograf, sekreter, santral memuru, şoför, tekniker, teknisyen, dağıtıcı, hizmetli, kaloriferci, bekçi, aşçı ve bu düzey kadrolarda görev yapan personel ile bunların yardımcılarını kapsar.

 
 Kapsam

Madde 2-  Bu Yönetmelik, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında; ibaresinden sonra, “şube müdürü” ibaresinin yer alması,
 Kapsamda yer alan unvanlara merkez teşkilatında görev yapan  “ şube müdürü” unvanlarının da eklenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.
 
 

İl içi isteğe bağlı yer değiştirmelere ilişkin duyuru, başvuru ve atama

Madde 7- (1) Bulundukları kurumda ilgili yılın 1 Temmuz tarihi itibarıyla kesintisiz en az beş yıl görev yapanlar il içinde isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

 
 Madde 7 “-(1) Bulundukları kurumda ilgili yılın 1 Temmuz tarihi itibarıyla kesintisiz en az üç yıl görev yapanlar il içinde isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” olarak düzenlenmesi,

 
 Öğretmenlerin il içi ve iller arasında yer değiştirmelerinde olduğu gibi bir düzenleme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
 
İl içi isteğe bağlı yer değiştirmelere ilişkin duyuru, başvuru ve atama

Madde 7- (6) Yer değiştirme isteğinde bulunacaklar; duyurusu yapılan ve unvanı itibarıyla atanabileceği kurumlardan en fazla on kurumu, atanmak istediği öncelik sırasına göre tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler. Başvuruların son gününden bir gün önce yazılı olarak başvuruda bulunanların başvuruları ya da tercihlerinden bazıları iptal edilebilir. Ancak tercih değişikliği yapılamaz.   

 

 

 

 
 Madde 7 – “ (6) …  (en fazla on kurumu,) ibaresi (en fazla yirmi beş kurumu,)…”  olarak düzenlenmesi,
 Yer değiştirme isteğinde bulunacaklar, duyurusu yapılan ve unvanı itibarıyla atanabileceği kurumlardan yirmi beş kurumu öncelik sırasına göre tercihte bulunmaları sağlanmak suretiyle bu durumda olanların il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerini gerçekleştirmelerine imkan sağlanmalıdır.
 
İl içi isteğe bağlı yer değiştirmelere ilişkin duyuru, başvuru ve atama

Madde 7- (8) Ataması yapılanların atamaları iptal edilemez. Ataması yapılanların, tebligat tarihinden itibaren kanuni süre içinde yeni görevlerine başlamaları gerekir.

 
 Madde 7 – - “(8) Ataması yapılanların atamaları iptal edilemez. …” ibaresinin madde metninden çıkarılması,
 Ataması yapılanların atamaları yapıldıktan sonra atandıkları kurumda görev yapmalarına engel olacak bir özürlerinin oluşması durumunda eski görev yerlerinden ayrımlamamış olmaları kaydıyla atamalarının iptal edilmelerine imkan sağlanmalıdır.
 
İller arası isteğe bağlı yer değiştirmelere ilişkin duyuru, başvuru ve atama

Madde 8- (1) Bulundukları birimde/ilde ilgili yılın 1 Temmuz tarihi itibarıyla kesintisiz en az sekiz yıl görev yapanlar birimler/iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

 
 Madde 8- “(1) Bulundukları birimde/ilde ilgili yılın 1 Temmuz tarihi itibarıyla kesintisiz en az 3 yıl görev yapanlar birimler/iller arası isteğe bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” olarak düzenlenmesi,

 
 Öğretmenlerin il içi ve iller arasında yer değiştirmelerinde olduğu gibi bir düzenleme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
 
İller arası isteğe bağlı yer değiştirmelere ilişkin duyuru, başvuru ve atama

Madde 8- (6) Yer değiştirme isteğinde bulunacak olanlar; birimler/iller itibarıyla duyurusu yapılan ve unvanları itibarıyla atanabilecekleri birimlerden/kurumlardan en fazla yirmi birimi/kurumu, atanmak istediği öncelik sırasına göre tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabilirler. …
 Madde 8- “(6) … (en fazla yirmi birimi/kurumu,) ibaresi ( en fazla yirmi beş birimi/kurumu,) olarak düzenlenmesi,
 Yer değiştirme isteğinde bulunacaklar, duyurusu yapılan ve unvanı itibarıyla atanabileceği kurumlardan yirmi beş birimi/kurumu öncelik sırasına göre tercihte bulunmaları sağlanmak suretiyle bu durumda olanların il içi isteğe bağlı yer değiştirmelerini gerçekleştirmelerine imkan sağlanmalıdır.
 
İller arası isteğe bağlı yer değiştirmelere ilişkin duyuru, başvuru ve atama

Madde 8- (8) Ataması yapılanların atamaları iptal edilemez. Ataması yapılanlar, tebligat tarihinden itibaren kanuni süre içinde yeni görevlerine başlamak zorundadırlar.

 
 Madde 8- “(8) Ataması yapılanların atamaları iptal edilemez.”  ibaresinin madde metninden çıkarılması,
 Ataması yapılanların atamaları yapıldıktan sonra atandıkları kurumda görev yapmalarına engel olacak bir özürlerinin oluşması durumunda eski görev yerlerinden ayrımlamamış olmaları kaydıyla atamalarının iptal edilmelerine imkan sağlanmalıdır.

 

 
 
Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmeler                

                MADDE 10-

(4) Bu madde kapsamında başvuruda bulunanların atamaları o ilin personel ihtiyacı da dikkate alınarak yapılır. Başvuru sayısı ihtiyacın üzerinde olması halinde atamalar hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır.

 
 Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirme başlıklı 10 uncu maddenin (4) üncü fıkrasının madde metninden çıkarılması,
 Eş durumundan yer değişikliği isteyen personel için Bakanlığın benzer Yönetmeliklerinde bir sınırlama getirilmezken bu kapsamda olan personele de herhangi bir sınırlama getirilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir.
 
Diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler

                MADDE 12-

                (2)   Görev mahalli dışında resmi bir ortaöğretim kurumunu merkezî sınavla kazanan çocuğu bulunan personel, söz konusu yerde çocuğunun yatılı öğrenim görme imkânı yoksa çocuğun öğrenim göreceği ile atanmak üzere başvuruda bulunabilir. Bu şekilde başvuruda bulananların yer değiştirmeleri o ilin personel ihtiyacı da dikkate alınarak yapılabilir.

                

 
 İkinci fıkranın sonunda yer alan “yapılabilir” ibaresi “yapılır” olarak değiştirilmesi,

                               
 Görev mahalli dışında resmi bir ortaöğretim kurumunu merkezî sınavla kazanan çocuğu bulunan personel, söz konusu yerde çocuğunun yatılı öğrenim görme imkânı yoksa çocuğun öğrenim göreceği ile atanmak üzere başvuruda bulunanların atamalarının doğrudan yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.
 
Zorunlu yer değiştirme

                MADDE 15- (1) Bulunduğu kurumda ilgili yılın 1 Temmuz tarihi itibarıyla kesintisiz 10 yıl süre ile görev yapan personelin görev yerleri; il içindeki bir başka kuruma olacak şekilde değiştirilir.

(2)  Zorunlu yer değiştirmelere ilişkin duyuru, en geç 1 Temmuz tarihine kadar her personelin bilgi sahibi olabileceği şekilde valiliklerce il genelinde yapılır.

(3) Duyuruda; bu kapsamda yer değiştirmeye tabi tutulacak personelin görev yaptığı kurumlarda dahil atama yapılacak kurumlar, bu kapsamda yer değiştirmesi gereken personelin unvanları, bu kurumlara hangi unvanlardan kaç personelin atanabileceği, başvuru yeri, şekli ve tarihi ile diğer hususlara yer verilir.

 

 

(4)  Başvuru tarihi, duyurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç on beş gün sonra başlatılır. Başvuru süresi beş iş gününden az olamaz.

(5) Zorunlu yer değiştirme kapsamında bulunanlar; en fazla yirmi kuruma, atanmak istedikleri öncelik sırasına göre tercihte bulunurlar.

(6) Bu kapsamdaki atamalar bu Yönetmelik eki EK-1 Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu aldıkları puanlara göre tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre yapılır.

Tercihlerine atanamayanların atamaları duyurusu yapılan kurumlarla sınırlı olmak üzere atama yapılmayan kurumlardan birine olacak şekilde kura ile yapılır.

Tercihte bulunmayanların görev yerleri; bu kapsamda başvuruda bulunarak tercihlerine atanamayanların atamaları tamamlandıktan sonra duyurusu yapılan kurumlar ile sınırlı olmak üzere boş kalan bir kuruma olacak şekilde değiştirilir.

 
 Zorunlu yer değiştirme başlıklı 15 inci maddenin sadece merkez ve taşra teşkilatı şube müdürlerinin il içi/il dışı zorunlu yer değişikliklerini kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi,

                
 Yönetmeliğin taslağının Kapsam başlıklı 2 inci maddesinde sayılan unvanlara bakıldığında, mali haklar bakımından zor geçinen düşük gelirlere sahip olan personelin hayatlarını zar zor idame ettikleri yerleşim yerlerinden zorunlu olarak gönderilmelerinin yerinde bir uygulama olmadığı değerlendirilmektedir.
 




 
Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER