MEB, MAĞDUR ETME BAKANLIĞI OLDU

MEB, MAĞDUR ETME BAKANLIĞI OLDU
 Norm kadro uygulamalarının öğretmenlerin kabusu olmaması için Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulama da öğretmenleri mağdur edici konumda olmamalıdır.  Adaletli ve eşit atama sistemi içerisinde, tüm müracaatları değerlendirip,  hakkaniyet ölçüsünde atamaları yapmalıdır. İlimizde 4+4+4 sistemi sonucu kurumlarında fazla konuma düşen öğretmenlerin mağduriyetleri sistem uygulanmaya başladığı tarihten itibaren sürmektedir. Sayıları bin beş yüzün üzerinde olan eğitim çalışanlarının bu günlerde ataması ile ilgili çalışmalar sürmektedir.
Türk Eğitim-Sen olarak konuyla ilgili hassasiyetlerimizi siz değerli kamuoyuyla paylaşmak ve çözüm önerileri de ortaya koyarak, ben yaptım oldu dayatmalarını olumlu hale döndürme çabası içindeyiz. Kapalı kapılar ardında yapılacak uygulamalara tepkimiz hukuk içerisinde kalarak sert olacaktır.
4+4+4 Eğitim sistemi geçtiğimiz yıl kanunlaşarak içinde bulunduğumuz eğitim ve öğretim yılında uygulamaya başlamıştır. Sistem değişikliği ile birlikte ders dağıtım çizelgelerinde de değişiklikler yapılmış, haftalık ders saatleri kademeli olarak artırılmaya başlamıştır. Bu kademeli uygulama önümüzdeki yıllarda da devam edeceğinden norm kadro belirlemelerine esas ders saatleri değişkenlik göstermeye devam edecektir. Ayrıca 4+4+4 sistemi uygulamaları içerisinde alan değişikliği uygulamaları yapılırken norm güncellemeleri yapılmadan bu uygulamalar hayata geçirilmiş, sonradan yapılan güncellemelere göre norm kadro fazlası uygulaması yapıldığı için bir kısım öğretmenlerimiz fazlalık durumuna düşürülerek mağdur edilmiştir. Sistem nedeniyle mağdur edilen bu öğretmenlerimizden şimdi norm kadro fazlası oldukları gerekçesiyle yer değiştirmeleri istenmektedir.
Sistem değişikliği, zamanında yapılmayan norm güncellemeleri ve 2012 yılına münhasır uygulamalar nedeniyle norm kadro fazlası durumda oldukları söylenen bu öğretmenlerimizin normların değişkenlik göstereceği de dikkate alınarak yeni sistem oturuncaya kadar bulundukları kurumda tutulmaları ve yer değişikliğine zorlanmamaları daha doğru ve hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır.
Bu sebeple şu an norm kadro fazlası görülen pek çok öğretmen, önümüzdeki yıllarda aynı okul için ihtiyaç olacaktır. Önümüzdeki süreçte yeni yer değişiklikleri ile karşı karşıya kalmamak için bu dönem norm kadro fazlası görünen öğretmenlerin, istekleri de dikkate alınarak bulundukları okulda norm kadro fazlası öğretmen olarak kalmalarının sağlanması doğru bir uygulama olacaktır.
Norm fazlası öğretmenler tedirginlik içinde ne yapacaklarını bilmiyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı elindeki yönetmeliğe göre bu öğretmenlerin atamalarını yaparsa mağdur olur. O zaman Milli Eğitim Bakanlığı Mağdur Etme Bakanlığı olur. Milli Eğitim Müdürlüğü Mağdur Etme Müdürlüğü olur.
Konya’mız son 10 yıldır, siyaseti belirleyici rol oynarken ne yazık ki eğitim alanında aynı başarıyı gösteremiyor. Sebebi ise Konya Milli Eğitim Müdürlüğü makamına bir atama yapılamaması, Mili Eğitim Müdürlüğü’nün vekaletler le yürütülmesidir.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardaki yöneticiler sıkıntı içindeler. Kurumları dönüştürülmüş bu arkadaşlarımız da norm fazlası olmuş, bunlar da atama bekliyor. Ama bu arkadaşların feryatlarını da duyacak yetkili kurumlar yok ortada… Milli Eğitim Bakanı, öğretmenin, yöneticinin, şefin, memurun haklarını görmezden geliyor onları yok sayıyor. Sanki okullarda öğretmen yok, öğretmenler odası var öğretmenin adı yok. Bu bakanlık öğretmenliğin mesleki itibarını bitirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor.
Son günlerde basına öğretmenlerin mali haklarıyla ilgili olumlu şeyler yansıyor. Her halde 24 Kasım öğretmenler gününü nedeniyle, bakanlık her sene olduğu gibi 15 gün boyunca ağzımıza bir parmak bal yağlayacak ama neticeye baktığımızda sonuç yine hüsran olacak.
Ek ödemelerimiz hala verilmedi. Sendika olarak basın yayın organlarımızla sesimizi duyurmaya çalıştık. İlgililerin duyması için davul çaldık duymadılar, görmeyen gözlere gözlük taktık görmediler, avazımızın çıktığı kadar bağırdık sesimizi ne milli eğitim bakanı duydu ne de maliye bakanı duydu. Bu durum ise ilgililerin öğretmene bakışını ortaya koyan bir düşüncenin sonucu olarak bizlere yansımaktadır.
            Kurumlarımızda öğretmenlerin tedirginliği arttı. Öğretmenlere karşı şiddet arttı. Arkadaşlarımız dövülüyor, yaralanıyor, tehdit ediliyor, şikayet ediliyor. Bakanlığın sesi çıkmıyor. Bakan bey bütün bunları münferit olay olarak görüyor. Allah aşkına hükümetin diğer üyeleri kendi çalışanlarına sahip çıkıyor. Milli Eğitim Bakanı ise öğretmenle ilgili her türlü olumsuzluğu söylüyor adeta Milli Eğitim Çalışanlarına karşı tavır alıyor.
            Burada sesleniyoruz Milli Eğitim Bakanı çalışanlarına sahip çık. Onlara karşı hitaplarınız eğitim amaçlı olsun ki Milli Eğitim Bakanlığı personeli olduğumuzu hatırlayalım.
Son günlerde gözden kaçmaması gereken diğer bir önemli husus da kadromuza göz dikilmiş olmasıdır. Hükümet 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 128. Maddesi ( İş güvencesi ) değiştirilmek isteniyor.
            Ey eğitim çalışanı arkadaşım uyanık ol, bir sabah uyandığında iş güvencenin elinden alındığını görebilirsin. Artık hükümet her şeyi kontrol altına almak istiyor, karşısında mücadele eden sendika değil sarı sendika görmek istiyor. Buna asla müsaade etmeyeceğiz.
                        Sadi ERİŞ
Türkiye Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi
Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER