KPDK'DAN MEMUR-SEN'İN TALEPLERİ NELER ?

MEMUR-SEN KPDK'DEN NEELER TALEP EDİYOR ?

KPDK'DAN MEMUR-SEN'İN TALEPLERİ NELER ?
 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile memur, işçi ve işveren sendikaları konfederasyonları temsilcileri yarın bir arayagelerek, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması  planlanan değişikliklerle alt işverendeçalışan işçilerin sorunlarını çözmek için yürütülen çalışmaları masaya yatıracak.

 

Bakan Çelik'in başkanlığında toplanacak Kamu Personeli Danışma Kuruluna Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticilerinin yanı sıra ilgili bürokratlar katılacak.

 

Yetkili Konfederasyon Memur-Sen'in taleplerinden bazıları şu şekilde:

 

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN PERSONEL STATÜLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

657 sayılı DMK’nın 4’üncü maddesinde tanımlı statülerin “memur ve “işçi” şeklindeki iki kategoriye indirilmesi yerinde olacaktır. Bununla birlikte;

a) 657 sayılı Kanun başta olmak üzere çeşitli kanunlara dayalı olarak sözleşmeli personel statüsünde görev yapan kamu görevlilerinin (yerel yönetimler-belediyeler ve il özel idareleri-, TRT, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Üniversiteler vb.) kadroya geçirilmesine ilişkin yasal düzenleme ivedilikle hayata geçirilmelidir.

b) 399 sayılı KHK’ye tabi olarak görev yapan sözleşmeli personele de, istekleri dahilinde kadrolu statüye geçiş hakkı verilmelidir.

c) 4/C (geçici personel) statüsünde istihdam edilen personelin de kadroya geçirilmesi ve memur statüsünde istihdam edilmesi gerekmektedir. (TÜİK’te görev yapan 4/C’li personelin kendileri için ihdas edilecek anketör unvanı ile kadroya geçirilmeleri noktasında özel bir düzenleme yapılmasının hem gerekli hem de uygun olacaktır.)

 

2- PERSONEL DAĞILIMINDAKİ DENGESİZLİĞİN GİDERİLMESİ

Bölge esasına dayalı ve belirli sürelerle re’sen yer değiştirme sonucunu gerçekleştirecek rotasyon uygulamasına karşıyız. Bölge esasına dayalı rotasyon yerine sınırları ve unvanları, analizlere dayalı olarak belirlenmiş, geçmişi kapsamayan, mali ve sosyal haklara ilişkin vereceğimiz öneriler çerçevesinde teşvik mahiyetinde pozitif ayırımcılığı harekete geçiren düzenlemelerle zorunlu bölge hizmeti (gelişmişlik düzeyine göre MEB’de olduğu gibi 3, 4 ve 5 yıllık) uygulamasının mevcut sorunların çözümünü sağlayacaktır.

Kamu personeli istihdamında zorluk çekilen hizmet alanlarında görev yapan, yapmak isteyen ve o hizmet alanlarında uzun süre kalmayı cazip kılan pozitif ayırımcılık enstrümanlarını hayata geçirilmelidir.

Kamu görevlisinin kendi istek ve iradesiyle hizmet alanında kalması ve başka arayışlardan kaçınması, rotasyon ve periyodik aralıklarla re’sen yer değiştirme gibi irade dışı ve tahakküm odaklı seçeneklerle sağlanabilir değildir.

Bu çerçevede, kamu görevlisi ihtiyacının karşılanamadığı veya yoğun sirkülasyonun yaşandığı hizmet alanlarında görev yapan kamu görevlilerine;

a) özel hizmet tazminatlarının artırımlı ödenmesi,

b) gelir vergisi indirimi sağlanması,

c) sosyal güvenlik primlerinin kişi keseneklerinin bir bölümünün de devlet tarafından ödenmesi,

d) Eş ve çocuk yardımının artırımlı ödenmesi,

e) Zorunlu hizmet yükümlülüğü veya zorunlu bölge hizmeti öngörülen hizmet alanında, zorunluluk süresinde uzun kaldığı her yıl için 3 ay fiili hizmet zammı verilmesi ya da her 5 yıl için bir yıl fiili hizmet zammı verilmesi,

f) Sınava ya da puanlamaya dayalı yöneticilik görevlerine atanmada bu tür hizmet alanlarında görev yapılan hizmet süreleri için ilave puan verilmesi,

g) Bu hizmet alanlarında görev yapılan sürenin 3 ya da 5 yılı aşmasından sonra bu hizmet alanları için verilen hizmet puanının iki kat olarak hesaplanması vb. teşvik ve ikna edici seçenekler hayata geçirilmelidir.

 

3- KAMU KURULUŞLARINA YÖNETİCİLEK GÖREVLERİNE ATANMADA ARANAN HİZMET SÜRESİ ŞARTI İLE YÖNETİCİLİK GÖREV SÜRESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yöneticilik görevlerine atanmada mevcutta yer alan 8-10-12 yıllık hizmet süresi şartının sırasıyla 5-8-10 olarak düzenlenmesi özel sektörden geçenler için ise bu sürelerin 10-12 ve 15 yıl olarak belirlenmesi uygun olacaktır. Diğer taraftan, üst düzey yöneticilik kadrolarına özel sektörden yapılacak atamalarında, mevcut kadronun %10’u ile sınırlanması uygun olacaktır.

 

4- KARİYER MESLEKLERE ATANMA ŞARTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

a) Uzmanlığa atanma süreleri 3 yıldan 2 yıla çekilmeli,

b) Tez hazırlama zorunluluğu kaldırılmalı,

c) İlgili sınavlarda başarılı olanlar uzmanlığa atanabilmeli,

d) Toplam uzman kadro sayısının en az %30’u, kurum çalışanları içerisinden yaş sınırı belirlenmeden sınavla atanmalı.

 

5-  657 SAYILI KANUNDA ÖNGÖRÜLEN DİSİPLİN CEZALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

a) Uyarı cezası için zikredilen maddelere ceza verilmemesi,

b) Kınama cezası için öngörülen maddelere uyarı cezası verilmesi ve Kınama cezasının disiplin mevzuatından tamamen kaldırılması,

c) Devlet Memurluğunda çıkarma cezasının şartlarının yeniden revize edilerek, somut ifadelerle disiplin suçunun tanımlanması uygun olacaktır.

 Kaynak: gazetekamu.com

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER