Güvencesizler Ankara'da buluştu

20 emek örgütünün çağrısıyla binlerce emekçi Ankara’da güvencesizleştirmeye ve taşeron sistemine karşı bir araya geldi. İstanbul’dan Ağrı’ya, Antalya’dan Diyarbakır’a binlerce güvencesiz emekçi “Güvenceli iş insanca yaşam” dedi. Mitingde yapılan konuşamlarda 3 Nisan’ın bir başlangıç olduğu belirtildi

Güvencesizler Ankara'da buluştu
Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, Dev Sağlık-İş, Hava-İş, SES, Nakliyat-İş, Tek Gıda-İş, Haber-Sen, Limter-İş, Belediye-İş, Sine-Sen, TÜMTİS, Dev Maden-Sen, Deri-İş, Sosyal-İş, Basın-İş, Enerji-Sen, TTB, BTS, ESM tarafından düzenlenen, Eğitim-Sen, Spor-Sen, Tarım Orkam-Sen, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Yapı Yol-Sen, Tüm Bel-Sen’in yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün de destek verdiği mitinge binlerce emekçi katıldı.

Saat 11.00’da Dikimevi Kavşağı’nda buluşan emekçiler, “Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz” sloganlarıyla yürüyüşe başladı. Yürüyüş boyunca sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Taşeron gidecek güvence gelecek” slogaları atıldı. AKP karşıtı sloganlar da çoğunluktaydı.

Emekçilerin Kolej Kavşağı’na girmesiyle miting başladı. Miting alanında ilk konuşmayı Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı.

‘Mücadele yeni başlıyor’
Çerkezoğlu, mitinge katılan emekçileri selamladı. Güvencesizliğe ve taşerona karşı verilen her direnişin sistem karşıtı bir mücadeleye evrildiğini belirten Çerkezoğlu yaklaşan seçimleri hatırlatarak “AKP’ye güvenmiyoruz, çünkü AKP’li bakanlar kendi 13 -14 yaşındaki çocuklarını bile sigortalatırken bizim 13-14 yaşındaki çocuklarımıza güvencesizliği dayatıyorlar” dedi.

AKP’nin sekiz buçuk yıllık iktidarı boyunca ABD’nin ve sermayenin yararına çalışırken emekçinin, halkın zararına politikaları hayata geçirdiğini söyledi.

AKP’nin 4/B, 4/C, taşeron, özel istihdam büroları, Torba Yasa, kıdem tazminatının budanması gibi güvencesizleştirme politikalarını uygulatmayacaklarını söyleyen Çerkezoğlu konuşmasını şu şekilde bitirdi:

“Biz yürürüz, yol olur dedik ve adı Kurtuluş olan bu meydana geldik. Herkes bilsin ki mücadele yeni başlıyor”

‘3 Nisan bir milattır’
Çerkezoğlu’nun ardından Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin söz aldı. Ayçin, AKP’nin nasıl bir Türkiye yaratmak istediğini gördüklerini söyledi. “Biz artık, adı iş kazası olan iş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz, az ücret alıp uzun süreler çalışmak istemiyoruz, işten çıkarılmak istemiyoruz” diyen Ayçin, “Bizler, yetmez ama evet diyerek AKP’nin değirmenine su taşıyanların sahip olduğu işyerlerinde sendikalı olduğumuz için işten çıkarılanlarız” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkiye’sinin yerine AKP’nin geldiğini söyleyen Ayçin, AKP’nin kendisinden olmayanı dışlayan bir anlayışa sahip olduğunu belirtti.

3 Nisan’ın mücadele açısından bir milat olduğuna değinen Ayçin, emekçilerin siyasete müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık çalışanları greve gidiyor
Ayçin’in ardından SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun söz aldı. Yorgun, Afrika’daki halk hareketlerinin diktaya karşı ayaklandığını, AKP’nin ise Türkiye’yi buralara istikrar örneği olarak sunmaya çalıştığını söyledi. Yorgun, ülkeyi 12 eylül’le yönetenlerin, 24 Ocak kararlarını alanların bunu demeye hakları olmadığını ifade etti.

Güvenceli iş talebinin SES’in temel taleplerinden biri olduğunu belirten Yorgun sağlık emekçilerinin greve hazırlandığını söyledi. Alandaki emekçilere seslenen Yorgun, “Buradaki birlikteliği greve taşıyacak mıyız?” diye sordu. Emekçiler hep bir ağızdan “Evet” dedi. AKP’nin başka bir şeyden anlamadığını söyleyen Yorgun, “Miadı dolmuş bu yönetim anlayışını hep beraber tarihin çöplüğüne gömeceğiz” dedi.

‘Güvenceli iş, insanca bir yaşam istiyoruz’
Konuşmaların ardından Dev Sağlık-İş üyesi bir işçi ile Birleşik Metal-İş üyesi bir işçi mitingin ana konuşmasını okudular.

Güvencesiz çalışmayı ‘ortak kader’ olmaktan çıkarmak, güvenceli iş talebini emekçi halkın gündemin birinci sırasına yazmak için 3 Nisan’da tarihi bir adım atıldığını belirten işçiler, mücadelenin ana eksenlerinden birinin de asgari ücretin insanca yaşayacak bir ücret haline getirilmesinin oluşturduğunu söylediler.

Güvencesiz çalıştırmanın omurgasının yalnızca üretim alanında olmadığını belirten işçiler eğitim, sağlık, ulaşım, iletişim, enerji, barınma, su, temiz çevre hakkı için mücadele edeceklerini söylediler.
Kürt sorunun, güvencesiz çalıştırmanın önemli bir kaynağı olduğunu belirten işçiler “Eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir çözüm için mücadele edeceğiz” dedi.

“İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü lan 1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanında olacağız” diyen işçiler taleplerini sıraladı:

*4/B, 4/C, 50/D, sözleşmeli, ücretli, vekil gibi tüm güvencesiz çalışma kategorileri kaldırılsın.
*Taşeron çalıştırma yasaklansın.
*İnsanca yaşayacak bir asgari ücret.
*Tüm çalışanlar için iş güvencesi ve sosyal güvence.
*Tüm çalışanlar için sendika ve grev hakkı.

Konuşmanın ardından miting, Aydoğan Topal’ın seslendirdiği Karadeniz şarkılarıyla son buldu.

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER