Büyük Atatürk önderliğinde bundan 100 yıl önce düzenlenen 1. Maarif Kongresi, Türk milletini ve devletini eğitim ile ayağa kaldırarak Birinci Dünya Savaşı'nın ağır yıkımını ve toplumsal çöküntüyü gidermeyi amaçlamıştı. Eğitimin bir toplumun kalkınmasının anahtarı olduğunu çok iyi bilen, dolayısıyla eğitime ve eğitimcilere büyük önem veren, bilimin aydınlık yolundan ilerleyen, eğitim seferberliği başlatan Atatürk, 1. Maarif Kongresiyle ülkemizin ve milletimizin önünü açtı. Ülkemizin önde gelen seçkin eğitimcileri bu kıymetli kongreye iştirak ederek, 1923'te cumhuriyetin ilanıyla yeni Türkiye'nin inşasına destek verdi. Başöğretmen Atatürk de Kurtuluş Savaşı devam ederken, 1. Maarif Kongresi'ne katılmış, büyük bir titizlikle notlar almış, tebliğleri dinlemiş ve kongreye verdiği önemi ortaya koymuştu. Bu kongre üzerinden 100 yıl geçse bile bizlere hala kılavuzluk etmeye devam etmektedir.
Türk Eğitim-Sen de 1. Maarif Kongresi'nin 100. yılında aynı ruh ve heyecanla 2. Maarif Kongresi'ni düzenleyecektir. Bu kapsamda sendikamız alanında uzman isimlerle, bilim insanlarıyla 2021 yılının Ocak ayından itibaren yükseköğretim sisteminden, eğitimde dijitalleşmeye, öğretmen yetiştirme sisteminden, mesleki ve teknik eğitime, öğrenci seçme ve yerleştirme sisteminden müfredata kadar kadar birçok alanda 10 çalıştay düzenledi. Bu çalıştaylara Milli Eğitim Bakanlığı'ndan, YÖK'ten, ÖSYM'den önemli isimler de katıldı. 2. Maarif Kongresi'ni toplama amacımız hem geleceğimizin teminatı çocuklarımızın iyi bir eğitim alması hem de üyelerimiz ve meslektaşlarımızın Türk eğitim sistemine yönelik öneri ve eleştirilerini çözüm önerileri ile birlikte masaya yatırmaktır.
Bu kapsamda Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, bugün Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'u ziyaret ederek, Bakan Selçuk'u, sendikamızın 13-18 Temmuz 2021 tarihinde düzenleyeceği 2. Maarif Kongresi’ne davet etti.
Genel Başkan Talip Geylan ziyarette Sayın Bakan Ziya Selçuk'a nezaketinden ve ilgisinden dolayı teşekkür etti.
Genel Başkan Geylan ziyaretin ardından yaptığı açıklamada gündemdeki konularla ilgili görüş ve talepleri de Bakan Selçuk'a ilettiğini kaydetti.
Geylan açıklamasında şunları bildirdi: "2021 yılında gerçekleştirilen 20 bin öğretmen atamasının yetersizliğine işaret ederek, Hükümetten EK ATAMA talebimizi bir kez daha kararlılıkla vurguladım.
Halen devam eden proje okulları öğretmen ve yönetici atama sürecinde yaşanan eksiklikler ve uygunsuzlukları dile getirdim.
Şube müdürü normlarının güncellenmesi ve yeni bir sınavla gerçekleştirilecek kadrolu atamalarla, suistimale açık olan geçici görevlendirmelere mahal verilmemesini ifade ettim.
60 binin üzerinden kurumu olan MEB’de teftiş sisteminde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için maarif müfettişleri sayısının artırılması gerekliliğini dile getirdim.
Ödül sisteminde belli mensubiyetlerin öncelenmemesinin, başarının ödüllendirilmesinin ve eğitim çalışanlarının teşvik edilmesinin önemini vurguladım."