ENGELLER EĞİTİMLE AŞILABİLİR !

ENGELLER EĞİTİMLE AŞILABİLİR !


Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Toplum olarak engellilerin yaşam mücadelesini kolaylaştıracak en önemli işin, çocuk ve gençler başta olmak üzere, tüm vatandaşların engelliler konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu söyledi.

Dünya Engelliler Günü nedeniyle zihinsel engelli çocukların eğitim aldığı bir okulu ziyaretinde çocuklarla oynayan ve aileleriyle görüşen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Engellilerin sorunlarını çözmek için yasal düzenlemelerin yeterli olamayacağını, toplum olarak önyargı ve anlayışların değişmesi gerektiğini kaydederek, “Bu da eğitimle mümkün olacaktır. Engelli insanlarımızın sahip olduğu potansiyel ancak bu şekilde ortaya çıkarılabilir” dedi.

Son yıllarda engelli vatandaşlarımızın lehine atılan onca adıma rağmen sorunlarının büyüklüğü ve derinliği nedeniyle engelli vatandaşlar için yapılanların yeterli olmadığını söyleyen Gürkan Avcı, “Türkiye'de engellilerin çok büyük bölümü hala eğitim hizmetinden mahrum bulunmaktadır. Eğitim hizmetinden yararlananlara ise, nitelik ve erişim açısından çağdaş kriterlerin uzağında eğitim hizmeti sunulmaktadır. Engellilerin mesleki eğitimi konusunda da alınması gereken önemli mesafeler bulunmaktadır. Sağlık ve bakım hizmetleri konusunda sunulan imkânlar oldukça nitelikli hale getirilmiştir fakat toplumsal hayata katılımın en önemli göstergesi ve temel bir insan hakkı olan çalışma hakkı konusunda engellilerin işgücüne katılım oranı oldukça düşüktür. Öte yandan ülkemizde hayatı normal insanlara göre planlayan, engellileri yok sayan kurumsal ayrımcılık, engelli insanlarımızın hayatını zorlaştıran en önemli sorunlardan birisi olarak varlığınısürdürmektedir” dedi.

Engellilerle ilgili sorunların insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyleyen Avcı, Gelişen dünyada ülkelerin 'insani gelişmişlik endeksinin' engellilerinin eğitimine gösterdiği ilgiyle ölçüldüğünü kaydederek, “Türkiye dünya ülkeleri arasında arka sıralardaki konumundan önlere doğru yürümeye başlamıştır. Ciddi mesafeler alınmıştır. Fakat biz Türkiye’nin yürümesini değil koşmasınıistiyoruz” dedi.

Avcı, Engellilerimizin toplumsal hayatın üretken ve katılımcı bireyleri olarak yaşamlarınısürdürmeleri en büyük dileğimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, engelli yurttaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, sevgilerimi sunuyorum, şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER