EĞİTİMİN BÜTÇESİ EKSİKLERİ GİDERMEYE YETMİYOR !

Eğitim Bütçesi, Eksikliği Gidermeye Yetmiyor!

EĞİTİMİN BÜTÇESİ EKSİKLERİ GİDERMEYE YETMİYOR !
Eğitim Bütçesi, Eksikliği Gidermeye Yetmiyor!
 
Türkiye’nin, onyıllardır GSMH’sından eğitime ayırdığı payı düşük tuttuğunu söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Son yıllarda GSMH’mızdan eğitime ayrılan oranlar yüzde 2’lerden yüzde 5’lere yaklaşmıştır. Geçen yıla göre de yüzde 21 oranında artırılarak 68.1 milyar TL’ye ulaşan 2013 eğitim bütçesi Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim bütçesi olmuştur. Fakat geçmiş yılların eksikliği nedeniyle eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayamayacaktır. Eğitime ayrılan pay son yıllarda gelişmiş ülkeler düzeyine de ulaşmıştır. Yılların biriktirdiği ihtiyaçlar sebebiyle ve 4+4+4 eğitim sistemi, Fatih Projesi gibi Türk eğitim sistemini çağdaş dünyanın eğitim çıtasına yaklaştıran reform ve yenilik çalışmalarının zaruri giderleri nedeniyle kaynak sıkıntısı devam edecektir kanaatindeyim” dedi.
 
ANALİTİK BÜTÇEYE GÖRE EĞİTİM BÜTÇEMİZ DAHA YÜKSEK
Sendikanın düşünce kuruluşu olan DESAM’ın aylık rutin toplantısında “Eğitim Bütçemizin Kodları” isimli toplantıda yaptığı konuşmada ‘Türkiye’nin eğitime yaptığı harcamaların karşılığında ekonomiye yeterince katma değer sağlamayı başaramadığını’ kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Küresel ekonomik ve mali krizlere ve buna mukabil daraltılan yatırımlara rağmen Türkiye son yıllarda GSMH’dan eğitime ayrılan payını istikrarlı bir şekilde artırmayı başarmıştır. Eğitime yapılan kamu harcamalarını MEB ve YÖK bütçelerinin toplamı olarak almakta doğru değildir. Çünkü Başbakanlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü, TODAİ gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da eğitime yaptığı harcamalar bulunmaktadır. Konsolide bütçe yanında diğer kamu kurum ve kuruluşların bütçesinin de analitik bütçe yaklaşımıyla yeniden hazırlanması durumunda Türkiye’nin eğitime ayırdığı payın daha da yüksek olduğu ortaya çıkacaktır. Fakat bu oranlar 2023 hedefini ortaya koymuş, güçlü olmaya mahkûm ve mecbur olan ‘Yeni ve Büyük Türkiye’ için yeterli değildir” dedi.
 
VATANDAŞIN EĞİTİM HARCAMALARI ZAMANLA AZALACAK
Avcı şunları söyledi; Yapılan araştırma ve bulgulara göre Türkiye’de dershane, kurs, kayıt parası, yurt gibi eğitime yapılan özel harcamaların GSMH içindeki payının yüzde 2,7 civarında bir orana ulaştığı öngörülmektedir. Bu veriler, halkımızın çocuklarının eğitimine ne kadar önem verdiklerine ve çok büyük fedakârlıklara katlanmaya hazır olduklarına ve buna bağlı olarak eğitim talebinin yüksek olduğuna işarettir. Kaldı ki son dönemde yapılan eğitim reformları ve planlama aşamasında olan eğitim projeleri hane halkının eğitime yaptığı özel harcamaları azaltacaktır.
 
EĞİTİME YATIRIM TEŞVİK EDİLMELİ
Türkiye’de eğitime ayrılan kaynak kadar bu kaynakların etkin kullanımı konusunda da çağdaş ve bilimsel politikalar geliştirilmelidir. Eğitim kademelerine göre öğrenci maliyetleri arasında da dengesizlik bulunmaktadır.  Öğretim programları değiştirilmesi sebebiyle binaların, eğitim personelinin ve eğitim araçlarının etkili biçimde kullanılamaması da bir sorundur. Sivil toplumun ve özel sektörün sosyal yönü ağırlıklı eğitim çalışmalarında, engellilerin eğitiminde ve maddi sıkıntı içerisindeki ailelerin çocuklarına destek sağlamada daha aktif ve etkili rol almaları yasal düzenlemelerle sağlanmalıdır. Eğitim politikalarını ilgi ve etki alanı içerisinde özellikle değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sivil toplum örgütlerinin ve özel sektörün eğitim arzı oluşturma çabalarını desteklemelidir. Özel kesim, vakıf ve gönüllü kuruluşların eğitime yatırım yapmasını ve aktif bir eğitim bileşeni olmalarını teşvik etmelidir.
 
BÜTÇEDEN AR-GE VE PROJELERE ZORUNLU PAY AYIRILMALI
Türkiye’yi uygar dünyanın parametrelerine yaklaştıran, başarılı, cesur ve nitelikli reformlara imza atan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in eğitim sistemini ulusal talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda özgün eğitim politikaları ve eğitim araştırma stratejileri oluşturduğunu kaydeden Avcı, “Eğitime daha çok pay ayırarak, teşvikler çıkararak, özellikle eğitim ve bilim alanındaki tüm Ar-Ge faaliyetlerini  Tasarruf Tedbirleri dışında tutarak, ülkenin yaşadığı sorunların tümünün kökeninde yer alan eğitimsizlik ve niteliksiz eğitim probleminin çözülmesi gerekmektedir. Meslek Liseleri başta olmak üzere tüm ortaöğretim kurumları ve üniversitelerin bütçelerine, toplam bütçenin yüzde 5’i oranında projeler için ödenek koyulmalı, Kurumların Ar-Ge’si için ayrılan oranı artırması ve döner sermaye gelirlerinin en az yarısının araştırma fonuna aktarılması gibi düzenlemelerle eğitim ve araştırma konularına destek verilmesi gerekmektedir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER