EĞİTİMDE ALACAKARANLIK DÖNEMİ BAŞLIYOR..

Türk Eğitim Sen Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Doğan " Eğitimde alacakaranlık dönemi başlıyor"

EĞİTİMDE ALACAKARANLIK DÖNEMİ BAŞLIYOR..
 Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), ilköğretim kurumlarında görev yapan yaklaşık 460 bin öğretmene okullar açılmadan önce vereceği mesleki gelişim eğitimleri 3 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Bu nedenle; 3-17 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacak mesleki gelişim eğitimlerine, ilköğretim kurumlarında görev yapan 40 bin 504 okul öncesi öğretmen, 218 bin 305 sınıf öğretmeni ve 200 bin 947 branş öğretmeni olmak üzere toplam 459 bin 756 öğretmen katılacak.
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığının 4+4+4 eğitim sistemine geçmesi ve 5,5 (66 aylık) yaşındaki çocukların okula gönderilmesinin zorunlu olması tüm sınıf öğretmenleriyle, fiziksel yetersizliğe sahip okulların yöneticilerini kara kara düşündürmektedir. Bu kara düşüncelerin en yoğun yaşayan illerin başında ilimiz gelmektedir.

   Tekirdağ’da İkili Eğitim Artacak


İlimiz yoğun göç nedeniyleeğitim öğretim planlamasında sıkıntı çeken illerin başında yer almaktadır. Göç nedeniyle artan öğrenci sayılarını karşılayabilmek için okullar ikili eğitime çevrilmektedir. İkili eğitim ise, öğrenci ve il başarısı attırılmasında en büyük engeldir. Yıllar içerisinde ikili eğitimin azaltılması için başta Valiliğimiz ve hayırseverlerin de desteğiyle okul yapma seferberliği yürütülmüş ve başarılı da olunmuştur. 2007 yılında yapılan derslik sayısı 400lere ulaşmışken bugün 100e kadar gerilemiştir. Dolayısıyla yeni sisteme en hazırlıksız illerin başında Tekirdağ gelmektedir. Yeni sistemin uygulanmasıyla birlikte ikili eğitim yapan 29 ilköğretim okulunun sayısı 58e yükselecektir. Artış  %100 dür. İkili eğitim yapan 7 lisenin durumu ise henüz belirsizdir.
İLÇE ADI İLK + ORTAOKUL
SAYISI
NORMAL EĞİTİM
YAPAN OKUL SAYISI
İKİLİ EĞİTİM
YAPAN OKUL SAYISI
MERKEZ 39 27 12
ÇERKEZKÖY 29 6 23
ÇORLU 49 33 16
HAYRABOLU 12 12 0
MALKARA 23 23 0
M.EREĞLİSİ 5 3 2
MURATLI 9 5 4
SARAY 18 17 1
ŞARKÖY 9 9 0
TOPLAM 193 135 58
Tablodan da görüleceği gibi 2012-2013 Öğretim yılında 58 okulumuzda ikili öğretim yapılacaktır. Yine de tablodan anlaşılacağı üzere Çerkezköy’deki okulların %80i, Merkezde %30u, Çorlu’da ise okullarımızın %33ü ikili öğretim yapacaktır. Mevcut sistemle ikili öğretimi sürdürmek ise adeta imkansızdır. Bu nedenle Hükümet bu sistemi yasalaştırdığına göre ilimizi bu ikili eğitim sıkıntısında kurtarmak için ikili eğitim yapılan okul sayısı kadar, yani 58 yeni okul yapılması gerekmektedir.
 
                                  Alacakaranlıkta İkili Eğitim
Bu yıl hem 6 yaşındaki (72 aylık) ,hem de 5,5 yaşındaki (66 aylık) çocukların aynı anda 1.sınıfa kayıt olacağından sınıf mevcutları bir hayli artacaktır. Okullardaki sınıfların yetersiz kalması durumunda ise ikili öğretime geçmek mecburi olacaktır. Bu durumda 1, 2, 3 ve 4. Sınıflar öğleden sonra okula giderken 5, 6, 7 ve 8.sınıflar ise sabahçı olacaktır.  Zorunlu eğitim saati ilkokullar için 30, ortaokullar için 36 saat olduğu göz önüne alındığında okulların açılış ve kapanış saatlerinde de büyük sıkıntılar yaşanacaktır.
İlkokul öğrencileri teneffüslerle birlikte günde en az 6 saat, ortaokulların ise en az 7,5 saati okulda geçirecekleri düşünüldüğünde, sabahçı ortaokul öğrencilerinin derse 6.30da başlaması, ilkokulun ise; öğle 13.30da derslerine başlaması gerekmektedir.
Bu yıl ilk kez okula başlayacak olan 5,5 yaşındaki çocukların öğleden sonra 13.30 da derse girip akşam 20.00de okuldan çıkacak olması, servise binip eve gitmesi, akşam yemeğini doğru dürüst yiyemeden uyuyacak olması büyük sıkıntılar yaratacaktır.
Öte yandan ortaokula başlayacak 10-11 yaşındaki bir çocuğun sabahın 6.30unda ders başı yapabilmesi için 5:00da uyanması, hazırlanıp kahvaltısını yapması gerekmektedir. Ayrıca bu eğitim anlayışıyla öğle saatinin ders saatleri içerisinde yer almasından dolayı çocukların beslenme alışkanlıkları değişecek dolayısıyla çocukların fiziksel gelişimi engellenmiş olacaktır.
Gerek sabahçı, gerekse öğleci olan çocukların bu ağır ders maratonunu kaldırmakta zorlanacağını ve okuldanbıkmışlık sendromuyla döneceğini, dolayısıyla bu sistemin öğrencileri okuldan soğumasına yol açacaktır.
Sonuç olarak; 4+4+4 uygulamasının getirdiği sıkıntılarla ikili eğitim uygulamaları daha da artacaktır. Bu nedenle, Tekirdağ’da eğitim sorunlarının iyileştirilmesi için tüm tarafların katılımı ile stratejik bir plan hazırlanmalıdır. Bu plan dahilinde, oluşturulacak ek kaynaklarla önceki yıllarda olduğu gibi yatırımlara hızla devam edilmelidir. Yapılacak yatırımlarla öncelikle sınıf mevcutları otuza çekilmeli, ikinci aşamada ise otuzlu sınıf mevcutları saklı kalmak kaydıyla tamgün eğitime geçilmelidir
                                                                                                                 
                                                                                                                                                             
Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
sibel demir
sibel demir - 12 yıl Önce

bence çok iyi olur

SIRADAKİ HABER