EĞİTİMCİLERİN SİRKÜLASYON SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLİRİ !

Anadolu Eğitim Sendikası Milli Eğitim bakanlığına Eğitimcilerin Sirkülâsyon Sorunu ve Çözüm Önerilerini sındu. İşte öneriler.

EĞİTİMCİLERİN SİRKÜLASYON SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLİRİ !



2010 Mayıs Ayında Anadolu Eğitim Sendikası dışındaki tüm sendikaların ortak mutabakatıyla getirilen zorunlu hizmet affı, henüz bu hizmeti yapmamış olanlar için bir kazanım olarak görülse de zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerini neredeyse imkansız hale getirmiştir. Sendikamızın konuyla ilgili hukuksal mücadelesi sürmekte olup, yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduğumuz önerileri kamuoyuyla paylaşıyoruz.

  1. a)3.hizmet bölgesinde 3 yıl çalışanın, 2.hizmet bölgesine tayin hakkının il emri ile olması sağlanmalıdır

 b)3.hizmet bölgesinde 5 yıl çalışanın, 1.hizmet bölgesine tayin hakkının il emri ile olması sağlanmalıdır.

2.  a)2.hizmet bölgesinde çalışanın,  3.hizmet bölgesine tayin hakkının süre sınırlaması olmadan yapılması sağlanmalıdır.(atama   döneminde)

 b)2.hizmet bölgesinde 7 yıl çalışanın, 1.hizmet bölgesine tayin hakkının il emri ile olması sağlanmalıdır.

3.  a)1.hizmet bölgesinde zorunlu hizmet kapsamına giren okullarda 8 yıl bilfiil çalışan eğitimciler, diğer hizmet alanlarına zorunlu              olarak gönderilmekten muaf sayılmalıdır.

 b)1.hizmet bölgesinde halen çalışmakta olup, 2.veya 3. hizmet bölgelerinde daha önce hiç çalışmamış olan eğitimcilerin,                  bulunduğu ilin veya ilçenin zorunlu hizmet kapsamına giren okullarında; yok ise c veya b tipi okullarında 8 yılda                              tamamlanması sağlanmalıdır.

 c) 1.hizmet bölgesinde halen çalışmakta olup, daha önce 2.veya 3. hizmet bölgelerinde hiç çalışmamış, ancak 1. hizmet                    bölgesinde 2006 ve 2010 yönetmeliğine göre zorunlu hizmet bölgelerinde veya okullarında 8 yıldan az çalışmış olan                      eğitimcilerin, kalan süreyi bulunduğu ilin veya ilçenin zorunlu hizmete kapsamına giren okullarında; yok ise c veya b tipi                  okullarında tamamlaması sağlanmalıdır.

 d) 1.hizmet bölgesinde halen çalışmakta olup, 2.hizmet bölgesinde 7 yıl, 3.hizmet bölgesinde 5 yıl veya 2 bölgede de                      toplam 6 yıldan az çalışmış olan eğitimcilerin, kalan süreyi bulunduğu ilin veya ilçenin zorunlu hizmete giren okullarında;                  yok ise c veya b tipi okullarında tamamlaması sağlanmalıdır.

Not: a)Eş durumu ve sağlık özürleri atamalarında il emri hakkının verilmesi

b)Eş durumu tayinlerinde, ataması yapılacak olan ilin veya ilçenin zorunlu hizmet kapsamına giren okullarında; yok ise c veya   b tipi okullarına ataması yapılarak geri kalan hizmet sürelerini tamamlamaları sağlanmalıdır.

 

 

Maaş Tazminatları

a)3.bölge c tipi okulda çalışan eğitimcilerimize 550 Türk Lirası

b)3.bölge b tipi okulda çalışan eğitimcilerimize 450 Türk Lirası

c)3.bölge a tipi okulda çalışan eğitimcilerimize 350 Türk Lirası

d)2.bölge c tipi okulda çalışan eğitimcilerimize 350 Türk Lirası

e)2.bölge b tipi okulda çalışan eğitimcilerimize 250 Türk Lirası

f)2.bölge a tipi okulda çalışan eğitimcilerimize 150 Türk Lirası

Not: Maaş tazminatının almasının tek şartı çalıştığı ilin kütüğüne kayıtlı olmamaktır. İstisnası kütüğün olduğu ilçeye 100 km den uzağa atanmış olmaktır.

 

Özür grubu atamalarına ilişkin önerilerimiz:

1.)    Sağlık özürü kesinlikle zaman ile sınırlandırılmamalı, oluştuğu anda il- ilçe emri ile gerçekleştirilmelidir.

2.)    Öğretmenlerin kariyerlerini yükseltmek için başvurdukları yüksek lisans eğitimleri bakanlığımızca desteklenmeli ve bu grubun atamaları üniversitelerin öğrenci kabul tarihleri ile belirlenmelidir. (Eğitim özründen dolayı ataması gerçekleşen öğretmenler arasında alanı veya eğitim ile alakalı bir alanda eğitimini yapacak olanlara atamaları il-ilçe emri ile gerçekleştirilmelidir. İlgili öğretmenlerin arasında eğitimlerini tezli olarak yapmak isteyenlere eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlamaları için öğretmenlerin haftada iki gün izinli sayılmaları sağlanmalıdır. Bu izin süresinde öğretmenlerin ek derslerinde kesinti yapılmamalıdır. Sınıf öğretmenlerimizin öğrencilerinin mağdur olmamaları için norm fazlası öğretmenler, yüksek lisansını yapan öğretmenlerimize yardımcı öğretmen olarak görevlendirilebilir.

3.)    Eş durumu atamaları eşlerin aile bütünlüğünü sağlamak açısından il ilçe emri ile, senede bir defa ağustos ayı döneminde yapılmalıdır. özür grubu tayinlerinde “30 Eylül” tarihi baz alınmalıdır.  Öğretmenlerin eşlerinin meslekleri herhangi bir negatif ayrımcılığa yol açmamalıdır.  Olası bir boşanma durumunda, taraflar bir sonraki özür grubu döneminde özür grubuna başvurabilmelidir. Eğer eşlerden birisi zorunlu hizmetini tamamlamamış ise eşlerin tayinlerini istemeleri durumunda eş değer bölgelere atanmaları sağlanmalıdır.

Olağanüstü haller kapsamında yer değiştirmelere ilişkin önerilerimiz :

1.)    Ülkemizin bir bölgesinde sel, deprem, yangın v.s gibi bir afet durumu söz konusu olur ise, eğitim ve öğretimin kalitesi açısından, ilgili bölgede çalışırken afetten etkilenerek fiziksel ve psikolojik zarara uğramış öğretmenlerin yer değiştirme başvuruları tıpkı sağlık özrü gibi takvime bağlı olmaksızın belgelendiği anda il-ilçe emrine göre gerçekleştirilmelidir.

2.)    Afeti yaşayan öğretmene  tayin başvurularına esas belgelerin toplanması ve onayı prosedür olarak kolaylaştırılmalıdır.

3.)    Afet durumları sonrası tayin isteme sırasında öğretmenlerin stajer olmalarına bakılmamalı ve stajer olan öğretmenlerin stajerlik dönemlerini tamamlamaları, öğretmenin atamasını istediği ilin milli eğitim müdürü sorumluluğunda, öğretmen mağdur edilmeden yapılmalıdır.

4.)    Öğretmenin görev yaptığı ilde, halktan, terör örgütlerinden veya kurumundan her hangi birisi tarafından can güvenliğini tehlikeye düşürecek bir durumla muhatap olduğunun belgelenmesi durumunda, zaman sınırlaması konulmaksızın, mağdur öğretmenin isteği doğrultusunda il-ilçe emri ile ataması yapılmalıdır.

 

Öğretmen açığı olan bölgelerimizin öğretmen açıklarını kapatmalarına ilişkin önerilerimiz

1.)    Özendirilmiş rotasyon eğitim kalitesi ve adalet duygusu açısından şarttır

2.)    Atama ve yer değiştirme yönetmelikleri hazırlanırken öğretmen açığı bulunan şehirlerimizin eğitime teşvik kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.

3.)    Öğretmen açığı bulunan bölgelere atanan veya tayin isteyen öğretmenler maddi olarak teşvik edilmelidir. İlgili bölgeleri ilk atamada tercih eden öğretmenlere yolluk ücreti verilmeli, bölge tazminatı ödenmeli, öğretmenlerin lojman ihtiyacı karşılanmalı, lojman bulunmaması durumunda öğretmenlere çalıştıkları ilçenin ortalama kira ücreti kadar aylık ödeme yapılmalıdır. Ulaşım güçlüğü olan, lojman bulunmayan köylere ulaşımın bedeli ödenmelidir.

4.)    Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere yüksek hizmet puanı verilmeli, derece kademe terfi işlemlerinde diğer bölgelere nazaran ilerleme kolaylaştırılmalıdır. İlgili bölgelerde çalışan öğretmenlerin diğer bölgelere tayin olması durumunda, kendilerine norm kadro güncellemelerinde pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.

5.)    Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere, okul ve öğrenci ihtiyaçlarını, materyal eksiklerini karşılamak üzere belgelendirerek harcayacakları bir eğitim ödeneği tahsis edilmelidir.

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER