EĞİTİM SİSTEMİMİZ TOPLUMUN İHTİYAÇ DUYDUĞU DEĞER VE YETENEKLERİ KAZANDIRMALIDIR !

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel BaşkanıGürkan Avcı, Türkiye’de son yüzyıldır siyasetçilerin eğitim sisteminin problemlerini çözmek yerine, sorunlar üzerinden gerginlikler oluşturup, toplumu keskin çizgilerle ayırmak ve kutuplaştırmak gibi ucuz ve faydacı bir yolu tercih ettiklerini söyledi.

EĞİTİM SİSTEMİMİZ TOPLUMUN İHTİYAÇ DUYDUĞU DEĞER VE YETENEKLERİ KAZANDIRMALIDIR !



Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (DESAM) aylık toplantısında, ‘Son 75 yıldır eğitim sisteminde ilk kez 2012 yılında paradigmal ve vizyonel anlamda operasyonlara başlanıldığını ve eğitim reformlarına devam edilmesi gerektiğini kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı,“Ruhundan ve köklerinden koparılmış mevcut eğitim sistemimiz özüne, aslına, özgün medeniyet perspektifli kadim mecrasına yüzünü dönmeye başlamıştır. Eğitimdeki toz duman ve kavga gürültünün sebebi budur” dedi.

Artık Türkiye de bir birimizle uğraşmaktan vazgeçilmesi gerektiğini ve Türkiye’nin hem aklının hem de stratejisinin değiştiğini, Türkiye’nin yeni ve aydınlık ufuklara açılmaya başladığını söyleyen Gürkan Avcı şunlarıkonuştu, “Türkiye’de medrese ve tekke çekişmesine Meşrutiyetten sonra mektepte eklendi. Cumhuriyetle birlikte baskıyla yaşama geçirilen devrimlerde doğal olarak aşı tutmadı. Sonunda Türk eğitim sistemi adeta öğretmemeyi öğreten, insanımızı sığlaştıran hormonlu bir ucubeye dönüştü.
Cumhuriyetin ilk yarım yüzyılında özentili aydınların tercüme odalarında hazırladıkları ve ecnebi uzmanların mihmandarlığında hayata geçirilen şaibeli eğitim reformları toplumun dinamikleri ve tercihleriyle hiçbir şekilde örtüşmedi.

Son yarım yüzyıldır ise yapılanlar, aspirin ve yarabandı kabilinden tali iyileştirmeler olup, çarpık eğitim sisteminin kalbine ve beynine dönük operasyonlar olmaktan uzaktır. Kaldı ki AB’li uzmanların kontrol, direktif ve fonlarıyla yapıla gelen eğitim reformları, eğitim sistemimizi kozmopolitleştirmiş, insanımızın genetiğini bozmuş, tarihi, kültürel ve misyonel hedef ve amacından iyice saptırmıştır.

Türkiye, eğitim üzerinden yürütülen gerginlikleri ve kamplaşmaları artık taşıyamamaktadır. Eğitim sisteminin sorunları pegojik ve bilimsel kriterlerin ışığında, demokratik ilkeler çerçevesinde uzlaşma ve adaletle ve biran önce çözülmesi gerekmektedir. Eğitim sistemindeki antidemokratik tabular, ideolojik yasaklar, bağnaz kalıp ve anlayışlar, köhnemiş uygulamalar kaldırılmalı; fakat’sız, ama’sız, yasaksız özgürleştiren bir eğitim inşa edilmelidir.

Tüm vatandaşların onurlu, hür ve eşit olarak görüldüğü, bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemini istiyoruz. Eğitim hakkında ve fırsat eşitliğinde eşit olmayı, kaliteli ve istihdama dayalı eğitime ulaşmada eşit olmayı savunuyoruz. İnsanımızı yüceltmek ve güçlendirmek böyle olur. Medeniyetimizin değerlerine bağlı, tasavvur ve sorumluluk bilincine sahip, girişimci demokrat, kültürlü, ahlaklı, inançlı gençler yetiştirilmesini istiyoruz. Vatandaşlarımızın yaratıcılığı ve özgürlüğü ile insani ve medeni değerlerini geliştiren, toplumsal çeşitliliklere ve zenginliklere katkı yapacak bir eğitim sistemine ihtiyacımız vardır.

Eğitimcilerin veli ve öğrencilerin eğitim sisteminin yapılandırma çalışmalarının tüm aşamalarında söz, yetki, karar ve denetim süreçlerine katılmalarını esas alan bir yönetim anlayışını savunuyoruz.
Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER