Eğitim sendikalarından MEB'in 'yazılı sınav' kararına tepki: Sınav odaklı sisteme karşıyız

Milli Eğitim Bakanlığı, liselerdeki sınavların test usulü değil yazılı yoklama şeklinde yapılmasına yönelik düzenlenme yaptı. Konuya ilişkin konuşan eğitim sendikaları, 'Sınav odaklı sisteme karşıyız' diyerek verilen kararın havada kaldığına değindi.

Eğitim sendikalarından MEB'in 'yazılı sınav' kararına tepki: Sınav odaklı sisteme karşıyız

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Yeni yönetmelikte liselerde sınıf tekrarı, devamsızlık ve açık öğretime geçişlere ilişkin hükümlerin yanında yeni maddeler de yer aldı.

Öğrencilerin sınavlarının nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemenin yer aldığı yönetmelikte, daha önceki düzenleme ile bir dersin bir sınavının test usulü ile yapılabilmesi uygulamasına son verildi.

Bu kapsamda, cevaplarını öğrencinin oluşturduğu ve farklı bilişsel düzeylerdeki kazanımları ölçen maddelerden oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılacak. Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak.

Türk dili ve edebiyatı dersi sınavlarının, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, bundan sonra Türk dili ve edebiyatı ders sınavları da yabancı dilde 4 dil becerisini ölçen sınav usulüne göre yapılacak.

yeni-proje-34.jpg
Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul

'SINAV ODAKLI SİSTEMDEN VAZGEÇİLMEDİĞİ SÜRECE...'

10Haber’e konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “Biz sınav odaklı sisteme karşıyız. Çocuklar bu sistemde hayatlarını sınav odaklı sürdürüyorlar. Dolayısıyla konuşmanın, yazmanın, resmetmenin, müziğin daha çok olduğu bir sistem istiyoruz. Bu bağlamda sınavların yazılı olarak yapılacak olması önemli ama sınav odaklı sistemi kaldırmadığınız sürece bunu deseniz bile hayata geçmez. LGS için YKS için yine öğrenciler sınava girecek.

Bakanın söylediği ya da kağıtta yazılı olan değil hayata geçen önemli. Çocuklar birbirleriyle acımazsızca bir yarışa sokuluyorlar. Biz tabii ki de yazılı sınavların olmasını istiyoruz. Öğretmenler de kendi değerlendirmelerini yapsınlar. Fakat neticede üniversiteye geçerken bir sınavla ben bütün çocukları ölçeceğim diyen bir sistem kabul edilemez. Buna dair hiçbir şey söylemiyorlar. Öğretmenler için bir alan açmış gibi görünüyor ama veliler ve öğrenciler bu yarışın içerisinde öğretmenleri de, yönetici davranışlarını da değiştirirler. O yüzden sınav sisteminden vazgeçmeye ya da kademeli olarak terk etmeye dair bir vaadi olmadığı sürece biraz boşlukta kalan şeyler bunlar” değerlendirmesi yaptı.

yeni-proje-33.jpg
Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay

'ÜNİVERSİTE SINAVI TEST USULÜYKEN...'

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise “Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamalarından anlıyoruz ki eğitimde yine bir dizi kritik kararlar alınmış durumda. Bu kararların bazılarını kısmen olumlu değerlendirmek mümkünse de, genel olarak sorunları çözmeye değil, onların şeklini değiştirmeye yönelik olduğu ortada” dedi.

Özbay, sınıfta kalma sisteminin geri getirilmesine yönelik de “Bu karar, öncelikle öğrenciyi kazanma değil, korkutma amacı taşıyor. Öğrencinin neden başarısız olduğuna, onu başarıdan alıkoyan nedenlere odaklanmayan bir anlayışın sonu bu karar. Öğrenci maddi durum nedeniyle bir yandan çalışıyor olabilir. ailesi yoksul olduğu için tüm derslere karnı aç giriyor olabilir, öğrenci yaşıtları gibi özel ders alamıyor olabilir, öğrencinin ailevi problemleri olabilir…" şeklinde konuştu.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER