EĞİTİM REFORMLARINA DEVAM EDİLMELİDİR !

EĞİTİM REFORMLARINA DEVAM EDİLMELİDİR !

(Eğitim, Sosyal, Siyasal Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından düzenlenen “Türk Eğitim Sistemi ve Özgürlükçü Arayışlar” isimli toplantıda konuşmacı olarak çeşitli değerlendirmelerde bulunan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Eğitim sistemi ile ilgili yeni bir fikir söylediğinde statükonun ve ideolojik merkezlerin ‘icat çıkarma’ ve ‘eski köye yeni adet getirme’ dediğini kaydederek, “Yeni ve Büyük Türkiye için eğitim sistemimizin nitelikli, verimli ve eşitlikçi bir form kazanması gerekiyor. Bunun içinde güçlü bir ekonomi ve donanımlı bir gençliğe ihtiyacımız var. Bu nedenle, bu atasözlerinin artık ‘yeni icat çıkarın’ ve ‘yeni adet getirin’ diye değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

Mevcut eğitim sisteminin çağdaş dünyaya ayak uydurmada yetersiz kaldığını belirten DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Eğitim reformlarının uzlaşı kültürü içerisinde tam gaz devam etmesi gerekiyor. Türk eğitim sistemi çağdaş dünyanın rafa kaldırdığı bir sistemdir. İletişim çağı eğitim sistemine geçilmediği müddetçe Türkiye rahat bir nefes alamayacaktır” dedi.

DERSHANECİ, EZBERCİ VE SINAVCI BİR EĞİTİM SİSTEMİMİZ VAR
Son çeyrek asırda YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki koordinasyonsuzluğun eğitim sistemi üzerinde istikrarlı bir politikanın uygulamasına imkân vermediğini belirten Avcı, “Ezberci, dershaneci ve sınavcı eğitim sistemimiz öğrencilerin okul ve müfredatla ilgisini artırmasına rağmen sınav odaklı eğitim anlayışını yaygınlaştırarak erken yaşlardan itibaren çocukların dershane, etüt ve özel ders gibi kaynaklara yönelimini de artırmıştır” dedi.

Mevcut sınıf geçme uygulamaları öğrencilerin temel bilgi ve becerileri edinmeksizin bir üst sınıfa geçmesine izin verdiğini de kaydeden Avcı, “Her bir sınıf için nitelikli standartlar belirlenmeli ve öğrencilerin bu standartlara erişerek bir üst sınıfa geçmeleri temin edilmelidir. Özellikle meslekî eğitime dönük temel sorun, meslek liselerine devam eden öğrenci sayısını artırmak değil, meslekî eğitim almış kişilerin piyasada istihdam imkânlarının geliştirilmesidir” dedi.

Avcı, “Maalesef eğitim sistemimiz sadece vertikal düşünme üzerine kurgulanmış bir eğitim sistemidir. Bu nedenle okullarda derecelendirme IQ üzerinden yapılıyor. Oysa akademik gelişimin yanı sıra, sosyal, duygusal, bilişsel ve etik gelişimi de önemseyen bir eğitim sistemi kurgulanmalıdır” dedi.

EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE ARTIRILMALI
2000’li yılların başından itibaren dünyada ve Türkiye’de artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmadığını, büyük bir değişimin yaşandığını söyleyen Gürkan Avcı, “Türkiye sermayesi küresel sermaye hareketlerine açık bir hale geldi. Fakat eğitim sistemimiz bu yeni dönemdeki risklere göğüs gerebilmesi için inovasyonu ön plana çıkarması gerekiyordu. Bunu yapamadı. Ben şahsen Fatih projesi yanı sıra zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve müfredat yenileme çalışmalarının çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eğitime daha fazla bütçe ayırmasını, eğitim çalışanlarının ekonomik ve demokratik sorunlarını çözmesini nihai hedef bağlamında çok gerekli görüyorum. Cesur ve kaliteli devrimlere imza atan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in reformlarını ‘eğitim ve sürdürülebilir büyüme’ perspektifiyle daha da artırması gerektiğine inanıyorum” dedi.

EĞİTİM GÖSTERGELERİ ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’nin büyüme yapısının eğitim göstergeleri çerçevesinde incelenmesi gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, “Önümüzdeki dönemde politika yapıcılara ışık tutması açısından, Türkiye’nin insan sermayesinin geliştirilmesi bakımından dünyadaki karşılaştırmalı konumu gözden kaçırılmamalıdır diye düşünüyorum. Çağdaş, demokratik, özgün ve adaletli eğitim reformları sayesinde ülkemizdeki yatırım oranının artırılması ve verimlilik artışı ile insan sermayesi arasındaki bağın güçlendirilmesi durumunda kişi başına gelir düzeyimiz 2023 yılına kadar 20 bin dolara yaklaşmış ve ‘Yeni Büyük Türkiye’ kurulmuş olacaktır” dedi.

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ADEM-İ MERKEZİYETÇİ
Avcı, şunları söyledi: “Türkiye, kendisiyle aynı gelir düzeyine sahip olan ülkelerle karşılaştırıldığında uluslar arası sıralamalarda geri konumdadır. Eğitimin nitelikli, verimli ve eşitlikçi bir form kazanması için kapsamlı bir idari, hukuki, mali ve teknik reforma ihtiyaç vardır. Mesleki eğitimde geniş tabanlı sektörel eğitimin verildiği, modüler yapısıyla esneklik özelliğine sahip ve çalışma yaşamının ihtiyaçlarına cevap verebilen reformlara ihtiyaç vardır. YÖK kaldırılmalıdır yahut demokratik bir yapıya kavuşturulmalı ve üniversitelerin konuşması, üretmesi sağlanmalıdır ki yüksek öğretim sisteminde çeşitliliği vurgulayan, adem-i merkeziyetçi, kurumların yaratıcılığını ve kimliklerini ön plana çıkaran, üniversitelerin birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan efektif bir sistem tasarlanmalıdır.

EĞİTİM SİSTEMİMİZ KİMLİK VE AHLAK AŞILAYAMIYOR
Eğitim sisteminin öğrencilere insan sevgisi, ahlak, saygı, vatanseverlik bilincini yeterince aşılamadığını, İstanbul’da araba yakan gençlerin çoğunun üniversite mezunu veya öğrencisi olduğunu söyleyen Avcı, Türk eğitim sisteminin maksadı sadece bilgi aktarmak ve diploma vermek midir? Eğitimin önemli amaçlarından birisi de bir hayat şekli bir tarz kazandırmaktır. Bu tarzın önemli unsurlarından bazıları da “kimlik, ahlak, sevgi ve saygı teşekkül ettirmektir’. Eğitim sistemimizin gençlerde ve çocuklarda milli ve manevi değerlerimize dönük merak, sevgi ve saygı uyandırmaya dair uygulamaları olması gerekir. Oysaki eğitim sistemimiz yabancı kültüre hayran, kendi kültürüne yabancı, kozmopolit bir gençlik yetiştiriyor.

ÜNİVERSİTELERİMİZ SUSPUS OTURUYOR
Üniversitelerin bilgi, kültür, sanat ve teknoloji üretemediğini, ülke gündemiyle alakalı konuşmadığını ve bir devlet dairesinden farksız suspus oturduğunu ibretle görüyoruz. Üniversitelerle sanayi arasında işbirliğinin zayıf olduğunu herkes biliyor. Türkiye bilimsel makale yayınlama konusunda dünya genelinde ilk sıralarda fakat bunu ekonomiye dönüştüremiyoruz. Gelişmiş ülkelerde gerek ekonomik gerekse siyasal ve toplumsal yönetimlerinin arkasında güçlü düşünce kuruluşları bulunuyor. Üniversiteler arasında rekabet olmadan, üniversitelere özgürlük, demokrasi ve bağımsızlık kazandırmadan bunu yakalamamız mümkün değildir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER