EĞİTİM BİR SEN : MEB SORUNLARLA DEĞİL, ÇÖZÜMLERLE GÜNDEMDE OLMALIDIR

Milli Eğitim Bakanlığı, hizmet alanı ve kapsamı itibarıyla toplumun genelini ilgilendiren bir bakanlıktır. Aldığı ve alacağı kararlar toplum hayatında anında karşılık bulmakta, kararda isabet edildiği takdirde toplumun memnuniyeti arttığı gibi, aksi durumda ise huzursuzluğun merkezi haline gelmektedir.

EĞİTİM BİR SEN : MEB SORUNLARLA DEĞİL, ÇÖZÜMLERLE GÜNDEMDE OLMALIDIR

Bu noktadan hareketle, yeni eğitim sistemi toplumun bütün fertlerini ilgilendirmekte; hayata geçirilme aşamasında ihmal edilen, gözden kaçırılan hususlar yeni sorunları tetikleyebilmektedir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, paydaşlar dahil olmak üzere kendi birimlerinde istişareye dikkat ederek, alacağı kararlar kabul görüp, genel memnuniyeti artıracağı gibi, merkeziyetçi bir tutumla, insani talepleri gözardı ederek alacağı katı kararlar huzursuzluğa neden olmakla kalmayacak, başta kurum çalışanları olmak üzere herkesi mağdur edecektir.
 
Eğitim tarihimizin en önemli kararlarından olan yeni eğitim sisteminin başlamasına sayılı günler kalmıştır. Zaman daralmasına rağmen öğretmen, öğrenci, veli ve yöneticiler açısından bazı konularda hala belirsizlikler devam etmektedir. Bu durum kaygıları artırmakta, sistemin sorunsuz başlamasının önünde engel olarak durmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarılı başlangıç yapmasının en önemli belirtisinin, sistemi uygulamaya koyacak olan öğretmenlerin memnuniyet derecesi olduğu asla gözden kaçırılmamalıdır. Öğretmenlerin iş huzuru, aynı zamanda iç huzuruna bağlıdır. Belirsizliklerin ortadan kalkması, iç huzurun ve iş huzurunun yakalanması için kısa vadede bazı hususların ivedilikle yerine getirilmesi gerekmektedir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yazı göndererek, il emri uygulaması ve öğretmenlerin norm durumu başta olmak üzere, yeni eğitim sisteminin uygulamaya konulmasıyla yaşanması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilmesi için adım atılmasını istedik:
 
-Geçmiş yıllarda olduğu gibi ‘il emri’ yeniden uygulanmalıdır.
 
-İl dışı isteğe bağlı yer değiştirme dâhil tayini çıkan öğretmenlerin, aile bütünlüğünün sağlanamaması söz konusu ise istekleri dâhilinde gerekirse il dışı ataması iptal edilmelidir.
 
-Zorunlu hizmete tabi personelin öğretmen eşlerinin norm fazlası olması halinde bile özür grubu ataması yapılmalıdır.
 
-SBS ile çocukları ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğretmenlerin atamaları yapılmalıdır.
 
-Alan değişikliği, yan alanı kapsayacak ve iller arası da olacak şekilde ilk atamadan önce yapılmalıdır.
 
-Anadolu liselerine dönüştürülen okulların öğretmenlerinin daha fazla mağdur edilmemesi için sınav kazananlara öncelikle çalıştıkları kurumda Anadolu statüsü verilecek şekilde düzenleme yapılarak bir an önce atamaları yapılmalıdır.
 
-İller arasında öğretmenlerin karşılıklı olarak yer değiştirmesine imkân tanımak için becayiş uygulamasına izin verilmelidir.
 
-Öğrenim özrü dolayısıyla tayin isteyemeyenlerin mağduriyeti giderilmelidir.
 
-Okula kayıtta, 60-66 ay arası çocuklarda velilerin isteği baz alındığı gibi, 66-72 ay arası çocuklarda da velinin isteğinin dikkate alınması ya da sınıf öğretmeni-rehber öğretmen ve okul idaresinin yer alacağı kayıt komisyonunun incelemesi yeterli görülmelidir.
 
-Özür grubu tayin taleplerinde ilk başvuru sürecinde şartları tutmadığı için başvuramayan, fakat ilerleyen günlerde şartları oluşan öğretmenlerin özür grubu tayin taleplerinde ilk başvuruda tercihte bulunmuş olma şartı aranmamalıdır.
 
-Sınıf öğretmenlerinden norm fazlası olabilecek durumda olanların mağdur edilmemesi için,
 
Norm fazlası olan öğretmenler eğitim bölgesi dışına çıkarılmamalıdır.
 
Norm fazlası olan sınıf öğretmeni olduğu takdirde en az 3 yıl kendi okulunda kadrosunun tutulmasına imkân verilmeli ve ilerleyen zamanlarda oluşabilecek fırsatlar için öğretmene zaman tanınmalıdır.
 
5. sınıfların bazı derslerine sınıf öğretmenlerinin girmesine müsaade edilerek, norm fazlası öğretmenlerin bir sonraki tayin döneminde oluşabilecek norm açıklarında tayin isteyebilmesi ya da kurumunda norma dâhil olmasına imkân verilmesi için yeni sisteme geçiş sürecinde esnek davranılmalıdır.
 
İkili eğitim yapan ve derslik oluşma ihtimali olan okullarda sınıf öğretmeni norm fazlalığı oluşma ihtimalinin önüne geçilmesi için 4. sınıfların ortaokul kısmı ile aynı zaman dilimde okula gelmesi yönünde alandan gelen talepler dikkate alınmalı; 1, 2 ve 3. sınıflarda sınıf mevcutları yeniden ayarlanarak, yeni şubeler oluşturulmalıdır.
 EĞİTİM SEN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA YAZI YAZARAK SORUNLARI DİLE GETİRDİ. İŞTE O YAZI

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER