DİNİMİZ KADINI EVE KAPATMIYOR

DİNİMİZ KADINI EVE KAPATMIYOR
 Türk büro-Sen Genel Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kapsamında düzenlenen 8-10 Mart 2013 tarihleri arasında Kadın Kurultayı gerçekleştirildi.
Kurultaya, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Birleşik Emekliler Derneği Başkanı Nalan Huriye Akçan, Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenol Bal, Kadın Hareketi Derneği Başkanı Elif Loğoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Sema Doğan, Erkeğin Eğitimine Destek Derneği Başkanı  Sahibe Alban, Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Genel Başkan Yardımcılarımız Bayram Öztürk, Osman Eksert, Hüseyin Aslan, Tahir Yüzbaşıoğlu, Nejla Öksüz ve bir çok kadın üyemiz  katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşından sonra, Genel Başkan Yardımcısı Nejla Öksüz açılış konuşmasında Dünya Kadınlar Gününün tarihçesini anlatarak ülkemizde kadının yeri ve öneminden bahsetti.
Genel Başkan  Fahrettin Yokuş ise konuşmasında, tarihte kadının yeri, Türk toplumu ve diğer toplumlarda kadına verilen değerden bahsetti.
Türklerde “ana” sözcüğünün öneminden bahseden Yokuş, “Türkler, kuvvet ve güce vurgu yapmak için bazı öğelerin başına ana sözcüğünü getirmişlerdir. Ana vatan, anayurt, ana damar gibi deyimler bunlardan bazılarıdır.  Yine ana kelimesi, ana – baba  ve ana – ata şeklinde kullanılmıştır.
Ata sözlerimizde de kadını yücelten ifadeler yer almıştır. “Ana hakkı ödenmez”, “kadın erkeğin eşi, evin güneşi”, “yuvayı dişi kuş yapar” gibi sözlerle Türk kadınına verilen değer ortaya konulmaktadır” dedi.
Türk tarihinde kadının hep önemli rol aldığını belirten Yokuş, “Kağan eşleri hükümdar Kut’una (yetkisine) sahip kadın anlamında “Terken” unvanına sahip olurlardı. O dönemde hükümdar buyrukları, “Hakan ve Hatun buyuruyorlar  ki;” sözüyle başlardı” dedi.
TARİHİ DEĞİŞTİREN TÜRK KADINLARI
Konuşmasının devamında tarihi değiştiren Türk kadınlarına vurgu yapan Yokuş, “Ulun Hatun, Altuncan Hatun, Türkan Hatun, Hüma Sultan ve Zübeyde Hanım tarihimizi değiştiren kadınlardan bazılarıdır. Bu kadınlar kararlılıklarıyla Türk Milletinin varlığını korumasını sağlamışlardır” dedi.
DİNİMİZ KADINI EVE KAPATMIYOR
Dinimizde kadına verilen öneme de değinen Genel Başkanımız, “Peygamberimiz döneminde kadınlar çalışma hayatının her evresinde yerlerini almışlar, yine aynı dönemde pek çok mecliste hatta Mescit’te kadınlarla erkeler birlikte sohbetlere katılmış  ve eğitim görmüşlerdir.
Dinimiz , çalışmayı, üretmeyi insanlar için temel görev olarak ifade etmiş, çalışmak ve yaptığı işi en güzel şekilde yapmak Yüce Yaratanın emri olmuştur. Bu nedenle, dinimizde çalışmak ibadet mertebesine yükseltilmiştir. Kısacası dinimizde, kadını eve kapatan bir anlayış yoktur. Bu anlayış maalesefki, “Siyasetname” eseriyle, kadınların devlet ve sosyal hayattan soyutlanması gerektiğini ısrarla ifade eden  Nizamül Mülk tarafından Osmanlı’ya hatta günümüze kadar etkisini göstermiştir” dedi.
KADIN OLMAK ZOR
Kadın olmanın zor olduğu ülkemizde, çalışan kadın olmak daha da zordur diyen Genel Başkanımız, “Çalışan kadınlar ömürlerini,  İş -  Eş -  Ev -  Çocuk dörtgeninde geçiriyor. “Evimin işleri aksamasın, çocuklarım iyi yetişsin, kocama iyi eş olayım, işimde başarılı olayım…” diye kadınlarımız büyük bir yükün altında ezilmektedirler. Çalışan kadınlarımız İş -  Eş -  Ev -  Çocuk  sarmalında tabir-i caizse, 4 karpuzu bir koltuğa sığdırmaya çalışıyor.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen, ümit yine sensin… her türlü zorluğun üstesinden gelmelisin. Gelecek nesillerimizin daha mutlu, daha huzurlu ve sağlıklı yaşaması için daha çok çaba sarfetmek sana kalıyor. Bu hususta yalnız değilsin. Türkiye Kamu-Sen var. Onun tüm mensuplarının destek ve gayreti ile bunu başaracak güçtesin.  Kendine güven, milletine inan, yolun aydınlık olsun!” diyerek konuşmasını tamamladı.
Konuşmasının bitiminde her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır diyen Genel Başkanımız, “Benim arkamda olan, desteğini hiçbir zaman esirgemeyen eşime teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Program Uzman Dr. Hülya Korkmaz’ın “Aile İçi İletişim” semineriyle devam etti.
Öğleden sonra,  25 konu başlığından oluşan, Çalışan Kadınların sorunları ve çözüm önerileri çalıştayı ile programa devam edildi.
Çalıştayın tamamlanmasının ardından  katılımcı hanımlara sertifika verilmesiyle Kadın Kurultayı son buldu.
Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER