BULGARİSTANDA OKUYAN TÜRK ÖĞRENCİLER ÇOK DERTLİ

Türk Eğitim-Sen İstanbul 9 Nolu Şubesinin,üyelerine yönelik olarak organize ettiği “Balkan Turu” kapsamında kurumsal ziyaretler de gerçekleştirildi.

BULGARİSTANDA OKUYAN TÜRK ÖĞRENCİLER ÇOK DERTLİ
          
Şube Başkanı Enver DEMİR  ve Sendika üyelerimizden oluşan bir heyet, Bulgaristan ın Başkenti Sofya da bulunan “Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği“ ni ziyaret ettiler.Bulgaristan Türk Öğrenciler Derneği Başkanı Yük.Müh.Serdar KIZILDAĞ, Bşk.Yrd. Müh.Yusuf KOÇ ve Yönetim Kurulu üyelerinin karşıladığı heyetimize, Bulgaristan da Yükseköğrenim gören 9 bin civarında Türk öğrencinin sorunları anlatıldı.
Yapılan görüşmeler sonucunda,Bulgaristan da öğrenim gören Türk gençlerinin sorunları şöyle sıralandı;
  YÖK 2009-2010 EĞİTİM YILINDA  SEVİYE TESBİT SINAVI YAPMAYA BAŞLADI
  2009-2010 eğitim ve öğretim yılı itibariyle YÖK`ün aldığı karara göre Bulgaristan`da ki universitelerden mezun olan öğrencilerin aldığı eğitimden şüphe duyulması üzerine seviye tespit sınavına tabii tutulması kararlaştırılmıştır. Bu karar üzerine mezun olan Türk öğrenciler ülkesine dönüş yaptıktan sonra, başta askerlik ve iş bulma konusunda sıkıntılar yaşamaktadır.
Denklik konusunda ki seviye tespit sınavı uygulamasında bir çok öğrenci mağdur olmuş durumda iken geldikleri eğitim yılında direk denklik alabilen Bulgaristan diplomaları öğrencilerin Bulgaristan’ı seçmesindeki etken olmuştur.Sorunun mazeretsiz olarak mevcut öğrencileride kapsaması aileleri hayal kırıklığına uğratmasının yanında harcanan zaman ve ekonomik kaybın üzüntü verici boyutlarda olduğu aşikardır.
2012 YILINDA, DENKLİKLER KALDIRILDI
Durumun daha iyiye gitmesi beklenirken son olarak 2012 yılında YÖK`ün internet sitesinde yapmış olduğu duyuru ile Bulgaristan`da ki üniversitelere kayıt olacak öğrencilere evrak verilmemesi ve mezun olan öğrencilerin diplomalarının evrak niteliğinde bile Kabul edilmemesi şok etkisi yaratmıştır.Bu kararın alınmasında şüphesiz ki Türkiye’de ki vakıf üniversitelerinin oluşturduğu baskı Yök’ü etkisi altına almıştır.
Yaşanan tüm bu gelişmelerin sonucunda öğrenim gören Türk öğrencilerin yanı sıra Bulgaristan`da ki eğitim kurumlarının Türkiye ve Avrupa genelinde ki prestjinde ciddi kayıplar yaşanmıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak Bulgaristan`da bulunan eğitimini yarıda bırakan öğrencilerin sayısında, mevcut kayıt raporları baz alındığında, ciddi düşüş yaşanmıştır.
            Yök’ün bahsi geçen sahte diploma evrak ve sahte geçişlerle ilgili olarak, sahteciliğe bulaşan kişi yada firmaları değilde tüm öğrencileri cezalandırması genel bir mağduriyet oluşturmuştur.
Öğrenciler Derneği yetkilileri, denklik sorunun  çözümünün,  YÖK’ ün Bulgar makamları  ile yapacağı  koordineli çalışmayla olabileceğini belirterek,biir eğitim sendikası olarak bahsettiğimiz sorunların kamuoyuna yansıtılması ve  mağduriyetimizin giderilmesine katkılarınızı bekliyoruz.Dediler.
Şube Başkanı Enver DEMİR, Bulgaristan da eğitim gören dokuz bin civarında Türk  Öğrenciyi temsilen,onların sorunlarını kamuoyuna yansıtmak ve dayanışma ruhu içinde birbirinize sahip çıkmada gösterdiğinizhassasiyet ve gayret için size teşekkür ediyor,başarılar diliyorum.Bir STK olarak Bulgar makamlarınca çok ciddi bir ilgi ve alakayla Kabul görmeniz bizi memnun etti.Başarılı çalışmalarınız burada bulunan Türk Öğrencilerin sorunlarının çözümünde önemli rol oynayacaktır. Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı olarak, sorunlarınızı yerinde gördük.Genel Başkanımız İsmail KONCUK’ a konu hakkında bilgi vereceğim.Sorunlarınızı kamuoyuna taşıma ve çözüm bulmada gerekli gayreti göstereceğiz.dedi.
Dernek yetkililerine Türk Eğitim-Sen flaması,Dergi ve Broşürlerimizden oluşan bir set hediye edildi. 
 
                                                                       Türk Eğitim-Sen İstanbul 9 Nolu Şube
                                                                                  Basın Sekreterliği  
 
Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER