BİR YIL OLDU TREN SEFERLERİ HALEN YAPILAMIYOR

BTS Genel Merkezi Yaptığı açıklamada "Sincan - Kayaş Arasında Banliyö Tren İşletmeciliği Yapılmıyor!

BİR YIL OLDU TREN SEFERLERİ HALEN YAPILAMIYOR
 
Sincan-Kayaş arası yapılmakta olan banliyö tren işletmeciliği 01 Ağustos 2011 tarihinden beri Başkentray Projesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bazı çalışmalar gerekçe gösterilerek yapılmamaktadır.
Oysa Başkentray Projesi’nin daha ihale süreci bile tamamlanmış değildir. TCDD Genel Müdürlüğü Başkentray Projesi’nin ihalesini yapmadan Sincan-Kayaş arasındaki banliyö tren işletmeciliğini iptal ederek, aynı zamanda halkın ulaşım hakkını engellemiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi  tarafından bazı noktalarda yapılan  çalışmalarda uzun süreli banliyö tren işletmeciliğine engel değildir. Demiryollarında benzer işlerin yapılması nedeniyle trenlerin bu kadar uzun süre seferden kaldırılması yaşanmış bir şey değildir. Demiryollarında şu an yapılan iş  Ankara Gar-Sincan arasında mevcut yolların yanına yeni bir yolun yapılması işidir. Ankara Gar- Kayaş arası demiryolunda ise halen hiçbir çalışma yapılmamaktadır.
22 Şubat 2011 tarihinde Sincan-Lale durağında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın konuşmasında “Başkentray Projesi’ni  Sincan’dan başlatıyoruz" dediği ve yüklenici firma temsilcilerini piste çağırarak projenin tamamlanma süresi olan 14 ay konusunda pazarlık yaptığı törenle başlanan işle  Ankara-Marşandiz arasında 2 yol, Marşandiz-Sincan arasında ilave  yeni bir hat yapılması, yapılacak bu çalışmanın sonucunda ise Başkentray Projesi ihale sürecinin tamamlanmasından sonra eski yolların  kaldırılarak Kayaş-Ankara-Sincan  arasında 4 yeni yolun ve banliyö durakların yeniden yapılması işine başlandığında yolcu ve yük tren seferlerinin aksatılmadan yürütülmesi amaçlanırken  bunların hiçbirisi gerçekleşmemiştir.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yüklenici firma yetkilileri ile yaptığı pazarlıkta belirtilen Ankara-Marşandiz arası 2 yol ve Marşandiz - Sincan arası ilave yol yapılması 14 ayın üzerinden 3 ayı aşkın süre  geçtiği  halde bitirilememiştir. Bu nedenle 15 Haziran 2012 tarihinden beri de Ankara, Eskişehir ve Konya'ya yapılan hızlı tren seferleri Sincan'dan yapılmaktadır.
Yine Başkentray Projesi'nin 25.04.2012 tarihinde yapılan ihale süreci halen tamamlanmamıştır.
Ortaya çıkan bu tablo Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğünün yaptıkları işlerdeki  plan ve programsızlığını bir kez daha ortaya koymuştur. Yapılan işlerde "kervan yolda dizilir" mantığı egemen kılınmıştır.
 Tam 1 yıldan beri Sincan-Kayaş İstasyonları arasında banliyö tren taşımacılığı yapılmayarak binlerce yurttaşımız kamusal bir hizmet olan demiryolu ulaşımından yoksun bırakılmıştır. Banliyö trenlerini özellikle öğrenci, işçi, memur, emekli vb. gibi dar gelirli yurttaşlarımızın kullandığı da düşünüldüğünde bu yanlış uygulamadan yurttaşlarımız ekonomik anlamda da mağdur edilmişlerdir.
Yolcu trenlerinin seferlerine çeşitli gerekçeler öne sürülerek son verilmesi uygulamaları “Demiryollarının Yeniden Yapılanması” adı altında uygulanan politikaların yansımasından başka bir şey değildir.
Dünya Bankasının finansmanıyla Booz-Allen&Hamilton Şirketi'nin 1995 yılında hazırladığı “TCDD'nin Rehabilitasyonu, Yeniden Yapılandırılması ve Finansman Raporu” başlıklı raporda “TCDD’nin ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapması, yolcu taşımacılığında ise, prestij trenlerinin kullanılması” 2002 yılında Canac firmasınca yayınlanan raporda ise “kar getirmeyen hatların kapatılması, bu hatlardaki istasyon ve diğer demiryolu binalarının bir daha işletmeye açılmaması için satılması yada yıkılması, birkaç prestij treni dışında yolcu taşımacılığından vazgeçilmesi, taşımacılığın kaldırıldığı yerlerdeki arazi ve binaların elden çıkartılması, prestij trenlerinin de özelleştirilmesi” öngörülmüştü.
Son yapılan uygulamalara bakıldığında her iki raporda dile getirilen istemler siyasi iradenin bu yöndeki kararlılığı ile de denk düşerek bir bir hayata geçmektedir.
Kamusal bir hizmet olan demiryolu ulaşım hakkının gaspından dolayı mağduriyet yaşayan binlerce yurttaşımızın  bu mağduriyetlerine son verilmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz.

Yavuz DEMİRKOL
Genel Başkan

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
SELAMİ KESKİN
SELAMİ KESKİN - 12 yıl Önce

Genel Başkan SnYavuz DEMİRKOL'un sözlerine katılıyorum. 14 ayda tamamlanacak denilen Başkentray projesinde, marşandiz köprüsünün yenilenmesi, AOÇ hemzemin geçidinin kaldırılması dışında hiçbir çalışma görülmemektedir. İhalenin Ağustos ayına ertelendiği söylendi. Daha yeni bir yol yapılması. istasyonların yenilenmesi falan birçok iş vardır. TCDD nin plansızlığı ortadadır. Binlerce yolcu mağdur edilmiştir.Halk enayi ve saf yerine konulmaktadır. Kınıyorum.

SIRADAKİ HABER