ADALET ÇALIŞANLARINI BU YIL DA UNUTMAYIN

ADALET ÇALIŞANLARINI BU YIL DA UNUTMAYIN
ADALET ÇALIŞANLARINI BU YIL DA UNUTMAYIN..
TÜRK BÜRO-SEN TEKİRDAĞ ŞUBESİNİN                                                                                           ADLİ YIL AÇILIŞI İLE İLGİLİ YAZILI BASIN AÇIKLAMASI
Bilindiği üzere adaletin toplumun her kesiminde hissedilmesi ile bir ülke huzurlu ve mutlu hale gelebilir. Demokratik hukuk devletinin bir gereği olarak yargı erki veciz söyleyişle "mülkün" yani devletin temelidir. Bu temelin sağlam durabilmesi adaletin topluma dağıtılması noktasında sistemin tüm mekanizmalarının kusursuz çalışması, hiçbir sorunla karşılaşmaması, adalet adına şarttır.

Kutsal yargı Türkiye'deki emektarları; 2013-2014 Adli Yılı'nın başlaması ile yeni bir dönemi daha karşılıyor. Her yeni Adli Yıl açılışında yargının yapısal sorunları ile Hakim ve Savcıların sorunları gündeme getirilmekte ama sistemin ayrılmaz bir parçası olan yargı çalışanlarının sorunları unutulmakta, çözüm üretmek üzere gündeme dahi getirilmemektedir. Zabıt Katibi'nin, Mübaşir'in, Yazı İşleri Müdürü'nün bulunmadığı hangi mahkemede işlerlik sağlanarak yargı hizmetinin verilmesi mümkündür? Teknisyen, şoför ve yardımcı hizmetler çalışanları olmadan hangi Adalet Sarayı'nın işlerliği sağlanabilir?

Ağır ekonomik koşullar ve yoğun iş yükü altında çalıştırılan ve her geçen gün hakları geriye giden Adalet Çalışanları artık geleceğe umutla bakamamaktadır. Hızlı ve eksiksiz yargının hayata geçirilmesi yalnız usule ve tekniğe ilişkin düzenlemeler içeren yargı paketleri ile mümkün değildir. Ne kadar görkemli Adalet Sarayları yaparsanız yapın, Adalet Çalışanları olmadan bu binalar içi boş, köhne beton yapıların önüne geçemez. Bugün Adalet Çalışanlarının ciddi bir bölümü Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile aynı eğitim düzeyine erişmiş hatta yüksek lisans yaparak tahsil hayatlarına devam etmekteyseler de; Adalet Bakanlığının mevcut yapısı Adalet Çalışanları' na mesleki bir kariyer sunmak bir yana dursun, çalışma barışını sağlamaktan dahi oldukça uzaktır. Hızlı ve güvenilir yargının teşekkülü mutlu ve huzurlu Adalet Çalışanları olmadan mümkün değildir. Bu nedenle Adalet Çalışanlarının sosyal, ekonomik ve özlük haklarında iyileştirmeler için bir an evvel ciddi çalışmalar yapılması zorunludur.

ADALET ÇALIŞANLARININ MALİ SOSYAL VE ÖZLÜK HAKLARI GERİYE GİDİYOR

Avrupa Birliği uyum sürecinde birçok yasal düzenleme ve altyapı yatırımı gerçekleştirilmiş ise de halen;
H Adalet çalışanları, adli ve idari yargılanma açısından 4483 sayılı Kanun hükümlerin tabi tutulmamakta, diğer devlet memurlarının aksine iddia ve isnatlara karşı hiçbir koruması bulunmadan ve herhangi bir izne tabi olmaksızın yargılanmaktadır. Kısaca; daha çok
güvenceye sahip olması, işini bu güvence ile rahatlıkla devam ettirmesi gereken bir kesim affedilmez bir ihmalin kurbanı olmaktadır.
Duruşma ve keşiflerin düzenini sağlayan mübaşirler güveniik konusunda ciddi sorunlar yaşamakta ve her gün gerek sözlü gerekse de fiziki saldırılara maruz kalmaktadırlar. Adalet Teşkilatı dışında başkaca bakanlık teşkilatı içerisinde bulunmayan Mübaşirler halen 'Genel idari hizmetler sınıfına' dahil edilmemekte ve ciddi hak kayıpları yaşamaktadırlar.

Adalet Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatları ile Yüksek Yargı organlarında fiilen bilgisayar kullanan personel, her gün saatlerce bilgisayar kullanmaları nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşamaktadırlar.

Ulaşım ödeneği (yol parası) ödemelerinde iller arasında ayırım yapılmaktadır. Yargı çalışanları görevde yükselme ve mesleki kariyer konularında ciddi sorunlar yaşamakta, çalışanların ve sendikaların taleplerine kulak tıkanarak hazırlanan görevde yükselme yönetmeliği hakkaniyetten uzak bir biçimde düzenlemiş olup bu durum ciddi mağduriyetler oluşturmaktadır.

Suçüstü nöbetlerine ilişkin bir uygulama birliği sağlanamamıştır. Gecenin bir yarısında tanımadığı kimliğinden habersiz şekilde bir yakınının dahi otopsisine giderek, ağır psikolojik travmalar yaşayabilen yargı çalışanların nöbet tazminatı ve nöbet sonrası izin talepleri bir türlü karşılanmamaktadır.

Çalışanların görev tanımları yapılmamış olmakla, birçok yargı çalışanı görevi dışında işlerde çalıştırılmaktadır.

Mesai mefhumu olmaksızın, saat 17.00'dan sonra ve hafta sonları çalışmaya devam eden Yargı çalışanları 2013 yılından itibaren fazla çalışma ücreti alamamakta, angaryanın Anayasal düzenleme ile yasaklanmış olmasına rağmen, yargı çalışanları Adalet Bakanlığınca angaryaya tabi tutulmaktadırlar.

Birçok yargı çalışanı her yıl en düşük memur maaşı olarak açıklanan rakamların altında ücret almakta ve ağır ekonomik koşullar altında ezilmektedir.

On binlerce sözleşmeli memur kadroya geçirilmiş iken özelleştirmeler sonrasında Adliyelerde görevlendirilen 4/C'li geçici personel diğer kurumlarda olduğu gibi halen daha kadro alamamış olmakla, 4/C uygulaması çalışma hayatının bir ayıbı olarak modern çağın kölelik sistemi olamaya devam etmektedir.

Adalet Bakanlığı nezdinde görev yapan Yazı İşleri Müdürleri, İdari İşler Müdürleri ve İcra Müdürleri emekli olmaları durumunda maaşlarındaki %50'nin üzerindeki düşüşü göz önünde bulundurarak 30 yılı aşkın süredir çalışıyor olmalarına rağmen emekliliği düşünmemektedirler.

Ulusal Yargı Ağı Projesi tüm Türkiye'de işletimde olmasına rağmen Adliyelerde fiili teftiş uygulamasına devam edilmekle, müfettişler tarafından yapılan baskılara sürmekte ve çalışanlar teftiş dönemlerinde gecenin geç saatlerine çalıştırılmaktadırlar. Adalet çalışanları için "adalet hizmetleri sınıfı" her nedense oluşturulamamıştır.

Adalet Çalışanlarının sorunları çözüme kavuşturulması şöyle dursun her geçen gün ciddi bir biçimde artarak devam etmektedir. Toplumumuza adalet hizmetlerinin etkin süratli ve verimli olarak sunumu, hak kayıplarının önüne geçilmesi, adalete güven duygusunun yerleşmesi adını bu sorunların ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.

Türk Büro-Sen olarak, 2013-2014 Adli Yılında Adalet Çalışanlarının sorunlarının çözüme kavuşması için gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini, kamuoyuna saygı ile duyururuz.
 
 
                                                                                                              Türk Büro-Sen Tekirdağ Şubesi Adına
Şube Başkanı Adnan GÜREL
Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER