Raporda, ATO Şiddet Başvuru Hattına hem Ankara'dan, hem de il dışından yapılan başvuruların değerlendirmesinin yer aldığını kaydeden Yetener, ''Bizler; hastaların ve hastalıkların, hastaneye getirdikleri kar ölçüsünde değerlendirildiği, hastanelerinde kapasitenin üstünde hasta bakmanın teşvik edildiği, hekimlerin 'performans' kaygısıyla çalıştırıldığı, halkımızın sağlığını emanet edeceği genç doktorların nitelikli eğitimden mahrum bırakıldığı, asistanların haftalık 130 saate varan çalışma süreleri içinde insani bütün ihtiyaçlarından mahrum kaldığı, hastaların nitelikli sağlık hizmeti alamadığı, sadece birer gelir getirecek müşteri gözüyle görüldüğü bir sistemin sorumlusu olmayı reddediyoruz, gerçek sorumluları sağlık alanındaki şiddete yönelik çözüm bulmaya ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz'' diye konuştu.
KADINLARIN ŞİDDETE MARUZ KALMA ORANI YÜZDE 58
Raporda, sağlık ortamındaki dönüşümle hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin çarpıcı bir biçimde arttığı, bu şiddetin zaman zaman ölümcül boyutlara varabildiği belirtildi. Sağlık çalışanlarının yüzde 40'ının şiddet olaylarının özel sorun olduğunu ileri sürerek bildirmekten kaçındıkları ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:
''Çalışma yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranı yüzde 96 iken, bunların yüzde 64'ü en az bir defa şiddete maruz kalmıştır. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin yüzde 14'ünü sağlık idarecileri gerçekleştirmiştir. Kadınlar arasında şiddete maruz kalma oranı yüzde 58 iken, bu oran erkekler arasında yüzde 26'dır. Kamuda çalışan uzman hekimler arasında bu oran yüzde 45, hemşireler arasında yüzde 53, hekim ve hemşire dışındaki sağlık personeli arasında yüzde 33'tür. Her grupta kadınlar erkeklere göre daha fazla şiddete maruz kalmaktadır. En fazla şiddete uğrayan grup yüzde 81 ile kadın pratisyen hekimlerdir. Kadınlar ve genç hekimlerde şiddete uğrama sıklığı yüksektir.''
Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2011, 00:00