SAĞLIK PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ DEĞİŞTİ

Sağlık Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi merkez ve taşra teşkilatında görevli personelin yıllık, mazeret, hastalık ve aylıksız izinlerinin kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönerge

SAĞLIK PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ DEĞİŞTİ
 
SAĞLIK BAKANLIĞI İZİN YÖNERGESİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
 
Genel Esaslar
 
Amaç
Madde 1-Bu Yönergenin amacı, Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görevli personelin yıllık, mazeret, hastalık ve aylıksız izinlerinin kullanılmasına ilişkin usul ve esasların göstermektedir.
Kapsam
Madde 2 - Bu yönerge, Sağlık B akanlığının merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personeli kapsar.
Dayanak
Madde 3 - Bu yönerge, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile izinler konusunudüzenleyen diğer kanunlar ve ilgili yönetmeliklere göre hazırlanmıştır.
Esaslar
Madde 4 - İzinler, işin aksamaması bakımından, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya kısım kısım kullanılabilir. Savaş veya olağanüstü hallerde Başbakanın veya Bakanın gösterdiği lüzum üzerine izin kullanılması durdurulabilir.
Madde 5 - Görev yeri değiştirilen personelin, ayrıldığı görev yeri amiri tarafından o yıl bir önceki yıl iznini kullanıp kullanmadığı, kullanmış ise kalan izin süresi ile birlikte yeni görev yerine bildirilir.
Madde 6 - Yıllık İzin belgeleri iki yıl süre ile personelin görev yaptığı kurumdaki kişisel özlük dosyasında muhafaza edilir.
Madde 7 - İzin talebinde bulunan her personel için örneğe uygun izin belgesi tanzim edilir. (Ek.1)
Madde 8 - İzne ayrılacak personelin yürüttüğü görevin aksamaması için en yakın amir tarafından göreve kimin vekalet edeceği personel izne ayrılmadan önce bir emirle belirtilir. Bu görev, özel bir hüküm yoksa hiyerarşik kademeler dikkate alınarak izne ayrılan personele makam ve unvan bakımından en yakın olana verilir.
Madde 9 - İzin bitiminde görevine başlamayan veya izin konusunda yanlış beyanda bulunanlar hakkında kanuni işlem yapılır.
Madde 10 - İzin vermeye yetkili makamın veya kurum amirinin göstereceği lüzum üzerine memuriyet mahalline çağrılan personel, hastalık ve belge ile tevsik edilen mücbir sebepler dışında göreve dönmek zorundadır.
Madde 11 - Sözleşmeli personelin izinleriyle ilgili hükümler sözleşmede belirlenir. Bu izinler yönergede belirtilen yetkili amirler tarafından kullandırılır.
İKİNCİ BÖLÜM
 
Yıllık İzinler
 
Yıllık İzin Süreleri
Madde 12 - 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102 nci Maddesi gereği, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için otuz gün yıllık izin verilmekle birlikte, zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve için en çok ikişer gün eklenebilir.
Memurlara yıllık izinlerine ilave olarak gidiş ve dönüş için azami 2 şer gün olmak üzere öngörülen 4 günlük yol izini, izin hakkının az ve iznin geçirilebileceği yerin uzak olması gibi çok zorunlu ve ender durumlarda izin vermeye yetkili amirin gerek ve uygun görmesi halinde kullandırılacak olup, bu iznin verilmesi olağan hale getirilemez.
Yıllık İzinlerin Kullanılışı
Madde 13 - Yıllık İzinler amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bu taktirde önceki yıllara ait kullanılmamış izin hakları düşer;
a) Birleştirilerek her iki yıla ait izin süresinin tamamının yıl içinde bir arada veya parça parça kullanılması mümkündür.
b) Bunun için, hem memurun iki yıllık iznini birleştirme isteğinde bulunması, hem de amirin uygun görmesi şarttır,
c) Bir önceki yıl izni ile birleştirilecek kullanılmak istenilen izin süresinden bir kısmının kullanılarak izin süresi artması halinde, artan süre bir sonraki yıl izni ile ikinci kez birleştirilemez.
Yıllık İzinin Sınırlandırılması
Madde 14 - yıllık izinlerin kullanılmasında idareye verilen takdir yetkisi, yalnızca yıllık izinlerin kullanılış usul ve esaslarının tespitine ilişkin olup personele kanunla verilen izin hakkını ortadan kaldıracak biçimde genişletilemez.
Olağanüstü haller sebebiyle izinlerin kullanılması bakanlıkça durdurulmuş olmadıkça her takvim yılının ilk mesai gününden itibaren hiçbir talimata gerek kalmaksızın yıllık izin kullanımına müsaade edilecektir.
Memuriyete Yeniden Dönenlerin Yıllık İzini
Madde 15 - İstifa süretiyle veya başka bir nedenle memuriyetten ayrılıp bilahare yeniden memuriyete dönenler, yıl içinde ne zaman göreve başladıklarına bakılmaksızın ve herhangi bir kısıtlama söz konusu olmadan o yıla ait yıllık izinlerini kullanabilirler.
657 Sayılı Kanuna tabi memur iken herhangi bir nedenle memuriyetten ayrılıp, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışırken, bu statülerde bulunanlara tanınan yıllık izinlerini kullanan personelin bilahare memuriyete dönmesi durumunda da , yıllık izin kullanılmasına müsaade edilecektir.
Aday Memurun Yıllık izini
Madde 16 - Memuriyette bir yıllık hizmet süresini dolduran aday memurlar yıllık izinlerini kullanabilirler.
Askerlik Dönüşü Yıllık İzin
Madde 17 - Askerlik hizmetini yapmakta iken 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa göre izin kullanarak terhis olup görevine dönen memurlar, göreve döndüğü yıla ait yıllık izinlerini kullanabilirler.
Bir Önceki Yıla Ait Kullanılmamış izin Hakları
Madde 18 -Memur, içinde bulunduğu yıla ait iznini kullanmamış olsa dahi, bir önceki yıla ait kısmen veya tamamen kullanmadığı iznini talep edebilir.
Yıllık İzinde Hastalanma Hali
Madde 19 - Yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurlar, hastalık izinlerini ve kullanmakta oldukları yıllık izinlerinin kalan kısmını bulundukları yerde geçirirler.
Ancak, hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin süresinden fazla olan memurlar, hastalık izinlerinin bitiminden görevlerine başlamak zorundadır.
Bunların hastalanmaları sebebiyle kullanamadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 Sayılı kanunun değişik 102. Maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve bu süre aynı Kanunun 103 ncü Maddesine göre kullandırılır.
Yıllık İzinde Kıdemin Hesaplanması
Madde 20 - Yıllık izin süresinin tespitinde;
a) Hangi Statüde olursa olsun, kamu kurumlarında geçen hizmet süreleri
b) Aynı Kanunun 87 nci Maddesine tabi kurumlarda sigortalı olarak geçen hizmet süreleri ile bu
Maddeye tabi olan kurumların yurt dışı teşkilatlarında hangi statüde olursa olsun geçen hizmet süreleri,
c) Askerlik görevini ifa edenlerin, Emekli Sandığına borçlanıp, borçlanmadığına bakılmaksızın askerlikte geçen hizmet süreleri, dikkate alınacaktır.
Ancak,
a) Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu'na prim ödemek süretiyle geçen hizmetler.
b) Serbest Avukatlıklar ve Avukatlık Staj devresinde geçen hizmetler ile,
c) Mezkur Kanunun 77 nci Maddesine göre yabancı memleketlerde veya Uluslar arası kuruluşlarda geçen hizmet süreleri, dikkate alınmayacaktır.
Yıllık İzinleri Vermeye Yetkili Amirler
Madde 21 - Yıllık izinleri vermeye yetkili amirler aşağıda gösterilmiştir.
Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER