SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞ GÜVENCESİ NEDEN TEHLİKEDE?

Aile Sağlık Merkezinde Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının İş Güvencesi Tehlikede

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İŞ GÜVENCESİ NEDEN TEHLİKEDE?
 
 
Türkiye Halk Sağlığı Kurum başkanlığı tarafından taslak hali duyurulan ''Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'' nin 
1) Sözleşmelerin içeriği, süresi, yenilenmesi;
MADDE 6 – (4); Aile hekimi ve aile sağlığı elemanının uyumlu çalıştıkları yolunda müşterek beyanlarının mevcut olması halinde aile sağlığı elemanının sözleşmesi yenilenir. Denilmektedir. 
 
Hazırlanan taslak metini nedeni ile ASM lerde çalışan ebe, hemşire, ATT ve Sağlık memurunun iş motivasyonu kaçırılmıştır. Yaklaşık 21000 Aile Sağlığı çalışanı üzerinde kurulan bu plan kabul edilebilir değildir. Yönetmeliğin ilgili maddesinde hekim uyumlu ASÇ uyumsuz ise ASÇ kurumu terk ediyor, ASÇ uyumlu hekim uyumsuz ise yine kurumu ASÇ terk ediyor yapılması planlanan bu uygulama devletin adalet ilkesine ve iş hukukuna uymamaktadır. Aile hekimleri mevcut yönetmelik ile hizmet puanına göre yer değişikliği yapabilirken ASÇ’LARINDA böyle bir imkan verilmememektedir. Uygulanması düşünelen yönetmelik taslağındaki değişiklik ile bu maddeye istinaden aile hekiminin uyuşamadığını beyan ettiği ASÇ’NIN aile hekimliği sistemiyle ilişkisi kesilecektir, kamu dışı çalışan ASÇ’LARININ işsiz kalmasına neden olacaktır. Böyle bir maddenin yönetmeliğimize ASÇ’LARIN aleyhine olacak yanlı bir şekilde konulmasını öngörenler nedense hekimin uyumsuzluğunu hiç değinmemiş bu maddeye istinaden uyumsuzum bildirisiyle beraber çalıştığı AŞÇ’NIN kurumdan ayrılmasına sebep olan hekim bundan sonraki dönemlerde yeni anlaştığı ASÇ’LAR için aynı kararı verebilme hakkına sahip olması düşündürücüdür. Böyle yanlı bir uygulamayı tamamen iyi niyetle istiyoruz diyenleri şaşkınlıkla izlemekteyiz eğer ki bu uygulama uyumlu iş ortamı ve kamu yararı için planlanmış olsa uyumsuz olan hekime de yaptırım gelmesini bu maddeye “ birinci kez uyumsuz olduğu ASÇ’NIN sözleşmesinin sona ermesine sebebiyet veren hekime dair ikinci sözleşme döneminde  yeni anlaştığı ASÇ ile karşılıklı uyum beyanına bakılır ve bu karara göre aile hekiminin sözleşmesi yenilenebilir ibareside konulmalıydı.  Ebelik, hemşirelik, sağlık memurluğu ve ATT meslekleri hiçbir dönem hiçbir yönetmelikle bu şekilde aşağılanmamış keyfi uygulamalara maruz kalmamıştır. Eğer ki olurda bu veya buna benzer bir uygulama aile hekimliği sistemi adı altında yasallaşırsa ebelik, hemşirelik, sağlık memurluğu ve ATT mesleklerinin ASE adıyla birinci basamakta unvanlarının kaybettirilmesinden sonra birinci basamakta saygınlıklarının itibarsızlaştırılması,statülerin kaybettirilmesinden, emeklerinin yok sayılarak başka bir meslek grubuna atfedilemsine olanak sağlayan başka bir sistem olarak günümüzde ve mesleki tarihimizde anacağımızı sayın yasa koyucularımıza bildiririz.
 
İşini nitelikli yapan aile hekimleri, ASÇ’LARI olduğu gibi iş ahlakına uygun davranmayan aile hekimi ve ASÇ’LARININ varlığı da söz konusudur.  ASÇ’LARIN  uyumsuzluğundan dolayı ve uyum sağlanması gerekçesiyle bu maddeyi uygulamaya koymak isteyen uygulamaya konulması için sayın yasa koyucularımıza baskı yapanlara sözümüz aile hekimliği sisteminde hepmi ASÇ uyumsuz hiç hekimlerde uyum sorunu olan yokmu ? Bütün hekimlerimiz TSM Sorumlu hekimi ve Halk Sağlığı Müdürlükleriyle uyum içindemi çalışıyor niye hekimlerinde üst kurumlarıyla olan çalışma ortamında uyum şartı arama gereği duyulmuyor? Bu durum devlet sektöründe çalışan iki gruptan birine pozitif ayırımcılık yaparken diğer grubu negatif ayrımcılıkla devlet eliyle ezilmesine yol açmaktadır. Sistemin adı aile hekimliği sistemi olduğu için bütün işlemlerin hekimler tarafından yapıldığı ASÇ’LARINDA yardımcı olduğuna yönelik bir tablo oluşmaktadır. Avrupa ülkelerinde durum belirtildiği şekilde olmasına rağmen ülkemizde aile hekimliği sisteminin düzenli işlemesinde birinci rolü ASÇ’LARA ait olup koruyucu sağlık hizmet sunumu eski sağlık ocağı sistemindeki şekliyle sürmektedir.ASM’LERDE gebe izlem, bebek izlem, çocuk izlem, loğusa izlem, NTP için topuk kanı alımı, işitme testi, kalça USG takibi, riskli gebeler, 15-49 yaş kadın izlem, aşılama, eğitim, kan alma, enjeksiyon, ANT takibi, performans takibi, yazışmalar, sağlıknet kayıtları, ulaşılamayan kişilere ulaşmaya çalışmak gibi işlemleri büyük fedakarlıkla uygulayan, sisteme gelen her yeni iş yükü  ASÇ’NİN iş haznesine yazılmaktadır sayın bakanlık yetkililerimizin bu konuda saha araştırması yapmasını gerekirse hizmet alan halka aldığı sağlık hizmetini muayene hariç kurumda kimden aldığına dair anket düzenlemesini önermekteyiz. Sistemin bu kadar yükünü çeken ASÇ’LARINA ayrıca yeni planlanan yönetmeliklerimizde özlük haklarının gasp edilmesi kabul edilemez bir uygulama olmakla beraber aile hekimliğinde çalışan, çalışmayan ebe, hemşire, sağlık memuru, ATT’Yİ mesleklerimizi, emeklerimizi hiçe sayan sisteme yönetime küstürmektedir. 
 
Bu maddeyi biz aile sağlığı çalışanları için uygun görenler acaba birinci basamakta yaşanacak mobinglerin önüne geçme planları ne olacak mobingler içinde bazı STK’LAR tarafından içinde hekim derneği, halk sağlığı müdürü ve yetkili sendikanın yer eldığı ASÇ’Yİ temsil edecek hiçbir dernek ve kişinin olmadığı uyumsuzluk komisyonları önerisini mi cazip görmekte? Aile Sağlığı Çalışanını temsil eden bir meslek mensubunun olmadığı kurulun kararını öğrenmek için kurul oluşturup vakit harcamaya gerek varmıdır? Böyle bir kurulda oluşacak tablo “Aile Sağlığı Elemanı hakkında incelemeci raporunda” SÖZLEŞME YENİLEMESİ UYGUNDEĞİLDİR “İfadesinin yer alacağı en büyük olasılıktır. ASÇ’LAR adına yapılması istenilen değişimlerin hiç birinde iyi niyet ve çalışma barışı olmamakla beraber ebe, hemşire, sağlık memuru, ATT meslek mensuplarına sizi bu yönetim bu sistem bu duruma düşürdü diyerek yönetime ve sisteme dargın hale getirecek olup bu oyun sadece ASÇ’LAR için değil yasa koyucularımız içinde oynanmaktadır. 
 
Sözleşme insiyatifimiz, izin insiyatifimiz hekimlerin insiyatifine bırakıldığında ülkemiz birinci basamağında oluşacak acı tablonun sorumlusu kim olacak. Özellikle kamu dışı çalışan arkadaşlarımızın zaten görmekte olduğu iş kaybı korkusuyla dile getiremedikleri mobingin ve etik dışı isteklerin şiddeti artacak.  Doğum yaptığı için, süt iznini, yıllık iznini kullanmak istediği için, ASM’DE temizlik, çay kahve servisi yapmadığı, ev ziyaretine tek gitmediği, kılık kıyafeti, sosyal yaşantısı hekimin ideolojik düşüncesine uymadığı, bazı sarf malzemeleri almadığı, mobil hizmete aracı ile çıkmadığı, öğle tatilinde ETF  ve buna benzer bir çok sebepleri yapmadığı için ASÇ’DAN memnun olmayan hekimler olacak ki bu konuda derneğimize çok sayıda mail gelmektedi. O derece ki bazı hekimlerimiz bu maddeyi duyar duymaz zafer sevinci ile ilgili maddeyi fosforlu kalemle çizip Ekim ayından sonra daha dikkatli olmanı öneririm şeklinde beraber çalıştığı ASÇ’LARINA tehditler yapmaktadır.
Bizler yasa koyucularımızın adil ve tarafsız davranacağına inanıyoruz, bizler bu sistemin huzur ortamı içinde devamını istiyoruz.
 
Bizler bu sistemin ana yükünü taşırken sistemde yok sayılmak istemiyoruz. Bizler aile hekimleri öz evlat, ebe, hemşire, sağlık memuru, ATT üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz.
 
Bizler acaba bir dahaki dönem sözleşmem yenilenirmiyi düşünmek istemiyoruz.
 
Bizler devletimizin kurumunda devletimizin imkanlarıyla, devletimizin eliyle mobinglere açık hale gelmek istemiyoruz.
 
Bizler takip ettiğimiz gebeyi, bebeği, çocuğu son izlemine kadar etkin bir şekilde izlemek istiyoruz. Bizler bu sistemi seviyoruz lütfen bizi sisteme küstürmeyin.
Bizler inanıyoruz ki Sayın Bakanımız, Sayın Türkiye Halk Sağlığı Kurum başkanımız , Sayın Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkan Yardımcılarımız Sayın yasa koyucularımız ebe, hemşire, sağlık memuru ve ATT mesleklerini mağdur edecek hiçbir uygulamanın altına imza atmayacalardır.
 
 
ASMED YÖNETİM KURULU
Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER