Kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına dair her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı. Hastaların düzenlemeden evvel büyük mağduriyetler yaşadığını söyleyen İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Bu doğru bir karar ama geç kalındı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu ,Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle kanser tedavisinin tamamen ücretsiz hale geldiğini açıkladı.
Hastaların bu düzenlemeden evvel özellikle katkı payları yüksek olan ilaçlar için çok yüksek miktarda fark ödediğini belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, kanser ameliyatlarında ve sonrasında kullanılan ilaçlar için ciddi bir iyileştirme yapıldığını söyledi.
Özellikle cerrahilerde kullanılan ilaçlar için belli farklar ödendiğini anlatan Sayılkan, "Devletin karşıladığı bedel 240 milyon liradan 750 milyon liraya çıkarıldı.
Eskiden bu farkı vatandaş cebinden ödüyordu. Hastanede yatarak tedavi görürken büyük sıkıntı yaşanıyordu.
Hastalar büyük mağduriyet yaşıyordu. Kanserin başlı başına ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Sayılkan, bu hastalık süresince ekonomik sıkıntılarla uğraşıyor olmanın ayrı bir motivasyon kaybına yol açtığını savundu.
Sayılkan, hem hastalarda hem de hasta yakınlarında moralin çok önemli olduğunu hatırlatarak tedavi sürecinin iyi şartlarda tamamlanmasıyla hızlı bir netice almanın mümkün olduğunu söyledi. Yeni düzenlemenin Türkiye'de bulunması kolay olan ilaçlarla ilgili fayda sağlayacağını söyleyen Tuncay Sayılkan konuşmasına şöyle devam etti:
Bazı ilaçlar Türkiye'de bulunamıyor. Çünkü bugün Euro 5.5 lira civarında. İlaç fiyatlarıyla ilgili Euro kuru ise 2.69 liradır. Bir yıl boyunca da bu fiyat üzerinden gidecek.
1 yıl içinde Euro'daki artış oranının yüzde 70'i kadar ilaçlara zam verileceği söylendi. Ocak ayı sonunda Bakanlar Kurulu kararıyla ise ilaca verilecek zammın yüzde 15'i geçemeyeceği belirtildi.
Zammın bir üst sınırı yaptılar. İsterse bu ülkede Euro kuru yüzde 50 artsın ama yüzde 15'in üzerine çıkmayacak. Bu durum da yurt dışında bulunan yeni jenerasyon ilaçların Türkiye'ye gelmesini engelliyor.
Çünkü yarı fiyatına bunu vermek istemiyorlar. Bazı firmalar Türkiye'ye ilaç gelmesi için başvuru yapmıyor. Eskiden ruhsatı olanlar da ya getirmiyor yada az miktarda getiriyor. Zarar etmemek için bu tutumu sürdürüyorlar.
Kaynak : Vatan