Kovid-19 İçin Dünyada 35 Aşı Adayı İnsanlar Üzerinde Deneniyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde videokonferans yöntemiyle gerçekleşen basın toplantısında, Kovid-19 hastalarına yönelik etkili bir tedavi bulunması için mart ayında DSÖ'nün "Dayanışma Denemesi" programını başlattığını anımsattı.

Kovid-19 İçin Dünyada 35 Aşı Adayı İnsanlar Üzerinde Deneniyor

Bu denemeler neticesinde Kovid-19 tedavisinde "Deksametazon" isimli ilacın, durumu kritik ve şiddetli olan hastalarda etkili olduğunun kanıtlandığını söyleyen Ghebreyesus, bazı ilaçların etki göstermediğini bazılarının denemelerin ise hala devam ettiğini söyledi.

Ghebreyesus, dünya genelindeki Kovid-19 aşı çalışmaları hakkında ise Şu anda 180 aşı geliştirilme aşamasında. Bunlardan 35'i insanlar üzerinde deneniyor.

Tarihte hiçbir hastalık araştırmalarda böylesine hızlı bir ilerlemeye tanık olmamıştır. Bu, dünyanın son yıllarda yapmış olduğu bilim ve teknolojideki inanılmaz ilerlemelerin bir kanıtıdır.

Kovid-19 için etkili bir tedavi bulunması için mevcut araştırmaların daha da hızlandırılması gerektiğini söyleyen Ghebreyesus, ortaya çıkacak ürünlere, mümkün olabildiğince çok insanın erişmesi gerektiğini söyledi.

Ghebreyesus, salgında en büyük korkusunun ise küresel dayanışma eksikliği olduğunu tekrarladı, dünyaya salgına karşı birlik içinde hareket etme çağrısında bulundu.

Kovid-19 aşı sonuçları yıl sonunda ortaya çıkacak

Basın toplantısında, DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ve DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da soruları cevapladı.

Swaminathan, dünyada halen insanlar üzerinde denenen 35 aşının üretimine ne zaman geçileceğine dair sorusu üzerine, aşı çalışmaları sürecinde yeterli veri ve insan kaynağına ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Swaminathan, Kovid-19 klinik denemelerinin zaman aldığını hatırlamamız gerekiyor. Bu konuda acele edemeyiz.

Güvenli ve etkili bir aşının ortaya çıkabilmesi için 10 binlerce insanın klinik denemelere katılmak için başvuru yapması gerektiğini söyleyen Swaminathan, Dolayısıyla temmuz ayında birkaç deneme başladığı için, yıl sonu itibarıyla geçici sonuçlar da olsa bazı sonuçlar almaya başlayabiliriz.

Swaminathan, bir aşının piyasaya sürülmeden önce en az 6 ay güvenlik kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Oxford Üniversitesinin Kovid-19 aşı denemeleri uyarı işareti

Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın beraber geliştirdiği Kovid-19 aşısının, klinik denemelerinin bir katılımcının hastalanması üzerine askıya alınmasının da diğer aşı çalışmaları için "uyarı işareti" olduğunu söyleyen Swaminathan, Bu, klinik gelişimde inişler ve çıkışlar olduğunu ve bunlara hazırlıklı olmamız gerektiğini kabul etmek için yapılan bir uyarı işaretidir. Cesaretimizin kırılmasına gerek yok. Olur böyle şeyler.

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Ryan ise aşı çalışmalarındaki rekabete dikkati çekti.

Ryan, Bu bir yarış. Bu virüse karşı bir yarış ve hayat kurtarmak için bir yarış. Şirketler arası bir yarış değil. Ülkeler arası bir yarış değil. Halk sağlığını desteklemek ve mümkün olan en güvenli ve en etkili yolu desteklemek için bir yarış.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2020, 21:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER