Dış kulak yolu enfeksiyonun sebepleri ve belirtilerine değinen Liv Hospital Samsun Kulak Burun Boğaz Kliniğinden Dr. Yavuz Sultan Selim Cerrah, “Havuzda kimyasal temizleyicilerin uygun şekilde kullanılmaması, havuzun uygun pH değerinde değil daha yüksek yani alkali olması veya aşırı klor kullanılarak hijyenin sağlanmaya çalışılması sorun oluşturmaktadır.
Küçük çocukların girdiği havuzlarda ise bu sorunlar daha çok olmaktadır. Sebepler arasında minikler çok sıklıkla havuza idrar yapmaları ve ailelerin çocukları bez ile suya sokmaları da hijyen konusunda büyük tehlike oluşturmaktadır.
Enfeksiyon; sıcak ve nemli iklim, dış kulak yolunun havuz suyu gibi alkali ya da klor içeren sıvılarla temas etmesi, dış kulak yolunda üretilen koruyucu salgının yani kulak kirinin pamuk uçlu çubuklar ile uzaklaştırılması, diyabet, işitme cihazı gibi dış kulak yoluna temas eden yabancı cisim bulunması gibi sebepleri bulunmaktadır.
Dış kulak yolu enfeksiyonunun belirtileri ise kulakta ağrı hissedilir, genellikle dış kulak yoluna bastırıldığında ağrı daha da çoğalır, dış kulak yolunda akıntı, kızarıklık ve ödem oluşur, kanal ödem sebebiyle tamamen kapanmış olabilir, kulakta kaşıntı olabilir, dış kulak yolunun mantar enfeksiyonunda ağrıdan daha çok kaşıntı görülür, bakteriyel enfeksiyonda ise çoğunlukla kaşıntı dışındaki diğer belirtiler daha sık görülür.
Kulak tıkacı kullanılması tavsiyesinde bulunan Dr. Cerrah, “Havuza girerken kulak tıkaçlarının kesinlikle kullanılması havuz suyunun kulağa temas etmesini engelleyecektir.
Su ile temas olduktan sonra dış kulak yolunu pamuklu kulak temizleyicilerle karıştırmaktan kaçınılmalıdır. Saç kurutma makinesinin düşük ayarda açılarak kulakların kurutulması etkili bir yöntemdir.
Dış kulak yolu, iyi korunmakta ve kendi kendini temizleyebilmektedir. Fakat dış kulak yolundaki asidik ortamı sağlayan kulak kiri olarak bilinen doğal koruyucu yağlı tabaka bozulabilmektedir.
Hijyensiz havuzlarda kalmanın yanında bir de kulak çubuğu sebebiyle dış kulak yolu temizliğine bağlı oluşan hastalıklar ortaya çıkabiliyor.
Havuz veya deniz suyunun kulağa kaçması neticesinde dış kulak kanalında iltihabı oluşabiliyor. Kulak zarının delik olması ile orta kulakta oluşan iltihap ilerleyerek enfeksiyonlara sebep olabiliyor.
Dış kulak yolunu koruyucu olarak kullanılan tıkaçlarla ilgili önemli bir husus vardır. Tıkaçları, sadece kulak zarı delik olanlara ve kulağına havalandırma tüpü takılan kişilere, uygun bir bone mutlaka öneriyoruz.
Fakat orta kulak ile dış kulak yolu arasında sağlam kulak zarı olan kişiler için ise kulak tıkacı kullanılmasını zorunlu kılmıyor, faydalı olabileceğini söylüyoruz.