Fırat Üniversitesinin 'otopsi melekleri'

Elazığ'da, Fırat Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu bünyesinde geçen yıl kurulan Otopsi Yardımcılığı Bölümü bu yıl ilk mezunlarını veriyor. Genç kadınların yoğun ilgi gösterdiği bölümden mezun olan gençler, otopsilerde savcılara yardımcı elaman olarak görev alacak.

Fırat Üniversitesinin 'otopsi melekleri'

Türkiye'de ilk kez Mersin Üniversitesi bünyesinde, geçen yıl da Fırat Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu bünyesinde kurulan Otopsi Bölümü Yardımcılığı programı özellikle genç kadınlar başta olmak üzere tüm gençlerin yoğun ilgisini çekti. Bu yıl mezun olacak 22'si kadın 35 öğrenci, savcılara otopsilerde yardımcı eleman olacak.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Tokdemir, şimdiye kadar hizmetliler ile yapılan otopsilerin artık eğitimli uzmanlar tarafından yapılacağını söyledi. Prof.Dr. Tokdemir, şöyle dedi:

"Türkiye'de otopsi yardımcılığı programı, oldukça fazla ihtiyaç duyulan ve bu konuda oldukça boşluğu hissedilen bir alandı. Bu konuyla ilgili ülkemizde sadece Mersin Üniversitesi ve geçen yıl eğitime başlanan Fırat Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu otopsi yardımcılığı programı var. Başka hiçbir üniversitemizde bu program açılmış değil. Oysa ülkemizde bu konularda oldukça ihtiyaç var. Otopsi yardımcılığını çoğu zaman savcıların şoför veya hizmetlileri yapıyordu. Bu otopsi yardımcılığı programının alaylı olmaktan çıkararak, eğitimli olmaya geçmesi gerektiğine inandığımız için geçen yıl bu programımızı açtık. Gayet iyi gidiyor şu anda. Türkiye'nin her tarafından gelen öğrencilerimiz bu programı tercih edip, eğitimlerine devam ediyorlar."

Prof.Dr. Mehmet Tokdemir, bölümde kadın öğrencilerin çoğunlukta olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Adli tıpçıların içerisinde oldukça fazla miktarda bayan hekim ve adli bilimci bayan arkadaşlarımız da var. Dolaysıyla nasıl adli hekim bayanlar çok azınlıkta değilse, otopsi yardımcılığında da bayan öğrencilerimiz sayı bakımından daha fazla tercih etmiş görünüyor. Bunun belirgin bir sebebi de yok. Öğrencilerimiz meslek lisesi çıkışlı oldukları için adaptasyon konusunda zorlanmadı. Uygulamalı derslerde erkeklerin, kız öğrencilerden daha fazla etkilendiğini söyleyebiliriz." 

Doğu illerinde yaşayan öğrencilerin otopsi yardımcılığı bölümünü tercih etmediğini dile getiren Prof.Dr. Mehmet Tokdemir, 35 öğrenciden 1'isinin Elazığ'dan, kalan öğrencilerin ise Bursa, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Manisa gibi batı ellerinden olduğunu belirtti.


 

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
gökhan turanlıoglu
gökhan turanlıoglu - 13 yıl Önce

selçuk kardeşim önelikle tıp fakültesinden normal tıp doktoru olman gerekli ondan sonra adli tıp üzerine uzmanlık yapıyorsun yılda öyle okuman lazım toplamında sana 10 yıl ortaya çıkıyor bunun için önce tıpı kazanman lazım

şşşşştt
şşşşştt - 12 yıl Önce

bende gitmek istiyorumm kz meslek çıkşlıyım şansım nedir acabaaa? yardmcı olurmusunuzzzz

berinur kaya
berinur kaya - 14 yıl Önce

cok gzl meslek gelismesi lazım

selcuk gardas
selcuk gardas - 13 yıl Önce

otopsi yardımcısı değilde otopsi uzmanı olmak çin hangi üniversitede ne okumam gerekiyor

pınar mercan
pınar mercan @selcuk gardas - 4 yıl Önce

OTOPSİ UZMANI DİYE BİR ŞEY YOK. ADLİ TIP UZMANI VAR ONUN İÇİN DE TIP OKUMAN LAZIM

ebru kırbaş
ebru kırbaş - 13 yıl Önce

bu bolumu okumak için sadece meslek lisesi çıkışlımı olmamız gerek yoksa düz lise çıkışllıda olablirmi

gülizar tülüce
gülizar tülüce - 13 yıl Önce

bu bölüme düz lise mezun ları da alınıyor mu

SIRADAKİ HABER