Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, dondurmanın ısırarak tüketildiğinde mide-bağırsak sorunlarına yol açıyor.
Çocuklar için besin değeri yüksek
Mustafa Asım Şafak, dondurmanın tamamen doğal içerikler ile hazırlandığında son derece sağlıklı bir ürün olduğunu belirterek, süt, yoğurt veya peynir tüketmeyen çocukların yeterli kalsiyum almasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Sadece süt, şeker ve salep ile üretilen dondurmanın çocukların beslenmesinde güvenle kullanılabileceğini söyleyen Şafak, “Üretiminde süt yerine süt tozu, şeker yerine yapay tatlandırıcılar veya glukoz şurubu, gerçek meyve ekstreleri yerine de meyve aromaları ve gıda boyalarının kullanılması, dondurmayı sağlığı tehdit eden bir besin haline dönüştürebilir.
Bu sebeple günlük olarak yapılan ve doğal ürünler kullanıldığı bilinen yerlerden alınan dondurma tüketilmeli ya da evde doğal ürünler kullanılarak dondurma yapılmalıdır.
Dondurmanın doğal ve sağlıklı şekilde üretilmesinin yanı sıra tüketimin de bazı kurallara uygun ve sınırlı miktarda olması gerektiğini dikkat çeken Prof. Dr. Şafak, ebeveynleri uyararak, çocukların günde 100 gramdan çok dondurma tüketmesinin sakıncalı olduğunu dile getirdi.
Büyük parçalar halinde yutmak enfeksiyona yol açar
Dondurmayı ısırarak ve büyük parçalar halinde yutarak yemenin mide bağırsak sistemini olumsuz yönden etkilediğinin altını çizen Şafak, “Dondurmayı ısırarak yemek, mide bölgesinde tahrişlere yol açabileceği gibi mide kramplarının oluşmasına da zemin hazırlar.
Aynı şekilde üst solunum yolu enfeksiyonların da sebep olabilir. Bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar sırasında da dondurmaya bir zaman ara verilmelidir.
Sağlıklı dondurma seçildiği ve çok miktarda tüketilmediği halde kişide kolay veya sık üst solunum yolu iltihaplanmaları oluşuyorsa, üst solunum yollarını tahriş eden başka bir rahatsızlık olabileceği akla gelmelidir.
Kişide burun ve geniz tıkanıklığı şikayetleri varsa, sıkça ağızdan solumaya sebep olan diğer durumlar da mevcutsa, ağız ve boğaz mukozası sürekli olarak bir miktar tahriş olmuş haldedir.
Bu durumda hastaların soğuk bir besin yemesi ve içmesi, yüksek sesle veya uzun zaman konuşması ya da tozlu ve kuru bir ortamda bulunması ile boğaz şikayetleri başlar.
Boğazda batma ve yanma hissi, yutma esnasında takılma ve ağrı gibi belirtiler sıklıkla görülür. Bu durumda zaman geçirmeden hemen bir uzmana başvurulmalıdır.