ARTIK AMBULANSLAR GEÇ GELMEYECEK

Sağlık Bakanlığı, ambulanslara yerleştireceği araç takip ve navigasyon sistemiyle, ambulansların geç ulaşma sorununu çözmeye çalışacak.

ARTIK AMBULANSLAR GEÇ GELMEYECEK
Sağlık Bakanlığı, ambulansların acil durumlarda adres karışıklığı ve olay yerine geç ulaşma gibi sorunlarını ortadan kalkacak bir çalışma hayata geçiriliyor.
 
Artık hasta nakil ve acil sağlık araçlarında araç takip ve navigasyon sistemleri' bulundurulacak. Türkiye'nin en ücra köşesindeki mahalle bilgilerinin bile yer aldığı navigasyon cihazlarıyla donatılan ambulanslar, hastanın adresini kaybolmadan bulabilecek. Ambulans sürücüsünü sesli ve görüntülü olarak yönlendiren cihaz sayesinde, ambulansların hızı, bulunduğu mevki ve güzergâhı uydu üzerinden İl Ambulans Kontrol Merkezi ve Sağlık Bakanlığı tarafından da takip edilecek.
 
Sağlık Bakanlığı, Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları İle Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. İl ambulans servisi: İl düzeyinde ambulans hizmetlerini sevk ve idare eden ?İl Ambulans Servisi' kurulacak. Ambulans servisleri ve ambulansların incelenmesi, teftiş ve denetimi amacıyla müdürlük acil sağlık hizmetlerinde görevli tercihen biri hekim en az üç sağlık personelinden oluşan komisyon oluşturulacak.
 
Ambulanslar, ulaşım şekline göre kara, hava ve deniz ambulansları olarak; kara ambulansları da kullanım amacına göre acil yardım ambulansı, hasta nakil ambulansı, yoğun bakım ambulansı ve özel donanımlı ambulanslar olarak sınıflandırılacak. Hasta nakil araçları, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarına bağlı olarak çalışacak. Türk Standardları Enstitüsü'nden araç tadilat belgesi alınıp uygun olarak hasta nakil aracı uygunluk belgesi alındıktan sonra yetkili trafik birimlerince tescil edilecek. Bu araçlarda nakil esnasında en az bir sağlık personeli bulundurulacak. Hasta nakil araçlarında asgari şu donanımlar yer alacak; ?Haberleşme cihazları (telsiz veya telefon), Aracın kullanım amacını belirten fosforlu yazı ve işaretler,Bir adet tansiyon aleti, bir adet portatif oksijen ünitesi, otomatik eksternal defibrilatör ve bir adet temel tıbbi malzeme çantası, Araç takip ve navigasyon sistemleri.' Araçlarda bulundurulacak navigasyon sistemi sayesinde adres karışıklığı ve olay yerine geç ulaşma gibi sorunlar ortadan kalkacak. Ambulansa yerleştirilen terminaller sayesinde de hastanın tüm bilgileri, hasta yoldayken hastaneye bildirilecek. Ayrıca her ambulans uydu sistemi sayesinde incelenerek, güzargah ve hız tesbiti de yapılabilecek.Şoför olarak çalışacak personelin sürücü belgesi fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf ve temel ilkyardım eğitimi sertifikası fotokopisi bulundurulacak.
 
AMBULANS OLARAK İLK KEZ KULLANILACAK ARAÇLAR 5 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAYACAK
 
Ambulans olarak kullanılacak araçlar, 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununa uygun olacak. İlk kez ambulans ruhsatı alacak araçlar 5 yaşından fazla olmayacak. Daha önce ambulans ruhsatı almış ve beş yaşını doldurmuş olan araçlardan, her iki yılda bir Türk Standartları Enstitüsü veya yetkilendirdiği kurumlarca TS EN 1789 sayılı Türk Standardı'na göre yapılan muayene sonucunda Türk Standartları Enstitüsü'nce düzenlenen ?TS EN 1789 EK-C Uygunluk Belgesi? ile birlikte yapılan muayene sonucunda, uygun olanların izinleri 15 yaşına kadar uzatılabilecek.
Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER