6 Şubat depremleri olarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek can kaybına sebep olan Kahramanmaraş'taki felakette 35 bin 418 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Enkaz altında 'mucize' kurtuluşlar için arama kurtarma çalışmaları devam ederken 10 il de moloz yığınına döndü.
Şehirleri yok eden deprem felaketi, binaların yapımına dair isyanları da çoğalttı. Henüz bir yıllık binaların dahi can aldığı afette müteahhitler kaçma telaşına girdi.
2013 yılında yapımı tamamlanan ve 'cennetten bir köşe' diye pazarlanan Rönesans Rezidans ve Adana'da 'depreme dayanıklı' şeklinde satılan apartmanları yapan Alpargün İnşaatın sahipleri de kaçmaya çalışanlardan sadece ikisi olarak haberlere yansıdı.
Tüm bu gerçekliğin ardından Erdoğan, dün Bakanlar Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 öncesi yapıldığını söyledi. Akıllara önce Erdoğan'ın 2019 yılında, şu an yok olan kentler, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da verdiği 'imar barışı' affı gelirken veriler ve uydu fotoğrafları da binaların yapım yılına dair soru işaretlerini güçlendirdi.
BİNALARIN YÜZDE 51'İ 2001 SONRASINDA İNŞA EDİLMİŞ
Ortaya çıkan uydu görüntülerine göre Kahramanmaraş'ın batısında yer alan binaların büyük kısmı 2004 yılından sonra inşa edilirken TÜİK verilerine göre ise kentteki konutların yüzde 60'ı 2001'den sonra yapılmış.
Öte yandan, yine TÜİK verilerinden edinilen bilgiye göre depremin etkilediği 10 şehirdeki konutların yüzde 51'i 2001 yılı ve sonrasında inşa edilmiş.