Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuatına göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2019 yılında haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenecek.
Ek ders görevi verilen eğitimciler haftalık girdikleri zorunlu derslere ek olarak derslerde eğitim verir. Girdikleri her ders için ekstra ücret alan öğretmenler aldıkları ek ders ücretleri her yıl artıyor.
Normal koşullarda haftalık 15 saat ders giren öğretmenler bu 15 saatlik dersin karşılığını maaş olarak alan öğretmenler 15 saatin üzerindeki dersleri ek ders ücreti üzerinden almaktadır.
2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Kamu İşveren Heyeti ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti arasında yapılan müzakereler sonucunda;
2018 yılı ilk 6 ay için; yüzde 4, İkinci 6 ay için; yüzde 3,5,
2019 yılı ilk 6 ay için; yüzde 4, İkinci 6 ay için; yüzde 5 oranında zam yapılması hususunda anlaşmaya varılmıştır.
Ayrıca 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkı da ödenecektir. Yüzde 4’lük toplu sözleşme zammına ilave olarak yüzde 1,69 oranında enflasyon farkı alacak.
2019'da gelecek en az %12,26'lık zam ile brüt ek ders ücreti 17,28 TL olacaktır. Kadrolu öğretmenlere 2019 yılı ilk altı ay için ödenecek net ek ders ücreti 14,46 TL olacaktır. Sözleşmeli öğretmenler ise 2019 yılı ilk altı ayı için net olarak 12,42 TL alacaktır.
Öte yandan, bu şekilde belirlenen ek ders ücreti
Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir.
Özel eğitime muhtaç öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine %25 fazlasıyla ödenir.
Cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir.
Destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alan öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir.
Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmenlere ek ders görevi verilebilmektedir.
Ek ders görevi karşılığında verilecek ücretin miktarı ise; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, ilgili mali yıl bütçe kanunu ve ilgili dönem toplu sözleşmesinde yer alan hükümler ile aylık katsayısı esas alınarak belirlenmektedir.
Öğretmenlerin ek ders görevi karşılığında verilecek ücretin miktarı; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, ilgili mali yıl bütçe kanunu ve ilgili dönem toplu sözleşmesinde yer alan hükümler ile aylık katsayısı esas alınarak belirlenmektedir.
Ek derslere uygulanan zam miktarı memur toplu sözleşmesi ile belirlenmektedir. Memur maaş zammına uygulanan zam oranı aynı oranda öğretmen ek ders ücretine de uygulanmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2019 yılında öğretmenlerin maaş karşılığı okuttuğu ders dışında okutacakları dersler için ödeyeceği brüt ve net ek ders ücretleri belli oldu.
Girdikleri ve/veya girmiş sayıldıkları ders saatleri karşılığında öğretmenlere ödenen ek ders ücretinin miktarı 1/1/2018 tarihinden itibaren artacak. Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmenlere ek ders görevi verilebilmektedir.
Bilindiği üzere Ek Ders Kararında; Hazırlık ve planlama görevi başlığında “MADDE 11- (1) Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dâhil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları ek ders ders ücreti ödenir.
Öğretmenlerin haftalık ders programı dışında ekstradan verdikleri dersler ek ders olarak öğretmenlere ek bütçe sağlamaktadır. Her ne kadar öğretmenlerin maaşlarına ek olarak girdiği ders saatine göre ödeme yapılsada ek ders alımı belirli bir saate kadar uyarlanmış ve sınırlıdır.
Öğretmenlerin zorunlu olarak haftalık girmesi gereken ders saatinin dışında kalan saatlere devletin ders başına ödediği ek ders ücreti öğretmenlerin ham maaşından harici olup farklı zamanlarda yatar.
Öğretmenler için ek gelir kapısı olan ek dersler öğretmenler için aylık sınırlı kota olarak belirlenmiştir. Belirlenen saatlerin dışına çıkmayan öğretmenlerin bir ay içerisinde alacağı maksimum ders ücretide bununla birlikte sabitlenmiştir.
Ek ders kazanmanın farklı yollarıda vardır bunlardan bazılarını sıralarsak ; Okul içerisinde nöbet tutmak, MEB'in düzenlemiş olduğu merkezi sınavlarda görev alınırsa, takviye kurs açarak ders verilirse gibi seçeneklerle ek ders ücreti almak mümkün tabi bunlarında bir sınırı olduğunu unutmamak gerekiyor.
Aşağıdaki tabloda sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenlerin girebileceği maksimum ek ders saatlerine ulaşabilirsiniz.