YÜZLERCE YARGITAY ÜYESİNİN GÖZÜ BU YASADA

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “Danıştay Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Meclis'e sunuldu.

YÜZLERCE YARGITAY ÜYESİNİN GÖZÜ BU YASADA

Tasarı ile Yargıtay ve Sayıştay yeniden düzenleniyor. Ayrıca yürürlüğe girdiği anda mevcut yüksek hakimlerin üyeliklerinin düşmesi de öngörülüyor. Kanun tasarısı ile yüksek yargıda görev süresi 12 yıl ile sınırlanırken, başkanlık için aranan kıdem şartı da 6 yıla düşürülüyor.

Kanun tasarısı ile öngörülen bazı değişiklikler şöyle:

- Yargıtay'ın daire sayısı 46'dan 24'e düşürülürken, kalan 22 daire, 3 yıl içinde Birinci Başkanlık Kurulu'nca kademeli olarak kapatılacak.

- Yargıtay'ın 516 olan üye kadrosu kanunun yürürlüğe girmesiyle 300'e, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak 200'e düşürülüyor.

- Yargıtay üyelerine Anayasa Mahkemesi'nde olduğu gibi 12 yıl görev süresi getiriliyor.

- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Yargıtay Birinci Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci Başkanvekili, Cumhuriyet Başsavcıvekili ve Daire Başkanı olarak görev yapanlar hariç mevcut Yargıtay üyelerinin üyelikleri sona erecek.

-Danıştay'ın daire sayısı 17'den 10'a düşürülüyor. Kapatılması öngörülen 7 daire, 3 yıl içinde Başkanlık Kurulu'nca kademeli olarak kapatılacak. Danıştay'ın 195 olan üye sayısı kanunun yürürlüğe girmesiyle 116'ya, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak 90'a düşürülecek.

-Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren beş gün içinde görevi sona eren üyeler arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca Yargıtay üyesi seçimi yapılacak. Yeniden seçilen üyeler, 12 yıl daha görev yapacak. Yargıtay üyeliğine seçilemeyenler, kazanılmış hak aylık dereceleri saklı kalmak kaydıyla HSYK tarafından sınıf ve derecelerine uygun olarak bölge adliye veya ilk derece mahkemelerine atanacak.

-Tasarıyla hakim ve savcı adaylarına meslek öncesi eğitim sonunda yapılan yazılı sınava ilave olarak sözlü sınav ile hakim ve savcılar için "Kanun yolu değerlendirme formu" uygulaması yeniden getiriliyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER